hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

HND Newsletter - dosadašnje objave

HND Newsletter - kolovoz 2013.

26.08.2013.

HND-SNH Info

Newsletter 07

Kolovoz 2013.
HND-SNH Info


IZDVAJAMO

- NOVINARI NA BURZI - NOVI REKORDI
- H-ALTER, LUPIGA I FORUM U DRUGI KRUG S NAJVIŠE BODOVA
- RADMAN: NISAM KRIV
- MARKUS MAIR NOVI PREDSJEDNIK UPRAVE STYRIA MEDIA
- NOVINARI KUPUJU SLOVENSKI DNEVNI LIST VEČER
- V. BRITANIJA: ČITATELJI NAJVIŠE VREMENA PROVEDU UZ TISKANE MEDIJE

 

MEDIJSKA SCENA

 

NOVINARI NA BURZI - NOVI REKORDI

Prvih sedam mjeseci ove godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 369 novinara prijavilo se na burzu. To je čak za 40 novinara više nego u istom razdoblju lanjske godine koja je do sada držala rekord u broju evidentiranih nezaposlenih novinara. Prema strukturi, najveći broj novinara koji su se ove godine prijavili na burzu nema nikakvog radnog iskustva (94). Nakon njih, najbrojniji su novinari s 5 do 10 godina iskustva (68) i do 20 godina iskustva (50). Do kraja kolovoza na burzi su novinare tražili Bjelovarski list koji prima troje na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, Radio Koprivnica koja također traži dvoje novinara za osposobljavanje, te TV Obolčec iz Križevaca koji zbog povećanog obima posla traži jednog reportera na određeno.

 

H-ALTER, LUPIGA i FORUM U DRUGI KRUG S NAJVIŠE BODOVA

Završen je prvi krug natječaja za dodjelu bespovratnih sredstva neprofitnim medijima. Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva Ministarstvo kulture je odabralo dvadeset i pet medija koji ulaze u drugi krug. Konačni rezultati iznosa i korisnika potpora znat će se polovicom rujna. Iz Ministrstva su objavili da je u sklopu prvog kruga, koji je trajao od 8. do 29. srpnja, pristigla 91 prijava od kojih je jedna bila nevažeća.
Odluka je donesena na temelju propisanih kriterija (doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata i tema u medijima, različitost kuta gledanja i pristupa temi, doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, ispunjavanje funkcije nadzora ekonomskih i političkih moćnih, informativna "širina" komunikacije i kontekstualna "dubina" komunikacije), uzimajući u obzir da među predloženim medijima budu zastupljeni opći, specijalizirani i novi medijski projekti, a uvažavajući pritom i raznolikost tehnoloških platformi.
U drugi krug, po bodovnom redoslijedu, ulaze portal H-Alter sa 493 boda, slijede Lupiga.com sa 458 bodova te Forum.tm sa 443 boda. Među ostalih 25 neprofitnih medija koji se nadaju sredstvima Ministarstva kulture nalaze se još portal Kulturpunkt.hr, Fade In, Mladi antifašisti Zagreba s projektom Nepokreni grad, Faminae.net, TV emisija Cenzura, URIHO-ov In-portal.hr, CESI-jeva Libela.org, Crol.hr, hrvatsko-romski časopis Crveni kotač, tiskano izdanje Manjinskog foruma, Korzo.net, Transfer, Radio Student, Javni radijski servis Radionet, Booksa.hr, Tris.com.hr, UNIDU radio Dubrovačkog sveučilišta, Redakcija.org, Raspon.net udruge Artemus, Baranjamedija.hr, Aktiviraj Karlovac i Kulisa.eu koja okuplja četiri portala Kazaliste.hr, Klasika.hr, Plesnascena.hr i Filmovi.hr.

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE PONIŠTILO NATJEČAJ ZA TELEVIZIJSKU KONCESIJU

Hrvatska, barem zasad, neće dobiti novi televizijski kanal na nacionalnoj razini: Vijeće za elektroničke medije odbilo je dodijeliti koncesiju jer nijedan od četiri programa prijavljena na javnom natječaju (Nova Pro, Antenna, Super TV i Kanal 5) po njihovoj procjeni ne bi značajnije obogatio medijsku ponudu u odnosu na sadržaje koji se emitiraju na postojećim nacionalnim televizijama. Natječaj je poništen, a očekuje se raspisivanje novoga iz poruku Vijeća da bi kandidati trebali 'voditi više računa o interesima hrvatskih građana iz perspektive medijskog pluralizma'. Za novu nacionalnu koncesiju prijavila se Nova TV sa specijaliziranim, zabavnim Pro kanalom, zatim Antenna Group grčkog vlasnika Ninosa X. Kyriakoua, Nezavisna televizija i splitski Kanal 5, čiji je glavni argument bila činjenica da nijedna relevantna televizijska kuća nema sjedište izvan Zagreba. Već uoči propalog natječaja čelnici dvije privatne nacionalne televizije neslužbeno su upozoravali da bi im dolazak konkurencije stvorio nove probleme, dok ionako već posluju s gubicima. Vijeće je ipak, očekivano, RTL Televiziji produljilo koncesiju na nacionalnoj razini za novih 15 godina, a ova kuća se može smatrati pobjednikom natječaja jer je osvojila i koncesiju za novi, specijalizirani dječji kanal nazvan RTL Kockica. On kreće s emitiranjem nakon 1. studenoga, a po najavi prikazivat će program za djecu, mlade i obitelj u kojemu će dominirati emisije obrazovnog i zabavnog karaktera, kao i obiteljski filmovi i dokumentarne emisije. 'Nudit će se i edukativni, a ne samo zabavni sadržaji', obrazložilo je Vijeće za elektroničke medije. Nova TV, koja se i na natječaj za specijalizirani program i koncesiju koja je oduzeta Kapital Network Televiziji prijavila s konceptom zabavnog programa, ni ovdje nije prošla. Novi natječaj za nacionalnu televizijsku koncesiju mogao bi se dogoditi nakon dovršetka studije o ispitivanju TV tržišta. Vijeće ju je naručilo još prije nekoliko mjeseci, no i dalje ne zna kada će podaci biti obrađeni.

RADMAN: NISAM KRIV

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman službeno se očitovao saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije o zahtjevu za njegovo razrješenje s dužnosti, što ga je Saboru podnio Nadzorni odbor HRT-a ističući da nije u sukobu interesa i da nije skrivao imovinu koju je imao. - Nisam seksistički nastupio prema kolegici, nisam direktno intervenirao u snimanje i objavljivanje programskog sadržaja, a novinare sam na konferenciji za novinare napao zato jer su svjesno stvarali atmosferu medijske hajke i linča protiv pojedinaca i HRT-a. Ispunio sam sve zahtjeve Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i dostavio svoju imovinsku karticu u roku predviđenom odlukom Povjerenstva. U imovinskoj kartici prijavio sam imovinu i obveze stečene u Republici Hrvatskoj, naveo je Radman dodajući da nije propustio prijaviti "osobno vlasništvo nad hotelom-vilom Park na Bohinjskom jezeru", kako navodi Nadzorni odbor, već većinsko suvlasništvo nad slovenskim društvom, dakle pravnim subjektom, "Penzion park d.o.o." koje tim objektom upravlja kao svojom imovinom bez njegovih izvršnih ovlasti. Radman također tvrdi i da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije utvrdilo da je on kao Glavni ravnatelj u sukobu interesa, kao što to navodi Nadzorni odbor HRT-a.- Potencijalni sukob interesa ne znači da sukob interesa postoji ili da sam ugrozio interese HRT-a. Apsolutno sam poštovao i postupio u skladu s odlukom Povjerenstva, iako sam zbog upitne zakonitosti odluke pokrenuo upravni spor pred nadležnim sudom, očituje o navodima o sukobu interesa Radman. U odluci o n njegovom imenovanju, nastavlja, "nigdje nije bilo navedeno da se imenujem kao dužnosnik koji podliježe obvezama u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa... Izjašnjavajući se o svom napadu na novinare Radman navodi: - Rekao sam prisutnim novinarima što mislim, pomalo i emocionalno, o njihovom stalnom, neprekidnom obezvređivanju svega što se radi na HRT-u, o dosljednom a neutemeljenom stvaranju negativnog dojma o HRT-u u javnosti, o svjesnom plasiranju jednostranih a neprovjerenih informacija povezanih interesnih skupina i lobija kojima ne odgovaraju promjene koje provodimo na HRT-u, a na način da se time onemogućava normalan rad cjeline HRT-a te indirektno opravdavaju prijetnje i ugrožavanje života i imovine koje trpim ne samo ja osobno već i druge odgovore osobe koje na HRT-u savjesno rade svoj posao. Nevjerojatno je da neki od članova Nadzornog odbora kao da nemaju saznanja o presudama u kojima su pojedini novinari pravomoćno proglašeni krivim radi svjesnog iznošenja neistina i osuđeni, kao da nemaju saznanja o tome da mnogi nakladnici temeljem presuda moraju plaćati odštete zato što su pojedini novinari svjesno i namjerno nanijeli štetu građanima i pravnim osobama, kao da nemaju saznanja o tome da su pojedini novinari dobili otkaze zato što su objavljivali naručene članke, zaključuje Radman.

DVA SUDA RAZLIČITO O AUTORSKIM PRAVIMA

Splitski Županijski sud donio je jedinstvenu presudu na području zaštite autorskih prava: odlučeno je da je komercijalno iskorištavanje autorskog djela bez dozvole autora- konkretno, fotografije u vlasništvu fotoreportera Jakova Prkića - potpuno zakonito. Narodskim rječnikom rečeno, sud je ozakonio krađu intelektualnog vlasništva i neovlašteno zarađivanje na njemu. Slučaj datira još iz 2007. godine, kada je Prkić uoči nogometne utakmice Andore i Hrvatske snimio portret umirovljenog novinara Ede Pezzija, a nešto kasnije mu poklonio fotografiju za njegovu osobnu arhivu. No, nemalo se iznenadio kada je baš tu fotografiju ugledao na jumbo plakatima po cijelome Splitu, na reklami za Banku splitsko-dalmatinsku. Pezzi je, naime, 'maneken' lokalne banke i nerijetko se u programu Radio Splita mogu čuti promotivni spotovi u kojima mami umirovljenike na šaltere, često baš usred sportskih prijenosa koje za HRT odrađuje kao umirovljenik - honorarac. Fotoreporter Prkić pokušao je spor riješiti mirnim putem, a nakon što se to pokazalo uzaludnim podigao je sudsku tužbu. Općinski sud dodijelio mu je 30 tisuća kuna, no Županijski sud u Splitu tu presudu je preinačio i odbio uz vrlo zanimljivo obrazloženje: prihvaćen je stav samog Ede Pezzija po kojemu je 'u svijetu uobičajeno da se, ukoliko se neka fotografija daje stranci, na poleđini stavi pečat da se ona ne smije publicirati ili komercijalizirati bez znanja autora'. Pravni stručnjaci koji su komentirali presudu tvrde da je sud potpuno promašio i izjednačio pravo objavljivanja - koje se doista treba izričito zabraniti - s pravom komercijalnog iskorištavanja, koje nije dozvoljeno bez privole autora. Prkić je sa svojim slučajem već upoznao predsjednika Ivu Josipovića, zatražio je sve izvanredne pravne lijekove, a u kolovozu je obavijestio i Europsku komisiju.

PILSEL KAZNENO PRIJAVIO TVRTKA DOLIĆA I PORTAL DNEVNO.HR

Nakon što je predsjednik HND-a Zdenko Duka s priopćenjem reagirao na kolumnu Tvrtka Dolića, objavljenu na portalu Dnevno.hr, zbog poticanja na zločin mržnje, novinar Drago Pilsel podignuo je kaznenu prijavu protiv Dolića, neimenovanoga vlasnika i neimenovanoga glavnog urednika ovoga portala. Pilsel je prijavu obrazložio tvrdnjom da postoji osnovana sumnja da su u objavljivanju kolumne ostvarena sva bitna obilježja više kaznenih djela, među kojima i tzv. zločina iz mržnje. Pilsel je predložio da Državno odvjetništvo poduzme zakonom predviđene radnje i protiv troje ili više osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenici bili proglašeni krivima i kažnjeni.Pilsel upozorava da je Dolić, i inače poznat po šovinističkim ekscesima te vrijeđanju i sramoćenju neistomišljenika, u kolumni "U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena - Hrvatska je zemlja majmuna", među ostalim napisao da "četiri ključna dužnosnika u RH - Zoran Milanović, Slavko Linić, Vesna Pusić i Ivo Josipović nisu kršteni! Njihovo rodoslovno korijenje prilično je šareno, sumnjivo u elementarnoj sigurnosnoj provjeri. Ne tražimo da rečena četvorka poput Baracka Obame prezentira svu svoju neameričku rodbinu, ali je čudno da kod nas na ključne pozicije može zasjesti svatko, bez transparentnog uvida u njegovo podrijetlo i njegovo domoljublje. Biti nehrvat može u određenim okolnostima biti prednost, odnosno korisno za sve nas, pa sam gajio veliku nadu glede Vesne Pusić, koja je trebala biti naš most prema Židovima. Kad ono, Pusićka je ojačala svoje osobne mostove prema Židovima".

PRVO ISTRAŽIVANJE KAKO NOVINARI VIDE SVOJU PROFESIJU

Ministarstvo kulture u sklopu istraživanja za medijsku strategiju ove jeseni planira sprovesti anketu među novinarima i urednicima svih ključnih novinskih i medijskih organizacija u Hrvatskoj. Anketa će se provoditi putem zaštićenog online obrasca i bit će anonimna.Anketom bi se pokušalo rekonstruirati radni put svakog pojedinog novinara od toga koliko je često mijenjao redakcije, kakav je status imao u kojoj od njih, kakve su bile mogućnosti napredovanja i obrasci komunikacije unutar redakcije. Pri tom nije nužno navesti konkretna imena redakcija, a u okviru ankete je i nekoliko pitanja vezanih uz osobna razmišljanja o medijskoj sceni. Prvo istraživanje o tome kako novinari vide svoju profesiju priprema se u sklopu sveobuhvatnog istraživanja o hrvatskim medijima, koje će poslužiti kao polazište za javnu raspravu o medijskoj strategiji i medijskim politikama.

GLOBALDIZAJN DOBIO POSAO IZRADE SREDIŠNJEG DRŽAVNOG PORTALA

Tvrtka Globaldizajn dobila je posao dizajna i razvoja Središnjeg državnog portala na domeni koja će se vjerojatno zvati gov.hr. Premda još nema datuma kada će biti pušten u pogon, portal će objedinjavati sve informacije javne uprave RH pa će tako na njemu biti moguće pronaći podatke iz Vlade, ministarstava, državnih ureda kao i upravnih organizacija poput Carinske uprave, Porezne uprave i policije. Sadržaj portala povezivat će se sa sadržajima portala mojauprava.hr, a trebao bi omogućiti jednostavan pristup svim informacijama vezanima uz rad javne uprave i vlasti.

EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA SLOBODNE MEDIJE

Europska građanska inicijativa (ECI) novi je alat za izravno sudjelovanje u demokraciji. Inicijativa građana koja prikupi milijun potpisa stanovnika EU pozvana je Europskoj komisiji predložiti nacrt zakona koji bi se odnosio na sve zemlje članice. Među prvim takvim inicijativama pojavila se ona za medijski pluralizam kojoj je cilj osigurati nezavisnost medija od političkog i ekonomskog utjecaja. Nakon ulaska u EU i hrvatski građani moći će potpisati inicijativu, iako Hrvatska u formularu koji treba popuniti još nije dodana na listu zemalja. Više informacija na linku http://www.mediainitiative.eu/

MARKUS MAIR NOVI PREDSJEDNIK UPRAVE STYRIA MEDIA GROUP

Markus Maira s 1. listopadom ove godine preuzima dužnost predsjednika Uprave Styria Media Group, odlučeno je na sjednici nadzornog odbora 12. kolovoza. Mair je od 2007. član nadzornog odbora koji ga je imenovao, a prije toga osam je godina bio generalni direktor Raiffeisen-Landesbank Steiermark. Mandat je dobio na maksimalnih pet godina prema austrijskim propisima o dioničkim društvima, a zajedno s članovima uprave Klausom Schweighoferom i Malteom von Trothom Markus Mair činit će vrh koncerna Styrije.

NOVINARI SLOBODNE DALMACIJE DOBILI SPOR PROTIV TVRTKE

Troje novinara Slobodne Dalmacije dobilo je sudski spor protiv tvrtke zbog nezakonitog smanjenja plaće još iz 2011. godine. Tada je, podsjetimo, odlukom Uprave uveden 'harač' za koji je od zaposlenika tražena suglasnost putem aneksa ugovora o radu. Neki su potpisali, neki nisu, no mjesečna primanja svejedno su svima srezana. Tužbe su pokrenute tek nakon što je otkriveno da je - po službenim financijskim izvještajima - tu istu 2011 godinu Slobodna Dalmacija završila s dobiti od preko 30 milijuna kuna. U ovom slučaju ne radi se o značajnim sredstvima jer je smanjenje plaće trajalo tek osam mjeseci i iznosilo oko deset posto. No, nakon prvih presuda upravu Slobodne Dalmacije čeka još glavobolja, jer je ukupno pokrenuto petnaestak jednakih sudskih sporova. U jednom trenutku unutar tvrtke čak je zatraženo da se odustane od svih tužbi 'jer to ugrožava redovnu isplatu primanja honorarnim suradnicima', što je shvaćeno kao ucjenjivanje, pa je na adresu vodećih ljudi tvrtke odgovoreno žestokim prosvjednim pismom sindikalnog povjerenika. Po neslužbenim informacijama, svim tužiteljima ipak će biti ponuđena isplata nezakonito oduzetog novca ukoliko se odreknu kamata, a većina njih na to će pristati. No, to ne znači da neće biti novih tužbi: u međuvremenu su, naime, novinarima Slobodne Dalmacija primanja bila dodatno smanjivana, iako je splitski list i 2012. godinu završio s pozitivnim poslovnim rezultatom i isplatom dividende vlasnicima. Predmet novih sporova mogli bi biti i novi ugovori o radu, podijeljeni odmah nakon što je u studenome 2012. godine prestao važiti kolektivni ugovor. Uprava je, naime, u tom trenutku promptno ukinula beneficije poput naknade za minuli rad te smanjila broj dana godišnjeg odmora, te jednostrano uvela Pravilnik o radu i sistematizaciju radnih mjesta više-manje prilagođenu postojećim primanjima. Brojni novinari s više od dvadeset godina staža tada su postali 'mlađi suradnici'. Ipak, s druge strane, treba kazati i da se u Slobodnoj Dalmaciji plaće isplaćuju vrlo redovito, gotovo točno u dan, što je u ostatku EPH-ovog sustava rijedak slučaj.

T-PORTAL SELI IZ CENTRA GRADA

Kako je T-HT- u istekao deset godišnji najam HOTO tornja u Savskoj, kompanija je odlučila preseliti u novu zgradu koju već nazivaju Zagrebačkim Twinsima. T-HT će u Zagrebačkoj aveniji iznajmiti kompletan istočni toranj u koji će na jednom mjestu smjestiti sve svoje poslovne jedinice. Iz centra grada tako seli i redakcija t-portala

 

IZ RADA HND-a i SNH

HND PROTIV NACIONALNOG I VJERSKOG ŠOVINIZMA

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti medijske urednike da Kodeks časti hrvatskih novinara i Publicistička načela hrvatskih medija priječe objavljivanje tako izrazito fašistoidnih i uvredljivih tekstova kakav je onaj pod naslovom "U zemlji katolika četiri glavna dužnosnika nisu krštena - Hrvatska je zemlja majmuna" izvjesnog Tvrtka Dolića, kojeg je u četvrtak 8. kolovoza objavio portal www.dnevno.hr. Dolić naklapa i razglaba o očevim i majčinim rodoslovljima četvero dužnosnika - predsjednika RH, predsjednika Vlade RH te dvoje istaknutih ministara pa zaključuje da je "poželjan tip političara u RH nehrvat, bezvjernik i majmun" te da "naši preci iliti primati ponovno preuzimaju primat u RH". To su samo neka od rasističko-šovinističkih stajališta i uvreda koje je Dolić ispisao u tekstu. Pritom nije toliko važno što su na meti glavni čelnici ove zemlje nego što su publicirani primitivno ispisani huškački stavovi koji jasno pozivaju na nacionalne i vjerske podjele i potiču mržnju. Dužnosnici koji vode zemlju a koji Doliću nisu po volji izabrani su, naravno, na slobodnim, demokratskim izborima. Kako autor smatra da je njihovo rodoslovno korijenje "sumnjivo u elementarnoj sigurnosnoj provjeri", sugerira zapravo kako se vlast ne bi trebala birati na izborima, nego znamo već kako. Nažalost, u našim je medijima podosta neprofesionalnih i neetičkih tekstova ili novinarskih priloga, o mnogima od njih raspravlja i odlučuje Novinarsko vijeće časti HND-a. Ovaj je tekst na www.dnevno.hr prevršio svaku pa i najliberalnije shvaćenu mjeru ukusa i slobode izražavanja i govori, osim o autoru objavljenog smeća, ujedno i o profilu urednika tog portala, stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

 

IZ SVIJETA I REGIJE

WASHINGTON POST" PRODAN JEFFU BEZOSU

Dnevnik "Washington post" poslije punih 80 godina nije više u vlasništvu obitelji Graham, koja ga je učinila jednim od najpoznatijih dnevnih svjetskih listova. Novi vlasnik će biti Jeff Bezos, osnivač moćnog portala za trgovinu Amazon. Inače portal neće imati bilo kakve veze sa vlasništvom nad Washington postom već je riječ o izravnoj osobnoj kupovini od strane Bezosa. Radi se o iznosu od 250 miliona dolara. Prijenos vlasništva bit će obavljen u roku od 60 dana. Washington post se posebno proslavio 1972. godine otvaranjem afere Watergate. Predstavnik Graham kompanije je izjavio da je novina i dalje mogla opstati u kompanijskim okvirima, ali da takva novina zaslužuje puno više od pukog opstanka.

GAZDA "RED SOX" NOVI VLASNIK "BOSTON GLOBE"

Bostonski milijarder John Henry postao je najveći novinarski poslodavac u Bostonu nakon što je od New York Times Co. kupio dnevni list Boston Globe o čijoj prodaji se dugo govorilo. Gazda širom megapopularnog bejzbol tima Red Sox, John Henry je uz Boston Globe kupio Worcester Telegram & Gazette i njegov website, Globove poslove u oblasti direct maila, direct mail business i 49 odsto akcija u besplatnom dnevniku Metro Boston. Za kompletnu kupovinu Henry je izdvojio 70 milijuna dolara u odnosu na skoro nezamislivih 1,1 milijardu dolara, koliko je Glob i njegove biznise prije 20 godina platio New York Times Co.

NOVINARI KUPUJU SLOVENSKI DNEVNI LIST VEČER

Novinari slovenskog dnevnika Večer, njih 120, izrazilo je namjeru da otkupi udijele u toj novini, a ako akcija uspije redakcija Večeri postala bi prva medijska zadruga u Sloveniji. Pregovori se vode već neko vrijeme, u posljednje vrijeme s bankama od kojih se tražio povoljan kredit radnicima za ovu akciju. Poziv za otkup Večeri upućen je svim zaposlenicima, ima ih 165, a nešto kasnije i vanjskim suradnicima redakcije. Otvoren je i poziv čitateljima koji se žele uključiti, ali i potencijalnim drugim poslovnim partnerima. Izdavačka kuća Delo koja je vlasnik 75 posto udjela u Večerima dobila je još prošle godine nalog slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) da mora prodati svoj udio u Večerima jer se u suprotnom nalaze u nedozvoljenoj koncentraciji. Uprava Dela koja je navodno za prodaju Večeri dobila 100 ponuda već je pregovarala sa zaposlenicima i složila se oko njihovog prava prvo otkupa. Prodaja Večeri je najavljena za rujan ove godine kada je Pivovarna Laško najavila i prodaju izdavačkog poduzeća Delo.

V. BRITANIJA: ČITATELJI NAJVIŠE VREMENA PROVEDU UZ TISKANE MEDIJE

Prema nedavno provedenom istraživanju, koje se bavilo dostupnim podacima za razdoblje od 2007. do 2011. godine proizilazi da čitaoci britanskih listova provode daleko više vremena čitajući tiskane nego online izdanja omiljenih novina. Istraživanje je obuhvatilo 12 najpopularnijih britanskih dnevnih listova na nacionalnoj razini u njihovim tiskanim i online verzijama. Ustanovljeno je da čitaoci od ukupnog vremena koje provedu u čitanju čak 96,7 posto vremena posvećuju čitan ju tiskanih izdanja. U spomenutom razdoblju, uprkos eksploziji interneta samo su jedne britanske novine uspjele da povečaju ukupan broj čitalaca. Riječ je o The Guardian koji je u tom razdoblju u Velikoj Britaniji povećao za jedan postotak ukupan broj čitalaca tiskanog i online izdanja.

SPORAN NACRT ZAKONA O JAVNIM MEDIJIMA U SRBIJI

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za unapređivanje pravnih studija tražili su od srpskog Ministarstva kulture da povuče objavljene nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima o kojima je nedavno otvorena javna rasprava. Kao članovi radne grupe NUNS i CUPS ističu kako radna grupa za izradu medijskih zakona nije završila rad na tekstu prvog zakona, dok je Zakon o javnim servisima potpuno sporan budući u njegovoj izradi grupa nije niti sudjelovala. NUNS i CUPS zahtijevaju da Ministarstvo objavi tko je autor ovog zakona kojim se predlaže ukidanje pretplate i financiranje javnih medijskih servisa RTS i RTV izravno iz proračuna. Medijski stručnjaci EU-a koji su sudjelovali u izradi srpske medijske strategije smatraju također kako je proračunsko financiranje javnog medijskog servisa loše rješenje. S jedne strane onemogućava odvajanje javne radio - televizije od direktnog utjecaja države, dok će s druge biti teško vratiti se na pretplatu jednom kada bude ukinuta. Prema nekim procjenama, funkcioniranje RTS-a zahtijeva barem 80 milijuna eura godišnje i veliko je pitanje kako će i koliko dugo iscrpljeni srpski proračun moći podnositi ovu stavku.

STIPENDIJE - JOURNALISMFUND

Journalismfund.eu raspisao je novi poziv za prekogranične teme na koji se do ponedjeljka, 16. rujna, mogu prijaviti svi novinari koji imaju ideju za dobru priču koja bi povezala više europskih zemalja. Više informacija na linku
http://www.journalismfund.eu/news/new-call-applications-deadline-16-september#.UfIifs12fFE.facebook

Povratak

AKTUALNO