hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Obrazloženje o dodjeli godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša za 2007/8.

22.04.2008.

U skladu s propozicijama natjeèaja Povjerenstvo je odluèivalo o dodjeli po jedne nagrade za radove objavljenje u tisku, na radiju i televiziji u razdoblju od 1. ožujka 2007. do 28. veljaèe 2008. godine. Za gotovo sve pristigle priloge može se reæi da po kvaliteti odskaèu od prosjeka novinarskih tekstova o zaštiti okoliša. Kritièki, problemski, istraživaèki i analitièki pristup karakterizira sve pregledane radove, što govori da je zaštita okoliša, u profesionalnom smislu, izborila adekvatan položaj u medijima.
Nagraðeni novinar dobiva novèani iznos od 12.000 kuna, plaketu i diplomu. Prijedlozi za nagrade stizali su od redakcija, urednika, pojedinaca, a neki su predložili i sami sebe što je u skladu s pravilnikom..
Povjerenstvo za nagradu Degenia velebitica pregledalo je i ocjenjivalo pristigle uratke u ovom sastavu:

1. Stipe Joliæ, novinar, predsjednik Povjerenstva
2. Jasmina Serdar, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog ureðenja i graditeljstva, Uprava za zaštitu okoliša
3. Kornelija Pintariæ, Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode
4. Gordana Simonoviæ, novinarka
5. Silva Celebrini, novinarka
6. Mirjana Èerškov Klika, APO d.o.o. usluge zaštite okoliša – èlan HEP grupe
7. Tanja Devèiæ, novinarka i urednica HR Zagreb

U ocjenjivanju kvalitete medijskih priloga za eko-nagradu prednost su imale aktualne i korektno profesionalno obraðene tematske cjeline.
Nagradu su, u skladu s kriterijima Pravilnika o godišnjoj nagradi za zaštitu okoliša, dobili oni novinari èiji su radovi dobili najviše glasova èlanova Povjerenstva, što je utvrðeno na njegovu zadnjem sastanku 17. travnja 2008. godine. Tako nagradu Degenia velebitica dobivaju:
   
Ivona Lerman za najbolji tekst u tisku  - National Geographic
Mislav Togonal za najbolji prilog na radijuHrvatski radio Zagreb
Silvana Skoèajiæ za najbolju emisiju na televiziji Kapital Network


ZAŠTO SU DOBILI NAGRADE? (Obrazloženje)


Ivona Lerman   (National Geographic)
 U travnju 2007. u okviru èasopisne teme o krizi svjetskih mora, Ivona Lerman objavila je u National Geographicu poveæi èlanak „Jadran pod udarom mreža“. To je vjerojatno dosad najšire obuhvatan prikaz ozbiljne ugroženosti našeg mora zbog gramzivosti u lovu ribe, što opasno prijeti ekološkoj ravnoteži. Iako ta prièa o Jadranu nije nova tekst nam sugerira da su sliène nevolje pogodila i druga svjetska mora, ali i ukazuje na neke nove èinjenice iz istraživanja hrvatskih znanstvenika. Zbog pretjerana izlova, èak 123 vrste riba našle su se na popisu ugroženih, a brojnost mnogih vrsta se u posljednjih 50 godina drastièno smanjila.
Da bi javnost lakše shvatila složenost situacije Ivona Lerman je opisala stanje na otvorenom moru Jabuèke kotline, kao i u uvalama priobalja, razgovarajuæi s ribarima, znanstvenicima i zakonodavcima. Vrlo zanimljiva zapažanja i impresije autorica je o ugroženosti Jadrana iznijela u zahtjevnoj formi; kombinaciji reportaže i istraživaèkog èlanka. Cjelovito i temeljito ukazala je na uvijek aktualni i rastuæi jadranski problem prevelika izlova, kojem zbog hitno potrebna rješenja treba stalno posveæivati medijsku pozornost.

Mislav Togonal (Hrvatski radio Zagreb)
Najboljim autorskim uratkom o zaštiti okoliša na radiju ocjenjena je kontakt-emisija Mislava Togonala „U mreži Prvoga“ s temom „LNG terminal“, emitirane 22. svibnja 2007. na prvom programu Hrvatskog radija Zagreb. Povod je bila zajednièka sjednica hrvatske i maðarske vlade na kojoj je bilo govora o tom buduæem zajednièkom projektu. Togonal je taj sastanak novinarski vješto iskoristio za javno aktualiziranje problema i prijepora oko moguæe gradnje prvog hrvatskog terminala za ukapljeni plin na podruèju Omišlja, Plomina ili Raškog zaljeva.
Struènjaci, pregovaraèi u projektu, predstavnici eko udruga, lokalne samouprave i slušatelji u vrlo dinamièno i vrlo profesionalno obraðenoj emisiji iznijeli su brojne argumente za ili protiv te investicije vrijedne oko 900 milijuna dolara, te o njenoj isplativosti. U emisiji su iznijeti svi aspekti gradnje terminala i dati odgovori na pitanja kao što su ona o prednosti i opasnosti od terminala, o financiranju gradnje i tko æe imati najviše koristi, ali posebna je vrijednost što je emisija otvorila i mnoge dileme koje su aktualne.     


Silvana Skoèajiæ (Kapital Network)
 U sijeènju ove godine Silvana Skoèajiæ je na poslovnoj televiziji Kapital Network objavila zapažene TV priloge, kojima je na vrlo zanimljiv i edukativan naèin približila gledateljima teme iz podruèja zaštite okoliša i održiva razvoja.
Jedna od njih je ona o zbrinjavanju elektriènog i elektroniènog otpada, a posebno je upeèatljiva emisija o tzv. Zelenim zgradama. Mnogima je novost argumentirana tvrdnja da su zgrade najveæi pojedinaèni potrošaèi energije, a time i najveæi zagaðivaèi okoliša. Zato se u razvijenome svijetu gradi sve više zelenih zgrada jer mogu uštedjeti do èak 80 posto energije, a u Zagrebu æe uskoro poèeti gradnja dviju prvih takvih poslovnih zgrada.
Autorica u emisiji detaljno govori kako se podižu te zgrade, koje su njihove ekološke i ekonomske prednosti. Iako su ih u Skandinaviji poèeli podizati još tridesetih godina, u Njemaèkoj šezdesetih godina prošlog stoljeæa, a u Americi i Velikoj Britaniji tri desetljeæa kasnije, kod nas je to novost. Stoga zanimljiva, istraživaèka i struèno napravljena emisija Silvane Skoèajiæ s relevantnim sugovornicima može djelovati poticajno na graðane i tvrtke da se opredijele za taj tip ekološke gradnje, jer je jeftinija, a pogoduje oèuvanju prirodnih dobara i smanjenju oneèišæenja okoliša.

Za Povjerenstvo za dodjelu nagrade Velebitska degenija:

Stipe Joliæ, predsjednik

 

Zagreb 22.travnja 2008.

Povratak

AKTUALNO