hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

'Ispričavam se svim novinarima koji časno i pošteno rade svoj posao'

11.11.2014.

Ministar zdravlja Siniša Varga uputio je danas ispriku novinarima nakon što je u razgovoru za televiziju N1 ustvrdio da su novinari koji ga kritiziraju potkupljeni i povezani s "crnom stranom javne nabave u Hrvatskoj''.

Varga se ispričao ''svim novinarima koji su se neopravdano našli prozvanima i koji časno i pošteno rade svoj posao". Isprika je uslijedila nakon što ju je od ministra zahtijevalo Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Ono je ocijenilo da se takve optužbe na račun novinara ne pamte od nekog predstavnika izvršne vlasti u zemlji.

– Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga u razgovoru za N1 televiziju pojasnio je svoja saznanja o mogućim izvorima i motivaciji napada u cilju stvaranja ''afera'' upućenih protiv njega u domaćem medijskom prostoru. Revizija postupaka javne nabave koje je pokrenuo dokinula je, prema određenim kalkulacijama, isplatu provizija raznim akterima u iznosu do osam milijuna eura. Interes aktera koji su izgubili milijunske provizije vrlo je jasan, poljuljati ugled i rad Ministarstva zdravlja i ministra zdravlja Siniše Varge osobno. Ministar nikog nije optužio, niti može izravno nikog optuživati, već se zapitao:  Dok se u jednim medijima redovito prati rad Ministarstva i reformski potezi u zdravstvu, zbog čega se u drugima inzistira isključivo na konstruiranim ''aferama''? Neovisno o konstruiranim i neutemeljenim napadima na njega, ministar zdravlja Siniša Varga nastavit će s reformama u sustavu zdravstva u javnom interesu, koje podupiru Vlada RH, Europska komisija i struka te udruge liječnika i pacijenata. Ministar zdravlja Siniša Varga ispričava se svim novinarima koji su se neopravdano našli prozvanima i koji časno i pošteno rade svoj posao. Zapitajmo se, nisu li javni interes uštede od milijardu kuna u zdravstvu uz zadržavanje postojeće razine prava, sređivanje više milijardi kuna vrijednog sustava javnih nabava u zdravstvu, osiguravanje čak 60 posto većeg proračuna za posebno skupe lijekove s početkom sljedeće godine i uvođenje novog sustava financiranja usluga u zdravstvu izdvajanjem HZZO-a iz riznice, novo ugovaranje usluga u javnozdravstvenim ustanovama i sve druge reforme Ministarstva zdravlja i HZZO? – piše u priopćenju koje je danas medijima poslalo Ministarstvo zdravlja.

Autor: Tatjana Lisjak

Povratak

AKTUALNO