hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Simptom s dalekosežnim posljedicama

01.02.2003.

ZAGREB – Zbor novinara Hrvatskoga novinarskog društva (HND) u kulturi priopæio je juèer da je ukidanje »Kulturnog obzora«, tjednoga priloga »Veèernjeg lista«, izravan udar na kulturni identitet i ozbiljno snižavanje razine informativnog prostora. U priopæenju dostavljenu Hini predsjednica Zbora novinara u kulturi Maja Stanetti istièe kako je prestanak izlaženja »Kulturnog obzora« u utjecajnom i najèitanijem dnevnom listu simptom koji može imati dalekosežne posljedice kao moguæi obrazac rušenja vrijednosti i posebnosti kulturne sredine.
    »Vlasnièki profit ne mora stradati, no strada kultura, a time i položaj novinara u kulturi. Šteta koja je time poèinjena nije mjerljiva samo u kunama«, istièe se u priopæenju.
    Priznajuæi sve moguæe gospodarske razloge austrijskih vlasnika, Zbor novinara u kulturi smatra da proizvodnja novina nije isto što i proizvodnja ostalih materijalnih dobara.
    »Dokapitalizacija ne bi smjela urušavati veæ dosegnute sadržajne i kulturološke standarde, nego ih unaprjeðivati jer je rijeè o javnom dobru cijele zajednice«, napominje se te dodaje: »Ako novi vlasnici 'Veèernjeg lista' smatraju da je kulturni prilog zapreka veæem profitu, trebaju se o tome javno oèitovati kao bi hrvatska kulturna, ali i šira javnost bila upuæena u nove pozicije s kojih taj list namjerava nastupati.«
    »Kulturni obzor« izlazio je devet godina i zacijelo bio dijelom raznolikosti kulturnog identiteta hrvatskoga medijskog prostora, stoji, uz ino, u priopæenju Zbora novinara HND-a u kulturi. (Hina)
 

Povratak

AKTUALNO