hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Milanović o HRT-u: Ne zanima me program, nego financije

14.02.2014.

ZAGREB » Vlada je jučer donijela odluku kojom se imovina ugašene Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDI) prenosi na Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i na Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Prema toj odluci Agencija DUUDI-ju i CERP-u prenosi imovinu vrijednu više od 46,27 milijuna kuna s time da manji dio, oko 18 milijardi kuna pripada CERP-u.
    Pojedinačno, najvrjedniji kolač u toj priči je gotovo 26 milijardi kuna što ih država ima u strateškim tvrtkama, HEP-u, Croatia osiguranju, Narodnim novinama, Hrvatskoj pošti, HPB-u. Najvrjednije dionice koje država ima su one u HEP-u a vlada je iskazala nominalnu vrijednost od 19,7 milijardi kuna.
    Uz to AUDI prenosi na nove upravljače državnom imovinom i trajno oduzetu imovinu te imovinu koja je privremeno oduzeta zbog sumnje u kaznena djela. Tako su privremeno oduzete nekretnine vrijedne 140,5 milijuna kuna, dok se one koje su zauvijek oduzete procjenjuju na 7,12 milijuna kuna.
    Uz to, Vlada je konačno dala i mišljenje na nekoliko izvješća vezanih uz poslovanje HRT-a, kako bi Sabor mogao o njima raspravljati. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako je iz Izvješća o poslovanju HRT-a za 2012. godinu vidljivo negativno poslovanje s gubitkom od 30 milijuna kuna te negativan trend likvidnosti, te je upozorila da se kasnilo u pokretanju Trećeg i Četvrtog programa, te da HRT ima nedovoljnu pokrivenost s vlastitom proizvodnjom. Komentirajući Izvješće Programskog vijeća, ministrica je kazala da i tu postoji niz nedostataka, a jedan od njih je nedostatak dobre koordinacije između uprave, odnosno Ravnateljstva HRT-a i Programskog vijeća, koje se požalilo da od uprave ne dobivaju dovoljno podataka za kvalitetnu analizu jesu li ispoštovani svi programski uvjeti.
    – Vijeće upozorava na smanjenje vlastitog programa HRT-a, trend komercijalizacije javnog servisa na štetu onog što se smatra tradicionalnim servisom te sporost u restrukturiranju Informativno-medijskog servisa, istaknula je je ministrica Violić.
    No, njenog šefa premijera Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade, kako je priznao, zanimaju samo financije i financijska konsolidacija HRT-a.
    – Ne želim utjecati na program već očekujem financijsku konsolidaciju HTV-a, o kvaliteti svatko ima svoje mišljenje. Financije me zanimaju kao predsjednika Vlade i prema tome ću se orijentirati, poručio je Milanović.
    Vlada je odlučila i da vojarna Borongaj, procijenjena na milijardu kuna, postane vlasništvo Sveučilišta u Zagrebu, kako bi se krenulo u drugu fazu gradnje sveučilišnog kampusa, što se, napomenuo je Milanović, nikako ne smije shvaćati kao milodar.
    – Sve je to naše, jedan smo rod, kako bi se reklo u šahu, rekao je Milanović. On je projekt nazvao milenijskim jer vrijedi više od milijardu eura, što je, kako je izračunao, jednako vrijednosti četiri Pelješka mosta.
    Kako smo i najavili Vlada je u Sabor uputila izmjene zakona o Zakona o šumama kojima se olakšava, primjerice, gradnja golf igrališta i kampova na područjima šumskog zemljišta i šuma. Tako će se na šumskom zemljištu koji se, uz prethodno mišljenje Ministarstva poljoprivrede, prostornim planom proglasi građevinskim područjem, moći odmah graditi. U slučaju kampa i golf igrališta, koji su predviđeni prostornim planom, to zemljište čak neće trebati ni izdvojiti iz šumskogospodarskog područja i na njemu će se ostvarivati pravo gradnje. To zemljište ostaje u vlasništvu države.


Idealan model za golf igrališta
   
    U Vladi procjenjuju da je njihov model zakonskog uređenja gradnje golf igrališta i kampa u šumi i na šumskom zemljištu idealan za sadašnji trenutak jer je njime osigurana zaštita šume i šumskog zemljišta, uz mogućnost ostvarivanja svrhe predviđene prostornim planom i realizacije investicijskih projekata.



J. Marić

Povratak

AKTUALNO