hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 33. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 30. siječnja 2007.

Tanja Belobrajdić vs Saša Jadrijević Tomas

18.10.2012.

Zahtjev Tanje Belobrajdić za pokretanje postupka protiv Saše Jadrijevića Tomasa zbog teksta u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom „Žena anđeo smrti iz logora Lora, objavljenog

25. studenoga 2006. godine.

 

Zaključak: Tekstom Žena anđeo smrti iz logora Lora novinar Saša Jandrijević Tomas povrijedio je članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji od novinara traži da iznosi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju i izriče mu se teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Oprema i naslov članka Saše Jandrijevića Tomasa sporna je jer je u njemu objavljena fotografija s imenom i prezimenom osobe protiv koje nije podignuta optužnica, niti postoji pravomoćna presuda. Tomas u članku navodi da mu je u Državnom odvjetništvu «neslužbeno potvrđeno da znaju za izjave svjedoka koje za različita zvjerstva i mučenje terete tu ženu». Istovremeno objavljena je i fotografija trgovine u vlasništvu Tanje Bjelobrajdić uz napomenu kako ona «živi danas mirno u Vukovaru».

Ovim tekstom povrijeđen je članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara i novinaru Saši Jandrijeviću Tomasu se izriče teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO