hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nadzorni odbor HRT-a traži Radmanovo razrješenje

08.07.2013.

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je danas postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno zaključilo da je Radman u
imovinskoj kartici bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji, što je on propustio učiniti.

S tri glasa 'za' i jednim suzdržanim Nadzorni je odbor na hitnoj i otvorenoj sjednici odlučio pokrenuti postupak za razrješenje Radmana, koji je ranije rekao da se neće sam povući s čela HRT-a.

Osim zbog neprijavljivanja hotela u imovinskoj kartici, postupak za Radmanovo razrješenje pokrenut je i saborskom Odboru za medije proslijeđen i zbog nepravilnosti u imenovanjima na HRT-u, uplitanja u program, seksističkog ispada protiv jedne zaposlenice i proglašavanja novinara "zlom koje poziva na linč".

Hitno sazivanje izvanredne sjednice zatražio je prošlog tjedna zamjenik predsjednika tog tijela Goran Krmpotić, koji je danas rekao kako je bio začuđen što imovinska kartica nije bila popunjena, iako je za to potrebno "minorno znanje". Zbog toga se, naglasio je, i pojavljuje sumnja u kvalitetno vođenje javnog servisa koji godišnje raspolaže s više od milijardu kuna.

Član Odbora Dražen Rajković je za Radmanov nastup na konferenciji za novinare prije tri dana rekao kako je to bilo nešto najteže što je hrvatska demokracija doživjela u proteklih dvadeset godina.

Predsjednik Nadzornog odbora Viktor Gotovac kod glasovanja je bio suzdržan, ali je vezano uz slučaj kaznene prijave koju je protiv njega, članova Programskog vijeća i glavnog ravnatelja podnio novinar Tomislav Kalaušek rekao da nije kazneno odgovoran i da će, kada se taj slučaj završi, tražiti naknadu štete.

Radman je bio prisutan na sjednici Nadzornog odbora, ali njihovu odluku nije želio komentirati novinarima. U znak potpore Radmanu danas se na HRT-u potpisivala peticija.

Prema Zakonu o HRT-u postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor, a prijedlog za razrješenje Saboru podnosi Odbor za medije. Glavnog ravnatelja imenuje i razrješava Sabor većinom glasova svih zastupnika na mandat od pet godina. U slučaju prestanka mandata glavnog ravnatelja, Sabor do izbora novog ravnatelja imenuje vršitelja dužnosti, najdulje na rok od šest mjeseci.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno je zaključilo da je Radman u imovinskoj kartici bio dužan navesti svu svoju imovinu, pa i hotel u Sloveniji, jer se obveza navođenja podataka o imovini odnosi na svu imovinu dužnosnika i članova njegove uže obitelji.

Prije tog slučaja, sredinom svibnja Povjerenstvo je kaznilo Radmana s 15 tisuća kuna jer u zakonskome roku nije podnio imovinsku karticu te utvrdilo da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa kao vlasnik i osnivač tvrtke čiji se klijenti oglašavaju na HRT-u. Radmanu je spočitavano i da se u sukobu interesa nalazi kao član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke i Odbora za imenovanje i nagrade Atlantic grupe. Nakon toga Radman je 3. lipnja podnio imovinsku
karticu u kojoj nije naveo hotel na Bohinjskom jezeru, a najavio je i upravni spor.

Nadzorni odbor je ranije danas utvrdio program restrukturiranja koji će uputiti Vladi.

Povratak

AKTUALNO