hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

REDAKCIJE FERAL TRIBUNEA U POVODU NOVIH PRIJETNJI SMRÆU UPUÆENIH DRAGI HEDLU

10.05.2006.

“Ubit æu te ko psa!” – glasi stravièna prijetnja koju je danas, 9. svibnja, oko 14 sati i 40 minuta Feralovom uredniku Dragi Hedlu usred Osijeka uputio Davor Boras, predsjednik Mladeži Hrvatskoga demokratskog sabora Slavonije i Baranje, udruge na èijem se èelu nalazi Branimir Glavaš.
Drago Hedl je, nekoliko minuta ranije, prolazeæi pored terase kafiæa “Aroma” zaèuo gomilu glasno izreèenih psovki, ali se na njih – ne vjerujuæi da su upuæene njemu osobno – nije obazirao. Kada je, vraæajuæi se iz obližnje banke, ponovo prošao pored istog kafiæa, naš urednik se suoèio sa salvama psovki i uvreda koje su – sada više nije bilo sumnje – bile namijenjene njemu, baš kao i morbidna prijetnja: “Ubit æu te ko psa!”
Drago Hedl je otišao do svog automobila i policiji prijavio da ga je izvrijeðao i prijetio mu kratko ošišani muškarac, star oko 30 godina, u prugastoj majici i s tamnim sunèanim naoèalama, koji je na terasi “Arome” sjedio u društvu dvojice muškaraca. Jedan Hedlov susjed, koji je tuda prolazio, prepoznao je nasilnika – Davora Borasa.
Uskoro je stigla policijska ophodnja, od Drage Hedla uzela izjavu i podatke, te ga uputila u Prvu policijsku postaju. Nakon što je Hedl dao izjavu i krenuo prema izlazu iz policijske postaje, naišao je na jednog od Borasovih pajdaša iz “Arome” koji mu je uputio nove uvrede.
Ovo, nažalost, nije prvi put da hrvatsku i meðunarodnu javnost moramo obavijestiti o opakim prijetnjama i uvredama s kojima se Drago Hedl, zbog hrabrog i poštenog obavljanja svoga novinarskog posla, suoèava u svome gradu. Nadamo se da æe ovaj put, za razliku od prethodnih, nasilnici snositi zakonske posljedice i da više nitko u ovoj zemlji nikome, pa tako ni novinarima, neæe nekažnjeno prijetiti smræu.
Opravdano strahujemo od moguænosti da nasilnici, koji nimalo sluèajno dolaze iz krugova bliskih Branimiru Glavašu o èijim je zlodjelima Drago Hedl pisao argumentirano i dokumentirano, ukoliko njihove prijetnje ne budu sankcionirane, neæe ostati samo na rijeèima. Stoga zahtijevamo da se prema onima koji su èovjeka spremni ubiti ko psa, postupi onako kako nalažu zakon i zdrava pamet. Zakon je jasan, a i zdrava pamet bi trebala biti. Tolerirati prijetnje smræu upuæene novinaru jednako je suuèesništvu u ubojstvu javne rijeèi u Hrvatskoj. Nakon toga ostaje samo lavež.

U Splitu, 9. svibnja 2006.

REDAKCIJA FERAL TRIBUNEA    

Povratak

AKTUALNO