hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Novinari Glasa Istre: Cijeli je sustav protiv nas!

12.11.2010.

Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glasa Istre

Pula, 12. 11. 2010.

Cijeli je sustav protiv nas!

Član Uprave Glasa Istre novine Albert Faggian u medijima je izjavio da je željan pregovarati i pronaći dogovor sa sindikatom. Stoga smo Upravi jučer poslali dopis u kojem smo pitali misli li doista pregovarati. Ukoliko je to izgovorio s namjerom da doista sjedne za stol sa sindikatom, štrajkaški odbor je voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka.
Čekamo od Uprave da se očituje.

Razlog stupanja u štrajk je opstruiranje kolektivnih pregovora, a ono što smo stalno isticali je da tražimo ne veće plaće
već upravo kolektivni ugovor koji bi bio rezultat zajedničkog dogovora s Upravom. Tražimo dokument koji će jamčiti minimum sigurnosti za nas radnike jer novi vlasnik Puljanka od kada nas je kupio za jednu kunu nastavlja kršiti zakone i naša prava, a što već čini punih osam mjeseci. Osim toga, radimo u tvrtki koju vode oni isti ljudi koji su prethodno zbog svojih uskih privatnih interesa mešetarenjem zemljištima i sumnjivim kreditima uništili Glas Istre d.o.o. s više od 100 milijuna kuna.
Tko nam garantira da ponovno neće učiniti isto i na naša leđa svaliti vraćanje dugova kao što to već sada čine?

Dakle, ako je Uprava zaista spremna ponovno sjesti za pregovarački stol, mi ćemo prekinuti štrajk, ali ukoliko bi se tijekom pregovora pokazalo da je gospodin Faggian blefirao kada je u medijima davao takve izjave, ako Uprava i dalje bude opstruirala pregovore i inzistirala na svojoj samovolji, a ne dogovoru sa sindikatom, smjesta ćemo ponovno u skladu sa zakonom pokrenuti postupak štrajka. I to ćemo nastavit činiti koliko god bude potrebno.

Kao i sve do sada držat ćemo se striktno zakona pa čak i onih sramotnih, protuustavnih rješenja Županijskog suda u Istri koji je na našem primjeru pokazao koliko je Hrvatska daleko od vladavine prava. Goran Bernobić naš kolega na Radiju 101 gdje su nedavno pokrenuli štrajk upozorenja, uputio mi je poruku u kojoj kaže «Nije vam lako, mi barem imamo jednu točku na koju se fokusiramo, ali vi imate državu protiv sebe…»

Istina je, mi imamo čitav sustav protiv sebe, a takav se sistem koji uključuje spregu politike, kapitala, medija  i što je, najtragičnije, sudstva, teško može pobijediti jednim štrajkom. Da je problem samo u jednom poslodavcu koji krši zakon, taj bi problem bio brzo riješen, ali nije tako. Uvedena nam je radna obaveza koja štiti poslodavca, a nama onemogućuje prave efekte štrajka. Već smo pet dana na cesti jer poslodavac očito, smije izbaciti 95 posto radnika redakcije u štrajku, a da nitko pritom ne intervenira, dok  Županijski sud odbacuje našu tužbu.

Glavni mediji u hrvatskoj, posebno mislimo na središnji dnevnik nacionalne javne  televizije, ili nas ignorira ili što je
još gore, lažno prikazuje da se borimo za visoke plaće. To je još jedna neistina koju ističe naš poslodavac. Boje se pobune
u vlastitim i drugim redakcijama, strahuju da bi radnici mogli glasno progovoriti o svemu onome što smo i mi u Glasu Istre o kršenju svoji radnih prava, ali također i o cenzuri, pritiscima koje svakodnevno proživljavaju jer su novinari u strahu od otkaza postali službenici politike, tajkuna i kriminalaca, umjesto da budu glas naroda. Šutnja svih glavnih političkih stranaka u Istri, a posebno predsjednika vladajuće istarske stranke o onome što se događa u Glas Istre, jako puno govori o pozadini. Očito je da smo od režima  prepoznati kao fitilj, koji u startu treba ugasiti da se ne rasplamsa.

Novinarstvo je u Hrvatskoj palo na najniže grane, mnoge medijske kuće godinama propadaju u tišini, ali mi smo odlučili da nećemo šutjeti, a javnost koja nas je ovih dana silno podržala dala nam je dodatnu snagu da ustrajemo. Sada kada smo najzad progovorili, nećemo prestati vikati «car je gol!» Kao god završio ovaj štrajk, to nije kraj već početak naše borbe i traženja da radimo u tvrtki u kojoj se poštuje zakon, da djelujemo u mediju koji je slobodan od cenzura, da živimo u državi čijih se sudova ne smiju bojati radnici već kriminalci.

Glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin

Povratak

AKTUALNO