hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Rebiæ i novinari u Haagu

15.06.2005.

Glavni urednik "Hrvatskog lista" Ivica Marijaèiæ te bivši šef vojnoobavještajne službe Markica Rebiæ juèer su u Haaškom sudu izjavili da nisu krivi po optužnici tužiteljstva zbog nepoštovanja suda zato što su u studenome 2004. objavili identitet i iskaz zaštiæena svjedoka sa zatvorene sjednice suðenja Tihomiru Blaškiæu u prosincu 1997. godine. Rijeè je o svjedoèenju Stipe Mesiæa. Marijaèiæev odvjetnik Marin Ivanoviæ izjavio je da æe tražiti odbacivanje optužnice jer smatra da Marijaèiæu nije izdan nikakav nalog koji bi ga obvezivao. Krsnik je pak dodao da je tužiteljstvo prekoraèilo svoje ovlasti.

Odbacivanje optužnice
Nakon izjašnjavanja održana je i statusna konferencija o predmetu na kojoj su Ivanoviæ i Krsnik najavili da æe odmah podnijeti zahtjeve za odbacivanje, optužnice zbog nemjerodavnosti suda, nepostojanja sudskog naloga koji je prekršen i nepodobnosti optužnice za suðenje. Tužitelj David Eckerson rekao je da istraga još traje te da je moguæe dodatno optuživanje u predmetu. Na pitanje suca u kojem roku optužba može obznaniti optužne materijale i kada može poèeti suðenje, Eckerson je odgovorio da to mogu uèiniti u 30 dana te kako želi da suðenje poène što prije.

Krsnik je na sjednici kazao da u Hrvatskoj postoji "velika uznemirenost" zbog optužnica protiv novinara, èime se zadire u slobodu medija, te tražio od tužitelja da objasni kakve tajne istrage i dalje vode protiv hrvatskih novinara. Eckerson je odbio odgovoriti na to pitanje rekavši da oni nikada ne komentiraju istrage koje još traju.

U popodnevnim satima nevinima su se izjasnili i direktor "Hrvatskog slova" Stjepan Šešelj te njegov bivši glavni urednik Domagoj Margetiæ.

Masle i Joviæ
U Zagrebu su pak juèer u popodnevnim satima haaški istražitelji razgovarali o istoj temi s novinarom EPH Antunom Maslom. Zanimao ih je moj tekst iz studenoga 2000. u kojemu sam pisao o izlasku u javnost transkripta Mesiæeva svjedoèenja kazao je Masle. U petak æe pak s istražiteljima razgovarati bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Joviæ.


Povratak

AKTUALNO