hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

HND Newsletter - dosadašnje objave

HND Newsletter - kolovoz 2015.

02.09.2015.

Newsletter 21
HND-SNH Info

Newsletter 21

Kolovoz 2015.
HND-SNH Info


IZDVAJAMO

- HND: SELEKTIVNO ODGOVARANJE NA PITANJA NOVINARA PROTIVNO JE JAVNOM INTERESU
- JUTARNJI.HR SVE BLIŽE 24SATA.HR
- NINO PAVIĆ: ZAINTERESIRANI SMO ZA NOVI LIST
- MERLIĆ OTIŠAO SA N1 TELEVIZIJE
- OTKRIVEN SPOMENIK GORDANU LEDERERU
- FRA MA FU – FESTIVAL REPORTAŽE I REPORTERA
- IFJ OSUDIO STRAVIČNI ZLOČIN U VIRGINI
- SAD: VIŠE OD 3800 OTKAZA U REDAKCIJAMA TOKOM 2014. GODINE

MEDIJSKA SCENA


HND: SELEKTIVNO ODGOVARANJE NA PITANJA NOVINARA PROTIVNO JE JAVNOM INTERESU

Odluku predsjednika Vlade Republike Slovenije da pitanja dopusti samo određenim novinarima HND svakako smatra nedopustivim te je pozvao i slovenske kolegice i kolege da takvo ponašanje osude.
Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na postupak slovenskog premijera Mire Cerara na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o određivanju novog slovenskog arbitra u Arbitražnom sudu što bi trebao riješiti granični prijepor s Hrvatskom. Na konferenciji Cerar nije dopustio hrvatskim novinarima da postavljaju pitanja već su pitanja mogli postavljati samo slovenski novinari.

Zbog težine optužbe, pogotovo u svjetlu već postojećih hrvatsko-slovenskih tenzija vezanih uz rad Arbitražnog suda HND je provjerio sve činjenice te ustanovio kako je od novinara koji su došli na konferenciju za novinare traženo da unaprijed pošalju pitanja za slovenskog predsjednika Vlade. Pitanja su poslali i reporteri HTV-a te zagrebačkih ureda Aljazeere Balkans i TV N1 koji su sa snimateljima doputovali u Ljubljanu. No pravo na odgovor dobili su samo novinari dvaju slovenskih najgledanijih TV postaja – TV Slovenija i POP TV. Svi ostali, uključujući čak i novinarku Slovenske tiskovne agencije, nisu dobili odgovor na svoje pitanje. Dakle nisu samo hrvatski novinari ostali zakinuti za odgovore ali odluku predsjednika Vlade Republike Slovenije da pitanja dopusti samo određenim novinarima HND svakako smatra nedopustivim te poziva i slovenske kolegice i kolege da takvo ponašanje osude.

Selektivna dozvola odnosno zabrana postavljanja pitanja na konferenciji za novinare, bez obzira na čemu se temelji, napad je na javni interes. Također, HND očekuje od svih svojih članova ali i hrvatskih novinara koji to nisu da ne postavljaju pitanja te da napuste konferenciju za novinare na kojoj bi neki od hrvatskih političara odbio odgovarati na pitanja određenih novinara/medijskih kuća praveći tako razliku među novinarima koji rade svoj posao, bez obzira na razlog, stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Saša Leković.


JUTARNJI.HR SVE BLIŽE 24SATA.HR

Preko milijun klikova imaju još i njuškalo.hr, net.hr, večernji.hr i dnevnik.hr
Podaci o posjećenosti i klikanosti portala, a koje svaki mjesec objavljuje Gemius na prvo su mjesto u srpnju stavili portal 24sata.hr koji je imao oko 1,4 milijuna stvarnih korisnika. Jutarnji.hr prati u stopu s par desetaka tisuća korisnika manje, a na trećem je mjestu Styrijin digitalni oglasnik njuškalo.hr. Četvrto mjesto zauzeo je net.hr, a preko milijun individualnih korisnika imaju i vecernji.hr i dnevnik.hr. Tek nešto manje od milijuna ima tportal na sedmom mjestu, a slijede ga na osmom forum.hr, rtl.hr i telegram.hr na desetom mjestu s oko 700 tisuća stvarnih korisnika. Među najklikanijih deset web adresa u Hrvatskoj redom su portali s vijestima ili digitalna izdanja dnevnih novina.


NINO PAVIĆ: ZAINTERESIRANI SMO ZA NOVI LIST

Nismo mi jedni zainteresirani, ali jedini smo iz medijskog biznisa koji bi ga željeli preuzeti. No, još smo daleko od toga, kazao je Pavić za Tportal
-Točno je da snimamo stanje u Novom listu, ali smo od preuzimanja još daleko. Tek smo na početku procesa, a stanje u Novom listu užasno je komplicirano. Različita kreditna zaduženja, vlasnički odnosi, tehnološka zaostalost, kako u redakcijskom sustavu, tako i u tiskari, a s druge strane riječ je o dobrim novinama, s dobrim autorima koje imaju vjernu publiku', kazao je za Tportal Ninoslav Pavić. Smatra da bi bila šteta da Novi list propadne jer medijska scena treba novine kao što su te. 'Bila bi šteta za medijsku scenu da Novi list nestane, iako šanse za to postoje. On je posljednjih osam godina u agoniji, vodili su ga ljudi koji s ovim poslom nisu imali veze, bilo je tu svega i zbog toga je njihova situacija složena. Rado bi pomogao, ali s druge strane ide nam dobro s Telegramom i Netom te nećemo srljati grlom u jagode. Osim toga, nismo mi jedni zainteresirani, ali jedini smo iz medijskog biznisa koji bi ga željeli preuzeti. No, ponavljam, još smo daleko od toga', zaključio je Pavić ne želeći otkriti tko još snima stanje u riječkoj medijskoj kući.


MERLIĆ OTIŠAO SA N1 TELEVIZIJE

Umjesto Merlića, do daljnjega će vršitelj dužnosti direktora programa biti Zoran Stevanović iskusni televizijski znalac iz Sarajeva
Dubravko Merlić, direktor N1 televizije, neslužbeno doznaju hrvatski mediji, s prvim danom septembra više neće obavljati tu dužnost, a ne zna se hoće li voditi emisiju Pressing ili će u potpunosti otići s onog što je trebao biti balkanski CNN. Kako piše većina medija iako nisu poznati razlozi zbog kojih je otišao Dubravko Merlić, činjenica je da u zagrebačkom ogranku te kuće već duže vrijeme traje nezadovoljstvo zaposlenih. Dobar dio njih napustio je kuću i prije nego što je N1 počeo s prikazivanjem, a neki su otišli svega nekoliko mjeseci nakon početka emitovanja. Među ostalima, kuću su napustili Anka Bilić Keserović, Josip Šarić i Zoran Šprajc.

N1 televizija počela je raditi u siječnju prošle godine, a prema najavama, trebao je to biti balkanski CNN koji se emitira putem kablovskih operatera. Umjesto Merlića, iz Sarajeva je na mjesto vršitelja dužnosti direktora programa stigao Zoran Stevanović.


OTKRIVEN SPOMENIK GORDANU LEDERERU

Gordan je ubijen dok je radio svoj posao, a oni koji su pucali u njega do danas nisu privedeni licu pravde, dok će oni koji mu nisu pomogli da preživi nositi taj teret do kraja svojih života, kazao je ravnatelj HRT-a Goran Radman
- Podizanjem ovog spomenika želimo da njegovi posjetitelji u Gordanovoj inspiraciji i smrti pronađu inspiraciju svojih života – naveo je Radman na otkrivanju spomenika Gordanu Ledereru, snimatelju Hrvatske televizije koji je na brdu Čukur, pokraj Hrvatske Kostajnice, poginuo 10. kolovoza 1991. godine u svojoj 33. godini života.

Snajperski hitac teško je ranio Lederera dok je snimao ratna zbivanja u Pounju, a tadašnji zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dopustio njegovo izvlačenje helikopterom u neku od zagrebačkih bolnica pa je od posljedica ranjavanja ubrzo preminuo.

Na otkrivanju spomenika, koji predstavlja leću kamere s tragom od metka na njoj, bile su nazočne Gordanova supruga Ana i kćer Petra. Spomen obilježje na Čukuru je autorsko djelo kipara prof. Petra Barišića, te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića dok je voditelj projekta Milan Bešlić. Spomenik su podigli Grad Hrvatska Kostajnica i HRT čiji je ravnatelj G. Radman najavio kako će spomenike postaviti i na mjestima stradavanja drugih djelatnika HRT-a u Domovinskom ratu.


POZIV ZA UGOVARANJE NOVINARSKIH RADOVA

Ministarstvo kulture raspisalo je novi natječaj za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima. Do 1. listopada novinari se mogu prijaviti pod šifrom s temom čije su objavljivanje prethodno dogovorili s nekim od neprofitnih medija. Iznos pojedine podrške za mjesec novinarskog rada u visini je prosječne bruto plaće 7.953 kuna, a sredstva su namijenjena financiranju novinarskog rada tijekom 2016. godine. Prijave su otvorene samo za nezaposlene novinare.


NOVI RADIO U ZAGREBU

Natječaj za novu radijsku frekvenciju u Gradu Zagrebu raspisan je do 28. kolovoza kad ističe rok za podnošenje prijava Vijeću za elektroničke medije. Riječ je o frekvencijama 96,4 i 106,8 MHz, a koncesija se daje na rok od 14 godina. Tko se natječe za novu zagrebačku radijsku koncesiju trebalo bi se doznati do ponedjeljka 7. rujna kad ističe rok u kojem će Vijeće javno otvoriti pristigle ponude. Rok za donošenje odluke o novom koncesionaru ograničen je na 30 dana od javnog otvaranja ponuda, pa bi početkom sljedeće godine u zagrebačkom eteru s emitiranjem mogla početi još jedna lokalna radijska postaja.


VIDOVIĆ-KRIŠTO VRAĆENA NA POSAO DO OKONČANJA RADNOG SPORA

Prema navodima portala tportal.hr novinarka Karolina Vidović Krišto vratila se na mjesto urednice programa HRT-a. Pream pisanju medija Općinski sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio Karolinu Vidović Krišto, novinarku HRT-a kojoj je izvanredni otkaz uručio glavni ravnatelj Goran Radman.
Karolina Vidović Krišto 5. siječnja 2015. dobila je otkaz zbog teške povrede radne obveze, odnosno zbog e-maila, koji je 22. prosinca 2014. godine poslan putem unutarnje mreže HRT-a na 82 adrese pod naslovom u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju.

Na HRT-u su to smatrali osobito teškom povredom radne obaveze pa joj je uručen otkaz. Prije nego li joj je on uručen, u pisanom očitovanju ispričala se Radmanu, ali joj to nije pomoglo, kao ni činjenica da su u njezinu obranu stali HHO i Koordinacija sindikata HRT-a koji su smatrali da kvalifikacije iz internog dopisa 'nipošto ne mogu biti teška povreda radne obaveze'.


OSMI PO REDU WEEKEND MEDIA FESTIVAL BIT ĆE ODRŽAN U ROVINJU OD 24. DO 27. 9 2015.

Najveći regionalni festival komunikacija održat će se u festivalskom prostoru stare Tvornice duhana u Rovinju. Kao i prethodnih sedam godina, program Weekend Media Festivala bit će bogat predavanjima, panelima i prezentacijama na teme širokog spektra od medija i marketinga, preko showbiza i digitala, pa sve do ključnih poslovnih tema.
“U doba izobilja sadržaja vrijede malo drugačija ekonomska pravila. Sadržaj postaje onoliko bitan koliko ima značenja, te koliko vrijednog iskustva donosi. Sadržaj i iskustvo koje nudi Weekend Media Festival pokriva vjerovatno najuzbudljiviji dio ekonomije danas. Kroz program, govornike i radionice nastojimo pojasniti teme i trendove koje očekujemo u budućnosti te približiti nove poslovne modele koji su već tu, ali još ih možda nismo do kraja usvojili ili nam nisu posve jasni”, rekao je direktor programa festivala Nikola Vrdoljak.

Kao jedna od gorućih tema o kojoj ćemo čuti više na ovogodišnjem Weekendu izdvaja se native advertising. Radi se o vrlo učinkovitom obliku oglašavanja koji tekstove u potpunosti prilagođava formi i funkciji medija u kojem se pojavljuju. Sadržaj se u potpunosti i na prirodan način stapa s medijem putem kojeg je plasiran, pobuđujući istovremeno pažnju čitatelja i posmatrača te potičući njihovu daljnju aktivnost u obliku komentiranja i dijeljenja sadržaja. O ovoj će aktuelnoj temi govoriti više predavača među kojima su i Jana Savić Rastovac, kreativna direktorica agencije McCann Beograd te Brian Morrissey, predsjednik Digidaya, poznate američke medijske kompanije.

Osim predavanja i panel rasprava, Weekend i ove godine nastavlja s dodjelom SoMo Borac nagrada, koje nagrađuju najbolje projekte iz digitalne sfere. Natječaj je otvoren za radove agencija, kompanija ili pojedinaca nastale u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a moguće ih je prijaviti na http://somoborac.com.


IZ RADA HND-a i SNH


IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKA HND-a : JEDNAK TRETMAN ZA SLOBODNE NOVINARE

Nakon gotovo tromjesečnih nastojanja HND-a uspješno su završeni razgovori koji će omogućiti da i slobodni novinari/honorarci imaju jednak tretman pri otvaranju i korištenju zaštićenih računa u slučaju kad su im redovni bankovni računi blokirani zbog ovrha. Za razliku od prijašnjeg Ovršnog zakona koji je protuustavno onemogućavao otvaranje zaštićenih računa pripadnicima slobodnih profesija /honorarcima novi je Ovršni zakon to formalno omogućio no praktično je to pravo, iz nekoliko razloga, ostalo neprovedivo.
Kako stoji nadalje u izvješću o radu predsjednika HND-a tijekom srpnja i kolovoza na inicijativu HND održani su sastanci sa ministrom financija, ministrom pravosuđa, te predstavnicima Porezne uprave i FINA-e. Konačan je zaključak da će FINA na svojoj web stranici objaviti jasnu i potpunu proceduru izdavanja uvjerenja u Poreznoj upravi na temelju koje će potom FINA rješavati otvaranje zaštićenog računa. Ministarstvo pravosuđa se obvezalo već na zajedanju Sabora u rujnu predložiti dodatne izmjene Ovršnog zakona kojima bi se pripadnici slobodnih profesija/honorarci kod otvaranja i korištenja zaštićenih računa izjednačili sa stalno zaposlenima. Koncept projekta „Western Balkan’s Regional Platform for advocating media freedom and journalists’ safety“ u kojemu je HND partner uz NUNS iz Srbije, udrugu B-H novinari iz BiH, Sindikat novinara Crne Gore te Udruženje novinara Makedonije prošao je prvu razinu odlučivanja u Europskoj komisiji. Do kraja rujna bit će predan čitav projekt a potom će biti donesena konačna odluka o tome koje će od ponuđenih projekata Europska komisija financirati u svom IPA programu. u Izvješću se također navode i druge aktivn.

Predsjednik HND-a razgovarao je sa povjerenicom za informiranje Anamarijom Musa o mogućnostima suradnje na provedbi Zakona o pristupu informacija. Sabor je usvojio izmjene Zakona…koje djelomično smanjuju njegovu efikasnost u odnosu na raniji tekst Zakona… Uz to je Vlada usvojila Smjernice fiskalne politike prema kojima ispada da će se proračun Ureda Povjerenice za informiranje smanjiti ispod minimuma, tako da neće biti novca niti za inspektore, a niti za provedbu novih ovlasti/odgovornosti koje je Povjerenica dobila posljednjim promjenama Zakona… To je očigledna opstrukcija rada Povjerenice za informiranje pa će HND, čim dobije službenu potvrdu svih informacija, javno izraziti zabrinutost zbog takvog tretmana Povjerenice i poslova koje njen ured treba obavljati, stoji između ostalog u izvješću o radu predsjednika HND-a.


FRA MA FU – FESTIVAL REPORTAŽE I REPORTERA

Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća
Od 10. do 13. rujna u Virovitici će, u organizaciji HND-a i Udruge SINKO (Studijski institut za novinarstvo, obrazovanje i kulturu) biti će održan 'Fra Ma Fu festival – festival reportaža i reportera'. Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Reportaže Franje Fuisa izuzetno su svježe i komunikativne, kao da su jučer napisane. Cilj festivala je skretanja pozornosti i oživljavanja reportaža i putopisa kao novinskih formi koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija i spomen na djelo legendarnog reportera. Festival je zamišljen kao multimedijalni događaj s nizom izložbi, javnih tribina, predstavljanja knjiga i stripova, kazališnih predstava, performansa i koncerata, a bit će organiziran i okrugli stol na temu 'Reportaža nekada i danas'. Za zainteresirane kolege HND organizira autobus koji u Viroviticu kreće u subotu u jutarnjim satima, a u Zagreb se vraća u nedjelju poslije podne.


APEL ZA PRESTANAK SENZACIONALISTIČKOG IZVJEŠTAVANJA

Senzacionalističkim se izveštavnjem krše temeljna pravila novinarske struke
Hrvatsko novinarsko društvo upozoravalo je na neprofesionalno i neodgovorno ponašanje dijela hrvatskih medija koji su izvještavali o sudbini hrvatskog državljana Tomislava Salopeka otetoga 22. srpnja nedaleko glavnog egipatskog grada Kaira. Otmica i objavljena prijetnja ubojstvom svakako jesu važna vijest ali nedopustivo je „licitiranje“ sudbinom otetoga na temelju neprovjerljivih podataka, pozivanjem na nepouzdane izvore pa čak i nagađanjima bez ikakva stvarnog utemeljenja. Na taj način senzacionalistički se krše temeljna pravila novinarske struke. Također, pokazuje se i potpun nedostatak empatije prema užasnoj situaciji u kojoj su Tomislav Salopek i njegova obitelj, što je u potpunoj suprotnosti sa istovremenim patetičnom medijskim iskazima navodne zabrinutosti za sudbinu otetoga. Hrvatsko novinarsko društvo apeliralo je na medije koji koriste tragediju obitelji Salopek za povećanje broja „klikova“, povećanu čitanost ili slušanost da to prestanu činiti.


HND OSUĐUJE NAPADE NA NOVINARE U RIJECI

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo napade na kolege Šimičevića i Kinđerskog navodeći u priopćenju da s obzirom na sadržaj uvreda i verbalnih prijetnji čitavoj skupini prije i u tijeku fizičkog nasrtanja nedvojbeno je da su ciljano napadnute upravo one osobe koje su bile na tribini „Žene u ratu“ održanoj u riječkom HNK-u
Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo napad na novinara Hrvoja Šimičevića. Kolega Šimičević je fizički napadnut te udaren dva puta šakom u glavu u Rijeci, u četvrtak, 5. kolovoza oko 22,30 sati . Dogodilo se to dok je čekao autobus za Zagreb, zajedno sa osobama s kojima je neposredno prije napada prisustvovao tribini „Žene u ratu“ u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ i o kojemu je kolega Šimičević izvještavao.

-S obzirom na sadržaj uvreda i verbalnih prijetnji čitavoj skupini prije i u tijeku fizičkog nasrtanja nedvojbeno je da su ciljano napadnute upravo one osobe koje su bile na tribini u HNK-u. Nakon dojave o napadu na mjesto događaja stigli su policajci koji su uzeli izjave od napadnutih. Smatramo propustom što nije bilo policajaca na mjestu napada, unatoč uvredama i prijetnjama sudionicima tribine prije samoga događaja u HNK. HND očekuje da policija pronađe napadače te da oni budu adekvatno kažnjeni. No, bez obzira tko su napadači HND podsjeća da je dio medija, od trenutka najave tribine „Žene u ratu“ u riječkom HNK, neprofesionalno i huškački najavljivao taj događaj pridonoseći ozračju netolerancije, na što je HND reagirao priopćenjem. Takvim, neprofesionalnim i huškačkim najavama, neizravno ali jasno poticao se i mogući verbalni pa i fizički napad na sudionike tribine koji se na kraju i dogodio, stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao Saša Leković.

Istodobno HND je osudio i fizički napad na Vladimira Kinđerskog, predsjednika foto kluba „Oko Samobora“ Kolega Kinđerski je napadnut na izlazu iz zgrade HNK-a, a napao ga je jedan od sudionika tribine dok ga je Kinđerski fotografirao. Vladimiru Kinđerskom oštećen je fotografski aparat. Napadača je policija identificirala.


SLUČAJEVI PRIJETNJI SMRĆU I NAPADI NA NOVINARE JOŠ UVIJEK SU NERJEŠENI

U kolovozu se napunilo točno godina dana od kada je pred svojim stanom u Zagrebu premlaćen slobodni novinar Domagoj Margetić. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske okarakteriziralo je taj napad kao pokušaj ubojstva no još uvijek nije poznat niti napadač niti motiv niti eventualni naručitelj. U pokušaj ubojstva nedavno je prekvalificirano i premlaćivanje slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića koji je 28. svibnja ove godine napadnut u svom domu.
-Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da se uz premlaćivanje Željka Peratovića samo u posljednja tri mjeseca dogodio i upad u redakciju zadarskog „Hrvatskog tjednika“ (kada je grafički urednik Antonijo Mlikota vezan i prijećeno mu je pištoljem), u Rijeci je fizički napadnut novinar Hrvoje Šimičević dok je bio na radnom zadatku za portal Lupiga.com, a pisma sa prijetnjom smrću dobili su novinarka „Slobodne Dalmacije“ Katarina Marić Banje, urednik portala Autograf Drago Pilsel, te slobodni novinar i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković. Jedino u slučaju napada na Željka Peratovića napadači su poznati ali ne i motiv i eventualni naručitelji. U ostalim slučajevima nije poznato niti tko su počinitelji. Podsjećajući na ove činjenice HND još jednom poziva nadležne organe da pronađu počinitelje prijetnji i napada na novinare kao i eventualne naručitelje te ih adekvatno kazne, stoji u priopćenju HND-a kojer potpisuje potpresjednik HND-a Denis Romac.


SATIRIČKI KOMENTARI LEGITIMAN SU OBLIK SLOBODE GOVORA

Svojevrsno parafraziranje hrvatske himne može nekoga vrijeđati i šokirati, ali se svakako radi o govoru koji u demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima
Tjednik „Novosti“ Srpskog narodnog vijeće, 7. kolovoza objavio je satirički komentar pod naslovom „Lijepa naša haubico“ čiji je autor Nikola Bajto. Ovaj satirički komentar vojnog mimohoda držanog 4. kolovoza u Zagrebu povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ objavljen je u obliku pjesme koja podsjeća na himnu Republike Hrvatske. Tim povodom objavljeno je niz negativnih reakcija te su najavljene i tužbe. Satira je književni oblik u kojemu se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. Svatko ima pravo biti uvrijeđen satiričkim komentarom pa i tužiti njegova autora i(li) nakladnika koji je takav komentar objavio.

HND drži da se to pravo niti želi niti može ikome osporiti. - Međutim, satirički komentari legitiman su oblik slobode govora. Dakle, u konkretnom slučaju, svojevrsno parafraziranje hrvatske himne može nekoga vrijeđati i šokirati, ali se svakako radi o govoru koji u demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima. Sloboda izražavanja ne odnosi se, naime, samo na informacije i komentare što se blagonaklono primaju i nisu škodljivi, već i na one koji šokiraju, vrijeđaju, uznemiravaju državu ili dio populacije. Kako je rekao Europski sud za ljudska prava u predmetu Handyside protiv Velike Britanije, to zahtijevaju pluralizam, snošljivost i otvorenost mišljenja, bez kojih nema demokratskog društva. Humoristički i satirički komentari u kojima se kritiziraju i komentiraju aktualna događanja korištenjem državnih simbola smatraju se, dakle, legitimnim oblikom slobode govora. Čak i ako netko tu vrstu komentara ne odobrava ili ako ga ta vrsta komentara vrijeđa, navodi se u priopćenju HND-a.


POSTUPAK UREDNIŠTVA "SLOBODNE DALAMCIJE" NEPROFESIONALAN JE I OPASAN

Sadržajno potpuno korektan tekst svog novinara Davora Krile, najavu da će 5. kolovoza, na dan obilježavanja 20-te obljetnice akcije „Oluja“ u Domovinskom ratu, u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče, uredništvo splitskog dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“ naslovilo je krajnje neprofesionalno i huškački, stoji u priopćenju HND-a.
-Štoviše, tako „opremljen“ tekst je najavljen i na naslovnoj stranici Slobodne Dalmacije od 29. srpnja tvrdnjom: U Rijeci spremaju 'KONTRA OLUJU' a dio medija se potom, prenoseći tvrdnje iz opreme teksta a ne iz njegova sadržaja (a neki i dodatnim neprofesionalnim interpretacijama), pridružio medijskom linču organizatora najavljenog događaja u riječkom HNK. Poštujući temeljna načela svoga djelovanja Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje ovakav postupak uredništva „Slobodne Dalmacije“ koji nije samo neprofesionalan nego i opasan jer, bez uporišta u činjenicama, podiže negativne tenzije u društvu koje mogu rezultirati nesagledivim posljedicama. Takvo ponašanje u potpunoj je suprotnosti sa svim profesionalnim i etičkim vrijednostima na kojima počiva novinarska profesija te ga HND drži nedopustivim i u ovom kao i u svakom drugom sličnom slučaju, bez obzira o kome se radilo, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Saša Leković.


IZ SVIJETA I REGIJE


IFJ OSUDIO STRAVIČNI ZLOČIN U VIRGINI

Međunarodna federacija novinara osudila je stravični napad u američkoj državi Virginia u kojem su smrtno stradali novinarka Alison Parker i snimatelj Adam Ward, novinari CBS affiliate WDBJ7 TV stanice, ubijeno je od strane napadač tijekom intervju uživo iz tržnog centra u Monetu. "Ovo je šokantno ubojetvo dvoje medijskih ljudi koje je zaprepastilo svijet i novinarsku 'zajednicu", rekao je predsjednik IFJ Jim Boumelha, dodavši da se od američkih vlasti traži da se privede i kazni ubojicu te je izrazio duboku sućut obiteljima poginulih novinara. Kako izvještavaju svjetski mediji, a što se moglo vidjeti i prilikom direktnog prenosa koji su obavljali stradali, ubojstvo se dogodilo za vrijeme intervjua koji su radili za postaju WDBJ7. Najednom su se začuli pucnjevi, a na snimci se čuje i vrištanje okupljenih. Kako javlja BBC za ubojstvo je osumnjičen njihov kolega Vester lee Flanagan, koji je poznat po profesionalnom imenu Bryce Williams i bio je bivši član redakcije WDBJ7-a. Njegovi Twitter i Facebook računi su sada suspendirani.


SAD: VIŠE OD 3800 OTKAZA U REDAKCIJAMA TOKOM 2014. GODINE

Najviše radnih mjesta izgubljeno je tokom katastrofalnih 2007. i 2008., kada je bez posla ostalo 10.000 ljudi
Za zaposlene u medijskim redakcijama širom SAD-a 2014. godina je bila vrlo nepovoljna . Prema nedavno objavljenim podacima Američkog društva news urednika bez posla je ostalo više od 3800 zaposlenih u američkim medijskim kućama što je u odnosu na ukupan broj zaposlenih po tom osnovu preko 10%. Sa otpuštanjima do kojih je došlo tokom 2015. godine ukupan broj zaposlenih sveo se na 32.900 što je za 40 posto manje u odnosu na razdoblje prije recesije kada je, recimo 2006. godine u ovom segmentu bilo zaposleno ukupno 55.000 radnika. Najviše radnih mjesta izgubljeno je tokom katastrofalnih 2007. i 2008., kada je bez posla ostalo 10.000 ljudi. Poređenja radi 2012. godine otkaz je dobilo 2.600 a 2013. godine 1.300 zaposlenih u news redakcijama.


GOOGLE POSTAJE DIO NOVE KOMPANIJE ALPHABET

Dionice Google-a se automatski pretvaraju u dionice Alphabeta, a vrijednost im je nakon najave porasla za pet posto
U iznenadnoj najavi, predstavnici Google-a su objavili kreiranje nove krovne kompanije pod nazivom Alphabet. Osnivači Google-a, Larry Page i Sergey Brin, najavili su kreiranje nove kompanije čiji će Google od sada biti dio. Page i Brin će biti na čelu nove kompanije, dok je za novog predsjednika Google-a postavljen Sundar Pichai. Najava o restruktuiranju kompanije izazvala je snažne reakcije kako u zajednici koja se bavi novim tehnologijama, tako i na američkoj berzi. Dionice Google-a se automatski pretvaraju u dionice Alphabeta, a vrijednost im je nakon najave porasla za pet posto. Analitičari smatraju da ovakav potez omogućava Google-u da bolje upravlja projektima koji nisu striktno vezani za polje internet tehnologija, budući da se djelatnost kompanije posljednjih godina znatno razgranala i danas uključuje projekte kao što su razvoj samoupravljajućeg vozila i eksperimentalne proizvode iz polja biotehnologije.


JAPANSKI „NIKKEI“ NOVI VLASNIK „FINANCIAL TIMES“

Japanski medijski div, kompanija „Nikkei“ u čijem vlasništvu je i najveća japanska poslovna dnevna novina, osnovana je 1876. godine,a kompanija ima 3.016 zaposlenih
Britanska kompanija Pearson priopćila je da je „Financial Times“ prodan japanskoj medijskoj grupaciji „Nikkei“. FT je japancima prodan za 844 milijuna funti, ali ova cijena nije obuhvatila 50% akcija u „The Economist“ kao ni zgradu u kojoj je trenutno redakcija „Financial Times“. Japanski medijski div, kompanija „Nikkei“ u čijem vlasništvu je i najveća japanska poslovna dnevna novina, osnovana je 1876. godine. Kompanija ima 3.016 zaposlenih, 54 domaća novinarska ureda, 36 prekomorskih ureda. Novinsko izdavaštvo je osnovni biznis ali se kompanija izuzetno uspješno bavi izdavanjem magazina, knjiga, poslovima vezanim za digitalne medije, baze podataka, i organiziranjem ekonomskih skupova. Sjedišt „Nikkei“ kompanije je u Tokiju. Smatra se da kupovinom FT „Nikei“ cilja na nastup na globalnoj razini sa širom svijeta izuzetno poznatim i cijenjenim brendom.


BBC BESPLATNIM DOKUMENTARCIMA PROMOVIRAO USKE INTERESE

Prema nedavno objavljenom izvještaju BBC je na različitim svojim kanalima emitirao oko 200 dokumentarnih filmova čiji sponzori nisu jasno istaknuti
Ofcom je nedavno objavio rezultate velike istrage otvorene prije četiri godine novinskim napisom u Independentu o tome kako je malezijska vlada platila tvrtki FactBasedCommunications (FBC) gotovo 12 milijuna funti kako bi kroz dvije godine promovirala Maleziju kroz televizijske dokumentarce i priloge. Istraga Ofcoma otkrila je kako je BBC World News, nezavisni komercijalan kanal BBC-a, u svojim emisijama emitirao barem osam FBC dokumentaraca iz Malezije u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Niti jedan od tih priloga u prosječnom trajanju od 30 minuta, BBC World News nije platio, ili ga je otkupio za simboličnu naknadu. Uprava BBC World Newsa ograđuje se izjavom kako u trenutku emitiranja programa nisu znali za ugovor FBC-a i Malezijske vlade, no nepravilnosti je Ofcom pronašao i u programima financiranima od neprofitnih i nevladinih organizacija. Prema nedavno objavljenom izvještaju BBC je na različitim svojim kanalima emitirao oko 200 dokumentarnih filmova čiji sponzori nisu jasno istaknuti, a upitno je onda i čije interese zastupaju dok gledatelje dovode u zabludu da su napravljeni nepristrano.


NOVI IZVJEŠTAJ, STARI PROBLEMI

„Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji" pokazuje da se nije mnogo toga promijenilo u odnosu na 2011. godinu kad je objavljena prva takva analiza. Postoji snažan uticaj politike na medijsko izvještvanje, a financiranje i vlasništvo medija nisu dovoljno transparentni
Prema Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, najznačajniji problemi u funkcioniranju medija u ovoj državi su: tabloidizacija, cenzura i autocenzura, netransparentnost vlasništva, netransparentnost financiranja, uključujući i financiranje javnim novcem, te problemi sa privatizacijom medija i neizvjesnim statusom javnih emitera. Izvještaj, koji se odnosi na period od 2011. do 2014. godine, pripremio je Savjet za borbu protiv korupcije, šestočlano tijelo koje je Vlada Republike Srbije osnovala 2001. godine sa zadatkom da predlaže anitkorupcijske mjere i prati njihovo provođenje, sagledava aktivnosti u borbi protiv korupcije, te sačinjava izvještaje poput ovoga.


PRODAN STUDIO B

Poznata beogradska televizija Studio B, prodana je tvrtki Maksim medija u Srbiji, čiji su vlasnici Ružica i Miloš Krdžić. Ova tvrtka u vlasništvu je i srpskog Hit radija s nacionalnom koncesijom i tri regionalne radijske postaje u Beogradu. Maksim medija kupila je Studio B za 530 tisuća eura, a ugovor bi trebali potpisati početkom rujna. Maksim medija jedina se i prijavila na natječaj jer je dan prije isteka roka od predaje ponude odustala Zadruga Plan B, grupa građana koja je potaknula akciju da Beograđani sami otkupe svoju televiziju. Istovremeno, agencija Tanjug još traži kupca. Adria Media otkupila je dokumentaciju za kupovinu, no nije uplatila depozit, kako doznaje srpski Blic


PRETPLATA NA JAVNI SERVIS

Dok je u Hrvatskoj Visoki upravni sud donio odluku kojom za odjavljivanje prijemnika i pretplate više ne treba ovjera javnog bilježnika, u Srbiji se ponovo uvodi plaćanje pretplate na RTS ali kao obavezan porez na javni servis. Prema najavama, cijena pretplate ne bi smjela iznositi više od 500 dinara ili oko 30 kuna, a otvoreno je i pitanje načina ubiranja pretplate. Jedna je mogućnost da se ona plaća zajedno s računom za struju, no iz Elektroprivrede Srbije izjavljuju kako se ne bi rado vraćali na taj sistem naplate. Istovremeno, RTS nema vlastitu službu naplate niti raspolaže podacima o svojim korisnicima. Pred ukidanje, pretplatu za javni servis plaćala je samo trećina građana, pa bi sustav naplate RTS-a trebalo voditi učinkovitije. Kao i u ostalim europskim zemljama, javni servis jamstvo je promoviranja javnog interesa neovisno o komercijalnoj isplativosti, a sustav pretplate javnom bi servisu za to trebao osigurati potrebne financije.


TURSKA: OPTUŽBE PROTIV NOVINARA

Ured glavnog tužitelja u Istanbulu pripremio je optužnicu protiv 18 turskih novinara za širenje propagande u korist terorističkih organizacija, tražeći od suda pojedinačne kazne zatvora za novinare u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.
Novinari, uključujući i glavnog urednika dnevnog lista Cumhuriyet, Can Dündara, optuženi su za objavljivanje fotografija istanbulskog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza koji se našao u zatočeništvu od strane pripadnika Marksističke revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Front (DHKP-C). Pripadnici DHKP-C-a ubijeni su, a tužitelj kojeg su držali kao taoca preminuo je nakon ranjavanja u policijskoj operaciji u zgradi istanbulskog suda. Vlada Turske je burno reagirala na objavljivanje fotografija na kojima je tužitelj prikazan s pištoljem prislonjenim uz glavu, te je privremeno blokirala pristup društvenim mrežama Facebook, Twitter i YouTube, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan oštro je kritizirao novinare, optuživši ih da su saučesnici u ubojstvu tužitelja u Istanbulu.

Prema optužnici, novinari su objavljivanjem fotografija podržali djelovanje teroritičke organizacije, prikazujući je kao dobro organiziranu i spremnu da poduzme bilo kakve akcije. S druge strane, Dündar je negirao navode optužnice, te je izjavio da je Cumhuriyet objavljivanjem fotografija želio prikazati mračnu stranu terorizma. Pored Dündara, optuženi su i novinari iz dnevnih listova Millet, Şok, Posta, Yurt, Bugün, Özgür Gündem, Aydınlık i BirGün.


MEĐUNARODNI GRANTOVI

Robert Bosh Stiftung poziva novinare da do 2. listopada prijave prekogranična istraživanja u suradnji s novinarima iz europskih zemalja njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija i Švicarska). Nudi se dvogodišnja stipendija u iznosu do pet tisuća eura, tema istraživanja je slobodna, a nema ni starosnog ograničenja. Više na poveznici:
http://www.bosch-stiftung.de/content/language2/html/8167.asp

Bertha BRITDOC Connect Fund objavljuje poziv za sufinanciranje novinarskih dokumentaraca s društvenom tematikom u iznosu od pet do 50 tisuća funti. Aplikacije se primaju bez ograničenog roka, a odgovor stiže u roku od najviše osam tjedana. Više na:
http://www.poynter.org/how-tos/writing/176219/5-tips-for-journalists-who-want-to-do-a-better-job-of-cultivating-sources/

Povratak

AKTUALNO