hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nadzorni odbor HRT-a pred raspadanjem

11.03.2015.

ZAGREB » Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije Viktor Gotovac, i član NO-a HRT-a Svetozar Sarkanjac podnijeli su Hrvatskom saboru zahtjev da ih se razriješi članstva u Nadzornom odboru. Udovolji li im Sabor, a jamačno hoće, tijelo koje nadzire poslovanje i zakonitost rada HRT-a spast će na samo dva člana i praktički se raspasti, makar zakon ne predviđa mogućnost raspuštanja cijelog NO već samo razrješenje pojedinih članova. Javni servis u svakom slučaju ulazi u novu krizu upravljanja, jer strateške odluke do daljnjeg neće moći donositi. No, s druge strane imat će Glavni ravnatelj, sve do izbora novih članova, apsolutnu slobodu donositi niz odluka za koje mu ne treba blagoslov NO-a s kojim ionako, najblaže rečeno, nije bio u najboljim odnosima.
    Motiv da traže razrješenje, Gotovac i Sarkanjac su našli u prošlotjednoj odluci Sabora da ne podrže izvješće o radu NO HRT-a i provedbi nadzora za 2013 godinu. Sarkanjac kaže kako je, u situaciji kada Sabor gotovo jednoglasno ne prihvaća izvješće o radu NO, ostavka moralni čin, makar se on NO-u pridružio tek na kraju 2013. Na upit zašto izvješće nije prošlo, kaže zato jer je zastupničko glasanje očito pokazalo da je loše napisano. Na pitanje zašto je bilo loše, kaže zbog narušenih odnosa unutar NO-a koji nisu od jučer. A na upit kani li se kandidirati ponovo, Sarkanjac reče: »Pustimo priču, nisam još ni razriješen.«
    U NO-u su tako ostali Dražen Rajković i Mario Raguž. Rajkovića, koji je autor Izvješća, vijest o ostavkama je iznenadila. U kratkoj izjavi kazao nam je da se osjeća kao Galileo Galilei koji reče – ipak se kreće.
    – Spalili su ga na lomači, ali se pokazalo da je bio u pravu. U svakom slučaju poštovati ću svaku odluku predstavničkog tijela hrvatskog naroda koje me je izabralo, ali u dubini se ne moram slagati s obrazloženjem takve odluke. Pozivam kolege da povuku svoju odluku i vrate se u Nadzorni odbor da ne dođe do krize upravljanja kuće koja troši godišnje milijardu i 200 milijuna kuna obveznika plaćanja RTV pristojbe. Bez obzira na razlike među nama, nedopustivo je i neodgovorno trošenje tolikog novca prepustiti samo jednom čovjeku – ističe Rajković.
    Da bi do raspada NO-a moglo doći špekuliralo se već u petak nakon glasanja u Saboru. Neprihvaćanje izvješća, a prihvaćenje izvješće o poslovanju u 2013. godini Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, bio je jasan znak koga politika drži pozitivcem u odnosima Ravnateljstva i Nadzornog odbora. No, teško je nazrijeti ima li što u pozadini, osim ako nije želje da se čim prije instaliraju članovi koji će puno lakše blagoslivljati poteze Ravnateljstva, poput primjerice ugovora potpisanog između HRT-a i ZAMP-a. A baš kao da je zna(o) da ima podršku za sve što radi, Radman ovih dana vuče i neke konkretne poteze koji su posve nalik onom što je pokušavao napraviti na početku svog mandata. Tako je, kako se neslužbeno doznaje, novinar i urednik HRT-a Željko Rogošić imenovan pomoćnikom ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića. Radman je i na početku svog mandata imenovao Rogošića i za Glavnog urednika Prvog programa HRT-a, no te je funkcije Rogošića koštao životopis za kojeg je Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo da sadrži niz činjeničnih netočnosti.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO