hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

TRIBINA U HND-u Veleposlanica hrvatskim medijima: Uvrijedili ste Makedonce

02.06.2015.

U zgradi Hrvatskog novinarskog društva u ponedjeljak je održana nesvakidašnja tribina pod nazivom 'Mediji i demokracija', na kojoj je sudjelovala i veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karađozoska. Veleposlanica je ustvrdila kako su pojedini hrvatski mediji (posebno internetski portali) povrijedili Makedonce, kako kaže, neistinitim izvještavanjem o aktualnoj krizi. U kritici joj se pridružila i predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a koja je 'neobrazovane novinare' pozvala da se ispričaju

Tribina je započela izlaganjem umirovljenog novinara, urednika i diplomata Dražena Vukova Colića koji je, govoreći o demokraciji u medijima u uvjetima novog hladnog rata, kritizirao ustaljenu praksu hrvatskog vanjskopolitičkog copy-paste novinarstva. Na njega se nadovezala Neda Ritz, članica Programskog vijeća HRT-a, u čijem je izlaganju prevladavalo žaljenje za smanjenom ulogom javnih medija u eri komercijalizacije. Ritz je istaknula kako je najveći problem javne televizije upravo Dnevnik i njegovo pomicanje termina radi utrke s konkurencijom te posljedični gubitak identiteta.

Prilično konspirativni i rasplinuti ton tribine kulminirao je nastupom makedonske veleposlanice Daniele Karađozoske koja je održala predavanje pod naslovom 'Demokracija u novinarstvu u Republici Makedoniji'. Veleposlanica je predstavila prednosti studija novinarstva na skopskom sveučilištu, pročitala dio statuta Udruženja makedonskih novinara, a potom prešla na izlaganje o aktualnoj krizi u Makedoniji. Ponovila je mantru makedonske vlade o tome kako je teroristički napad u Kumanovu prijetnja za cijeli Balkan, doslovce citirajući prijetnje premijera Gruevskog koji je rekao kako će svi koji budu pokušavali destabilizirati državu proći jednako kao teroristi. Ipak, u nastavku je malo ublažila retoriku ističući kako se turisti nemaju čega bojati te kako će Makedonija, prema nekim projekcijama, 2015. i 2016. biti prva u Europi po gospodarskom rastu.

Tribina čiji je naziv, podsjećamo, 'Mediji i demokracija', završena je pozivom na domjenak, bez mogućnosti za postavljanje pitanja na bilo koju temu.

Piše: Bojan Stilin
 

Povratak

AKTUALNO