hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Polugodišnji izvještaj Novinarskog vijeća časti za siječanj – lipanj 2013.

Polugodišnji izvještaj i statistika Novinarskog vijeća časti od 28. studenog 2012. do 4. lipnja 2013.

11.07.2013.

Izvještaj i statistika za razdoblje od 28. studenog 2012. do 4. lipnja 2013.

 

Novinarsko vijeće časti je u razdoblju od 28. studenog 2012. do 4. lipnja 2013. održalo ukupno pet sjednica. Sjednica održana 28. studenog 2012. ulazi u ovaj izvještaj s obzirom na to da podaci s nje nisu bili uvršteni u prethodni izvještaj Skupštini Hrvatskog novinarskog društva.

Sjednicama Novinarskoga vijeća časti u prosjeku je nazočilo po osmero članova. Nakon 9. sjednice (28. studenog 2012.) ostavke su na članstvo u Vijeću dali Jasen Boko i Ivanka Toma, a nakon 12. sjednice (15. travnja 2013.) i Dragutin Hedl. Umjesto njih od 11. sjednice u radu Vijeća sudjeluje Miroslav Wranka, od 13. sjednice (4. lipnja 2013.) Ivana Mismer Lulić, a očekuje se da će do sljedeće sjednice biti kooptiran još jedan član ili članica. Cijelo vrijeme u radu Novinarskog vijeća časti i dalje sudjeluju preostali članovi izabrani na 52. izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva: Višnja Biti, Davorka Blažević, Iva Borković, Živko Gruden, Ivo Lučić, Verica Mađer, Trpimir Matasović i Zvonimir Varošanec.

Tijekom tih pet sjednica Novinarsko vijeće časti raspravljalo je o ukupno 28 prijava, te donijelo zaključke za njih 25. Na temelju tih zaključaka izrečeno je 7 težih opomena, 10 opomena i 3 upozorenja, dok je u 11 slučajeva Vijeće zaključilo da nema povreda odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara. Jedan je zaključak donesen uz izdvojeno mišljenje, dva s po jednim suzdržanim glasom, dok su svi ostali doneseni jednoglasno. Za tri prijave Vijeće nije donijelo zaključak – za jednu se smatralo nenadležnim, jednu je smatralo bespredmetnom, dok za jednu nije imala dostatan materijal za odlučivanje. U trenutku pisanja ovog izvješća u postupku je još 11 novih prijava.

Sve odluke Novinarskog vijeća časti i dalje se objavljuju na web stranicama www.hnd.hr. S druge strane, Vijeće ponovo iskazuje nezadovoljstvo činjenicom da su se, usprkos izričitim odredbama ne samo Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti nego i Statuta Hrvatskog novinarskog društva, u glasilu Novinar prestali objavljivati zaključci Vijeća.

Novinarsko vijeće časti je na 12. sjednici (15. travnja 2013.) raspravljalo i o izmjenama i dopunama Statuta Hrvatskog novinarskog društva koje je predložio Odbora za Statut HND-a. Vijeće je jednoglasno podržalo sve predložene izmjene, osim izmjena i dopuna članka 41, kojima se predlaže da Novinarsko vijeće raspravlja i odlučuje samo o povredama Kodeksa časti hrvatskih novinara koje su počinili članovi Hrvatskog novinarskog društva. Vijeće upozorava da je ono još uvijek de facto jedino tijelo koje se u Hrvatskoj na nacionalnoj razini bavi pitanjima novinarske etike s obzirom na to da Hrvatsko vijeće za medije u praksi još nije postalo aktivno. Osim toga, Novinarsko vijeće časti jedino je tijelo tog tipa u kojem o povredama novinarske etike  raspravljaju isključivo sâmi novinari. K tome, budući da je drugim tijelima Hrvatskog novinarskog društva i dalje omogućeno da iznose svoja stajališta o svim pojavama na hrvatskoj medijskoj sceni bez obzira na to jesu li u njih uključeni (i) članovi Hrvatskog novinarskog društva, nedosljedno je tu mogućnost uskratiti Novinarskom vijeću časti. Dugogodišnja praksa Vijeća pokazuje da njegovu ulogu kao tijela koje se očituje o povredama novinarske etike u cjelokupnom hrvatskom medijskom prostoru prepoznaju i podnositelji prijava i sâmi novinari. Ovdje svakako treba istaknuti i da Novinarsko vijeće časti nije „sud“ koji donosi „presude“, te stoga nije potrebno ni raspravljati o njegovoj „nadležnosti“, nego tijelo koje se očituje o povredama novinarske etike koje narušavaju ugled novinarske profesije bez obzira na to je li novinar koji ih je počinio član HND-a ili nije. Takve povrede, uostalom, sâmim time što narušavaju ugled profesije u cjelini, narušavaju i ugled članova HND-a.

 

Zaključci Novinarskog vijeća časti – po medijima

Medij

Nema povrede

Upozorenje

Opomena

Teža opomena

Jutarnji list

1

 

2

3

Slobodna Dalmacija

 

1

 

1

24sata

 

 

 

1

Aktual

 

 

 

1

Dnevno.hr

 

 

 

1

Story

 

 

2

 

Međimurje

 

1

1

 

Večernji list

1

 

1

 

Glas Slavonije

1

 

1

 

Podravski list

 

 

1

 

Portaloko.hr

 

 

1

 

Regional Express

 

 

1

 

Crikvenicadanas.com

 

1

 

 

Novi list

1

 

 

 

Index.hr

1

 

 

 

NovaTV

1

 

 

 

Novosti

1

 

 

 

Lupiga.com

1

 

 

 

Virovitica.net

1

 

 

 

Gloria

1

 

 

 

Više medija

(jedna prijava)

1

 

 

 

Ukupno

11

3

10

7

 

Zaključci Novinarskog vijeća časti – po tipu povrede

 

Tip povrede

Nema povrede novinar/urednik

Upozorenje

novinar/urednik

Opomena novinar/urednik

Teža opomena

novinar/urednik

Neprofesionalno izvještavanje

7/1

3/0

4/2

1/4

Povreda prava djeteta

 

 

 

3/1

1/1

Povreda prava na privatnost

1/1

 

1/0

 

Neobjavljivanje ispravka ili odgovora

0/1

 

 

 

Ukupno

8/3

3/0

7/3

2/5

 

 

 

 

 


 

 

 

Povratak

AKTUALNO