hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Drama u Splitu: Slobodna Dalmacija pred milijunskom ovrhom, stigli na naplatu Kutlini krediti!

04.12.2013.

Stečajni upravitelj Jadrantekstila Ante Vuković potvrdio je da je Visoki trgovački sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu po kojoj "Slobodna Dalmacija" toj tvrtki treba platiti nešto manje od šest milijuna kuna duga i kamate te kako s tim u vezi očekuje nagodbenu ponudu Uprave "Slobodne Dalmacije" za rješavanje tog duga. Stečaji upravitelj Jadrantekstila najavio je i mogućnost pokretanja postupka ovrhe nad "Slobodnom Dalmacijom" ako ona ne plati dug Jadrantekstilu.

Kako doznaje Index započeli su pregovori između čelništva Slobodne Dalmacije i Jadrantekstila, a održan je i redakcijski sastanak na kojem su radnici obaviješteni o teškoj situaciji za Slobodnu Dalmaciju. Sada se strahuje da bi mogli i u stečaj.

Isto tako, doznajemo da će Uprava Slobodne Dalmacije uložiti reviziju postupka jer smatraju da su im ugrožena "legitimna prava i interesi". Moguće je i da će se iskoristiti "pravni manevar" i zatražiti odgoda jer bi ovakva odluka suda mogla imati "nenadoknadivu štetu za poslovanje društva"!

Slobodna Dalmacija ima dva tjedna platiti dug!

"Dobio sam pravomoćnu presudu Visokoga trgovačkog suda iz Zagreba po kojoj je glavnica duga 'Slobodne Dalmacije' tvrtki Jadrantekstilu oko šest milijuna kuna, a tomu treba dodati i kamate", izjavio je Vuković ne precizirajući koliki je ukupni dug.

"Visoki trgovački sud je u pravomoćnoj presudi dao 'Slobodnoj Dalmaciji' rok od 15 dana da nam plati dug. Ako to ne učini u tom razdoblju, spremni smo pokrenuti ovrhu te blokirati žiroračun 'Slobodne Dalmacije' ili tražiti neku njezinu imovinu", rekao je Vuković.

Istaknuo je da ga je danas nazvao predsjednik Uprave "Slobodne Dalmacije" Miroslav Ivić i izrazio spremnost da se problem duga riješi nagodbom.

"Sada od Uprave 'Slobodne Dalmacije' čekamo prijedlog nagodbe i - kad ga dobijemo - odlučit ćemo je li to za nas prihvatljivo", objasnio je Vuković.

Nije nam u interesu da se Slobodna Dalmacija ugasi
 
Rekao je kako se s Ivićem dogovorio da u idućih nekoliko dana pregovorima pokušaju prevladati taj problem.
 
"Očekujem da ćemo s Upravom 'Slobodne Dalmacije' idućih dana imati sastanke jer nikomu, pa ni nama, nije u interesu da se 'Slobodna Dalmacija' ugasi, ali mi imamo pravomoćnu presudu Visokoga trgovačkog suda i ja kao stečajni upravitelj dužan sam štititi interese Jadrantekstila“, zaključio je Vuković.
 
Riječ je o dugu iz 1995. godine, kad je Jadrantekstil bio dio Globus grupe Miroslava Kutle, a i "Slobodna Dalmacija" je tada bila u Kutlinom vlasništvu.
 
Odbijena žalba
 
Uprava Slobodne Dalmacije, koja je danas dio Europapress holdinga, potvrdila je da je zaprimila presudu Visokog trgovačkog suda (VTS) pojašnjavajući da je tom presudom odbijena žalba SD na presudu splitskog Trgovačkog suda u kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev Jadrantekstila po osnovi ostvarenja regresnog prava terećenja sudužnika i utvrđena obveza Slobodne Dalmacije u iznosu od 5.764.114 kuna uvećana za kamate i sudske troškove.
 
S obzirom na to da je Jadrantekstil d.d. u stečaju pokrenuo dodatni tužbeni zahtjev u iznosu od 2.882.050 kuna uvećan za kamate i sudske troškove također po osnovi ostvarenja regresnog prava terećenja sudužnika, očekuje se nastavak raspravlje o tom postupku koji je prekinut rješenjem Trgovačkog suda u Splitu do pravomoćne presude VTS-a u prvom slučaju, navodi se u pisanoj informacije Uprave Slobodne Dalmacije.
 
Napominje se da je Društvo SD navedene postupke iskazalo u godišnjem izvješću uprave o stanju Društva kao potencijalne obveze i rizike u svojem poslovanju.

Piše: I.Ć, Hina

Povratak

AKTUALNO