hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Protiv diskriminacije u medijima

08.01.2008.

Splitski novinari tiskanih medija, Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) te lokalnih elektronskih medija, osuðuju manipulacije šefa plastiène kirurgije Ivana Utrobièiæa i ravnatelja KBC „Split“ Dujomira Marasoviæa prilikom izvještavanja o zdravlju i izlasku iz bolnice vatrogasca Frane Luèiæa.

Naime, prije Božiæa, kada se oèekivalo da æe mladi vatrogasac biti pušten kuæi, dr Ivan Utrobièiæ i dr Dujo Marasoviæ krili su vrijeme njegova otpuštanja iz bolnice, tvrdeæi èak i na dan njegova izlaska „da æe to biti ovih dana“, ali da se još ne zna kada. Tako su ponovili nedopustiv postupak, kada je Frane Luèiæ prohodao i kada su svim novinarima, sa znakovitom iznimkom ekipi HTV-a, tvrdili da nemaju novih informacija i da je najbolje o Frani Luèiæu, dok se u cijelosti ne oporavi, ništa ne objavljivati. Upravo toga ponedjeljka središnji dnevnik HTV-a je poèeo je s izvještajem o Frani Luèiæu, s kojim se, i to bez maske i druge zaštitne opreme, ukazao osobno dr Ivan Utrobièiæ. Time je iskazan neprofesionalan i nezakonit odnos prema drugim medijima, uz neukusno korištenje teškoga stanja pacijenta za iskljuèivu promociju jednog od njegovih lijeènika, pa i ravnatelja bolnice.

 

Pritom treba napomenuti da taj izvještaj èak nisu radili novinari splitskog dopisništva HTV-a, nego je u tu svrhu iz Zagreba stigla posebna ekipa da bi uslikala dr Utrobièiæa i njegova pacijenta. Takvo iskorištavanje pacijenta za vlastito promoviranje na najmoænijeme mediju u udarnom terminu, zgrozilo je poprilièno velik broj ljudi. Novinari, iako ogorèeni, uvjereavani su da se to ipak neæe više ponoviti  nisu reagirali. Pogotovo jer je to i takvo ponašanje osudilo i Programsko vijeæe HTV-a.

 No, možda je baš prešuæivanje bio razlog što su se dr Utrobièiæ i dr Marasoviæ nastavili tako ponašati i kad je Luèiæ izlazio iz bolnice. Brojnim novinarima, koji su tog dana dežurali pred bolnicom izjavili su da Frane Luèiæ još ne izlazi. Istodobno je HTV-ova ekipa s njim snimala razgovor, dakako, u nazoènosti nezaobilazna dr Utrobièiæa, a sve je naveèer prikazano opet kao udarna vijest na dnevniku HTV-a.

 

Zato, uz oštru osudu takva ponašanja, splitski novinari i fotoreporteri traže da se o takvom ponašanju svojih kolega izjasni i Lijeènièka komora,da  bi se ubuduæe moglo izbjeæi kršenje zakonskih propisa o informiranju i sve novinare se uvijek izvještavalo pod jednakim uvjetima, a tako bi se zaštitio i dignitet medicinske struke, a nerijetko i pacijenata.

 

Dopredsjednik splitskog ogranka HND-a

Pero Jurišin

Predsjednik

Županijskog ogranka HND-a

Saša Ljubièiæ

Predsjednik ogranka HND-a Slobodna Dalmacija

Damir Petranoviæ

 

Povratak

AKTUALNO