hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

‘Bezakonje na hrvatski naèin’

29.02.2008.

Glavni urednik Mikleniæ u svom komentaru baš to èini. Upozorava da u državi ima snaga koje mogu onemoguæiti provedbu donesenih zakona.

“Netko tko se smatra da je iznad zakona ne želi i ne donosi provedbene propise!”.

I zakon se ne može provoditi. Istaknuti urednik glavnih katolièkih novina u Hrvatskoj smatra da je “nužno na to upozoriti najširu javnost koja se nikada neæe niti može složiti sa selektivnom primjenom zakona, odnosno s izigravanjem zakona nedonošenjem provedbenih akata kad je to u interesu birokrata.

To je oèit primjer bezakonja na hrvatski naèin.”

Komentator se ne usteže ustvrditi da “Hrvatska jest mlada država, ali oni koji njom upravljaju još uvijek nisu stvorili preduvjete za cjelovitu reviziju, tj. za cjelovitu provjeru ulaska i potrošnje novca iz državnog proraèuna.” To, sve odreðenije tvrdi komentator, “ne može biti sluèajno.”

Drugim rijeèima: dobiva se dojam da javnost ne može znati kako se troši državni novac.

Ako je to istina, pljaèka je naèelno moguæa. To ne znaèi optužbu da se pljaèka dogaða, ali dovoljno je upozorenje da se može i nekažnjivo dogaðati. I nije ovdje u pitanju konkretni sluèaj moguæe pljaèke, nego naèelni stav. Ako bi to bilo istinito, ne mora li se svaki graðanin time pozabaviti? Nije li to i vjernièka dužnost pravdoljublja? Vjernik, pripadao ili ne pripadao ikojoj politièkoj stranci, kao èovjek i kao graðanin odgovoran je za pravedno provoðenje zakona. Ali, što znaèi komentar glavnih katolièkih novina u ovom našem košmaru javnih glasila i tajnih odluka?

Povratak

AKTUALNO