hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ministrica kulture diskrecijskom odlukom dala novčanu potporu portalu Autograf

28.09.2014.

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 22 medija - 18 postojećih i četiri nova, koje će financirati s ukupno tri milijuna i 40 tisuća kuna.  

U drugom krugu natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima odabrani su mediji  koji su se, kako je objavljeno na web stranicama Ministarstva kulture, "istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora". Najvišu podršku, po 250 tisuća kuna godišnje, dobit će pet medija- portali H-alter, Forum.hr, Lupiga.com,  Kulturpunkt.hr te televizijska produkcija Treći sektor - Civilno društvo na malom ekranu (Fade-in). Srednji iznos, po 170.000 kuna, trebalo bi dobiti  šest medija- Cenzura televizija, internetski portal VoxFeminae.net, Radio Student, šibenski portal Tris.com.hr, portal za književnost i izdavaštvo Booksa.hr te In-portal, specijaliziran za osobe s invaliditetom.

Za 70.000 potpore godišnje,  odabrani su portal Gong.hr, portal o rodu, spolu i demokraciji Libela.org, radijski servis RadioNet, LGBT news portal Crol.hr, portal o arhitekturi,  dizajnu i urbanizmu Pogledaj.to, časopis Nepokoreni grad Mladih antifašista Zagreba kao i novine za kulturu Prosvjeta, u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Za drugi krug natječaja, koji je bio otvoren od 4. kolovoza do 10. rujna, pozvano je 46 medija (42 postojeća i četiri nova) da dostave dodatnu dokumentaciju.  Nove medije povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike.

Nakon prvog kruga natječaja, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uvažila je molbu još jednog prijavitelja u kategoriji novih medija i zbog, kako je rečeno, "male bodovne razlike i iznesenih argumenata", diskrecijskom odlukom dodijelila dodatnu potporu portalu Autograf, čiji je glavni urednik Drago Pilsel. Inače, pokretače Autografa u listopadu 2013. primio je predsjednik RH Ivo Josipović, iako portal u to vrijeme još nije funkcionirao. Uz Autograf, po 70.000 kuna potpore dodijeljeno je portalu Stav splitske udruge Cenzura Plus, potom časopisu Rad Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te portalu Muf, koji je pokrenula istoimena udruga za feminizam i kulturu. Rok za potpisivanje ugovora je 6. listopada 2014.

Saša Paparella

Povratak

AKTUALNO