hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ajde doma revat!

25.03.2004.

Sezona redikula je poèela: inflacija multitalenata koji bi “kruva bez motike”, štoviše — kolaèa preko mikrofona, razmahala se s novim audicijama za glumce, manekene, pop i folk pjevaèe... Nova TV ima dva natjeèaja te jedan gostujuæi, s bosanskog OBN-a, a i HRT najavljuje svoj. Žirira se sve u šesnaest. S druge strane, u infopolitièkom programu u ðiru je saslušavanje uglednika koji nisu (“na vrijeme”) platili porez, odnosno gradili s urednom graðevinskom dozvolom. I doista, ne znam što je potresnije: slušati sve te grlate mladce koji su progutali rašpu nakon što im je slon prnuo u uho, ili pak ministra Žužula koji se upinje dokazati Stankoviæu i javnosti kako je mislio da ne mora platiti porez na rentu od kuæe. Knjigovoðe su mu, veli, tako rekli. Ni glavni državni inspektor Jordaniæ stvarno nije znao da mu za rekonstrukciju kuæe na Krku treba graðevinska dozvola. Svu krivnju na sebe preuzima njegov prijatelj graditelj. Nije gazdu Branka na vrijeme upozorio, kaže u Dnevniku.
No, gledatelji èuju i vide, pa zakljuèuju: ako je netko tovar, ne može biti slavuj. A mnogo je ugodnije kad možeš reæi da ti nisu rekli. Ili su ti rekli krivo. Stoga se drevna opravdanja tipa “nije kriv Tito, Tuðman itd... nego oni oko njega” rado rabe na svim (politièkim) razinama. Pa ispada da je teže biti kandidat u “Hrvatskom idolu” nego, recimo, èlan hrvatske Vlade. Jer, tamo æe ti — jadnom raspjevanom — odmah bez pardona reæi da odeš revat doma, a ne na televiziji. Bolno, ali pošteno. Kao što ni sirovo glumatanje u “Multi talent showu” takoðer ne prolazi.
Oj, budi svoj! — taj znameniti stih gotovo da bi se mogao uzeti kao recept za instantnu TV slavu, barem u okvirima Splitsko-dalmatinske županije èiju televizijsku koncesiju drži TV Jadran. Njihov “goli kuhar” Ivica Ljubetiæ sušta je suprotnost Jamieju Oliveru: ne “pleše” u kuhinji, ne trudi se biti šarmantan niti trendi. S facom njonjastog Garfielda kojemu nije do smijeha — ma, niti smiješka! — stoji izmeðu plinskog rešoa i nekakvog kièastog turistièkog plakata te polako kužinaje. Rekao bi èovjek — ništa mu neæe ovaj dan popravit... Kad, evo, javljaju se domaæice i domaæini, prepoznali su “našega èovika”, pa komentiraju jela i sve ostalo po nekom svom spisku, zahvaljuju na receptima i savjetima, jer to je ipak spiza koju mogu kupiti na pazaru, domaæa, ogoljena od svakog glamura, baš kao i njezin kuhar kojemu ne pada na pamet da sanira poštapalice “šta se tièe” i “šta se kaže”. I dok se ono u teæi polako, kako on kaže, “zagrijaje”, nema potrebe za bilo kakvim spotovskim forama tamo gdje im nije mjesto, jer za Ljubetiæa kužina nije samo “laboratorij”, nego — reæi æe on — “institut”. Svoj posao shvaæa ozbiljno, ali bez prepotencije, i èini se da je to recept za njegov brzi lokalni uspjeh u podneblju koje nije sklono “preseratorima”.
A takvi se poslovièno, pa i ako tamo nemaju nikakva posla, okupljaju na Danima HRT-a. Komešanje od Dore do Zlatne ploèe pratili su, logièno, djelatnici “g’lamur:kafea”, meðu kojima se posebno istaknuo sam capo Svilan: on je kandidatkinjama za Miss Universe pred skrivenom kamerom nudio “talk show” za “veèeru”, dok je Danijel Despot za 5000 eura “prodavao” pobjedu na Dori. Izvrsno plivajuæi meðu “zvijezdama” s top-liste šminkerskih nadrealista, glamurovci su složili — e, ovo stvarno ne biste oèekivali da æu ja reæi — izvrsnu emisiju. Ni ona prethodna upoæe nije bila loša: Svilan je “smanjio osjeæaje” u najavama, Jojkica apstinira, ne siluju se “kasnonoæne” bizarnosti u udarnom terminu, a intrige je sasvim dovoljno i bez toga. Recimo, u Despotovoj potjeri za Ninom Moriæ. Ona se nije dala. Baš kao ni Vrdoljak junior, scenarist Zlatne ploèe, koju je, gle èuda, vodila njegova supruga Vanna, priznajmo, ipak, vrlo dobro. Veliki otac Vrdoljak odavno je Svilanu udario embargo, pa zakon šutnje izvrsno funkcionira na razini èitave složne obitelji. Stari se Antun zato rasprièao u nedjeljnom showu “Od 5 do 7”, ali nije mi jasno otkud on i u klinaèkoj “Bljeskalici” (u petak, pa reprizno u subotu), bez obzira na premijeru spota iz filma “Duga mraèna noæ”. Rekao bi èovjek da se vitalni Vrdoljak (73) kandidirao za ravnatelja HRT-a. Sreæa Svilanova da nije. Jer, samo Galiæ stalan jest, pa neka su ga zvali i — privremeni. Ravnatelj.
To, nadam se, ne važi i za privremenu Jasnu Ulagu Valiæ Buriæ. Možda ipak i na Prisavlje dolazi proljeæe. Jer, evo, sve je toplije. Pa su se momci iz “Leta 3” opet skinuli u mudante i kao takvi uruèili Porina klasièno odjevenome maestru Tonku Niniæu, s kojim su se uredno i rukovali. E, taj prizor bio je najoriginalniji trenutak prošlog televizijskog tjedna, iako se i Dino Dvornik jako trudio u “Po ure torture”. Meni je, meðutim, djelovao samo gubitnièki, naroèito dok je “ogovarao” Gibonnija i Severinu. Od kolega iz Colonije mogao je nauèiti da — svijet voli pobjednike.

 
Još u rubrici:
 


SVIJET NOVCA
Strah od vrijednosnica


PROZOR
Oprosti im, Oèe, jer ne znaju što èine!


NAŠA POSLA
Solidnih sto dana HDZ-a


USTVARI
(Ne)sporni ministar


pijuni & pješaci

 





Sekretär/in
Dostavljaè i unapreðivaè prodaje - Zadar
Turistièki zastupnik
Sistem inženjer


 

Povratak

AKTUALNO