hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 28. svibnja 2012.

Željko Vranešić vs Romana Kovačević Barišić

18.09.2012.

Željko Vranešić vs Romana Kovačević Barišić

Zahtjev Željka Vranešića za pokretanje postupka protiv novinarke Romane Kovačević Barišić zbog teksta u Večernjem listu „Samohrana majka i tri bolesne kćeri žive u konjušnici, objavljenoga 16. veljače 2012. godine.

Zaključak: S obzirom na to da je novinarka pisala tekst s namjerom da pomogne nesretnoj majci i njezinim kćerima, te da u pitanju nije tekst koji bi imao neke druge motive, Romani Kovačević Barišić upućuje se upozorenje da u daljnjem novinarskom radu vodi računa o privatnosti osoba i dobrobiti djece te da iznošenjem podataka, kako je to učinila u spomenutom tekstu, ne radi na štetu njihove dobrobiti, suprotno zakonu i Kodeksu časti hrvatskih novinara.

Obrazloženje: U tekstu „Samohrana majka i tri bolesne kćeri žive u konjušnici“, novinarka Romana Kovačević Barišić opisuje život samohrane majke Snježane Vranešić i njezine dvije malodobne kćeri koje žive u prostorijama bivše konjušnice, u petnaestak četvornih metara neprikladnog prostora. Ondje žive, kaže novinarka, nakon bijega od obiteljskog „zlostavljača“. Novinarka opisuje težak život te obitelji te navodi da su malodobne djevojčice, kao i njihova punoljetna sestra, bolesne, spominjući o kakvim je bolestima riječ. Uz tekst su objavljene fotografije Snježane Vranešić i njenih kćeri. Piše i kako je najstarija, punoljetna kći bolesna, te uz navođenje njezina imena dodaje da ima epilepsiju i da ima intelektualne poteškoće. Novinarka Večernjeg lista kaže kako je obitelj posjetila nakon pisanog poziva jedne od malodobnih djevojaka. Redakcija je pokrenula akciju za prikupljanje pomoći.

Željko Vranešić, pak, u obraćanju predsjedniku HND-a Zdenku Duki, koje je proslijeđeno Novinarskom vijeću časti, tvrdi da je spomenutim tekstom njemu i njegovoj malodobnoj djeci povrijeđena privatnost, da su u novinama iznesene potankosti njihovih teških obiteljski prilika te javno objavljene dijagnoze njegovih malodobnih kćeri. Nadalje, tvrdi da se njega u tekstu označava „zlostavljačem“ koji je ostao živjeti u nekoć zajedničkom stanu cijele obitelji, a da je on zapravo taj stan napustio prije jedanaest godina i preselio se u straćaru, te da u tom stanu nitko ne živi. Također navodi da je zbog teksta izgubio posao (gubitak mjesta trenera mladeži nogometnog kluba u Zvečaju), te da je doživio osudu javnosti. Žali se da Večernji list nije objavio njegov ispravak, te da se list oglušio i na poziv da novinari posjete i njega i čuju njegove argumente.

U svom očitovanju novinarka Romana Kovačević Barišić objašnjava da nije odgovorna za neobjavljivanje ispravka, jer je on stigao u karlovačko dopisništvo Večernjeg lista. Kada je za njega saznala, nazvala je Željka Vranešića i njegov ispravak uputila uredniku. Kaže kako je Vranešić u razgovoru s njom bio neugodan i kontradiktoran te da je zbog toga odustala posjetiti ga. Objašnjava da je o obiteljskim prilikama govorila Snježana Vranešić te da je navela bolesti svoje djece i dopustila njihovo fotografiranje.

Vijeće ocjenjuje da je novinarka Romana Kovačević Barišić prekršila članke 14. i 19. Kodeksa časti hrvatskih novinara, jer je nedopustivo objavljivanje punog identiteta osobe s intelektualnim poteškoćama, kao i navođenje bolesti od kojih boluju malodobne djevojke, bez obzira na to što je informaciju o tome iznijela njihova majka. Također, novinarka nije prije pisanja teksta razgovarala sa Željkom Vranešićem, premda ga u tekstu – doduše bez navođenja imena – naziva nasilnikom zbog kojega je njegova obitelj bila prisiljena napustiti zajednički stan. No s obzirom na to da je cijeli tekst pisan u dobroj namjeri, da je akcijom koju je pokrenula redakcija toj obitelji stigla i novčana i druga pomoć, Vijeće ne izriče novinarki nikakvu mjeru, nego je poziva na poštivanje odgovarajućih odredbi Kodeksa.

 

Povratak

AKTUALNO