hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Amerikanac iz Siska s dva Emmyja želi biti ravnatelj HRT-a

14.04.2007.

Nakon 12 godina iz SAD-a, vratio se u Hrvatsku, a sada želi ostvariti i san veæine Hrvata - voditi politiku Hrvatske radio-televizije, odnosno, postati ravnateljem te javne ustanove.

- Na prvom natjeèaju za ravnatelja HRT-a, moja je zamolba odbaèena jer nisam imao nostrificiranu diplomu Middle Tennessee State Universitya iz Nashvillea, na kojem sam diplomirao 1999. godine, no, postupak nostrifikacije veæ je u tijeku i veæ se pripremam za javljanje u novi krug natjecanja za èelnog èovjeka HRT-a - prièa nam Boško koji je u Hrvatskoj veæ zapoèeo svoj privatni posao u sektoru marketinga. S obzirom na brojne nagrade s kojima se vratio, posla mu ne manjka, a traže ga najugledniji oglašivaèi.

Prvi Emmy Boško Grubiæ dobio je, još kao student, za produkciju i režiju promidžbene reklame za svoj fakultet. Nakon završetka fakulteta, Boško biva pozvan da radi za CNN u  Atlanti, no bolju ponudu dobiva od koncerna Atlanta Gas Light, u kojem se zapošljava kao kreativni direktor.

- Drugi sam Emmy dobio za reklamni tekst i režiju reklame za Atlanta Gas Light kojom se promovirao zemni plin. U AGL-u sam radio s Paulom Reynolds, koja je visoko rangirana na Forbesovoj listi “100 najmoænijih žena”. S njom sam radio na novom marketinškom pristupu i koncepciji oglašavanja u energetskom sektoru i uspjeli smo da naša tvrtka AGL ima izvrstan rast na tržištu te je prerasla u najveæeg energetskog distributera zemnog plina na istoènoj obali SAD-a - dodaje Boško Grubiæ.

A onda se sredinom prošle godine odluèio vratiti u Hrvatsku.

- Osjetio sam potrebu za povratkom kuæi. Tu mi je obitelj, prijatelji -  dio onoga što mi je strašno nedostajalo proteklih 12 godina u Americi. Prijašnjih godina posveæivao sam se samo i iskljuèivo poslu, a sada sam odluèio da želim provesti vrijeme s ljudima koji su mi bitni u životu. Shvatio sam da postoje stvari koje su važnije od posla - dodaje Boško.  Dok o svojem životu i poslu u Americi Boško otvoreno i s veseljem prièa, o svojim planovima kako bi HRT uèinio boljom ustanovom, baš i ne želi previše govoriti.

- Smatram da moje obrazovanje i sve ono što sam ostvario u Americi dovoljno govori o meni, a to je i garancija da mogu pomoæi HRT-u. Naša se nacionalna kuæa produkcijski nije promijenila od 1994. godine kada sam otišao u Ameriku. Za razliku od BBC-a, koji ima prepoznatljiv stil, HRT se još uvijek traži. Za ono što HRT nudi korisniku, ne bi se trebala plaæati pretplata jer se s toliko novca, i toliko ljudi, može napraviti puno kvalitetniji program. Moj je primarni cilj od HRT-a napraviti instituciju koja æe raditi za graðane zadovoljne TV programom - istièe Boško koji detalje svojeg plana o boljem HRT-u još uvijek taji. Kaže da æe ih prvi prilike imati èuti Vijeæe HRT-a na novom predstavljanju kandidata.

Koraljka Djeteliæ

Foto: Miroslav Arbutina

Povratak

AKTUALNO