hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kaznena prijava Damiru Mašiæu

30.08.2004.

U šturoj informaciji koju smo dobili u nedjelju iz Policijske uprave zadarske, doznali smo da je gospiæka policija u subotu poslijepodne razgovarala s Mašiæem, o èemu je izviještena Policijska uprava zadarska, nakon èega je uslijedila kaznena prijava zbog prijetnji. Mašiæ je našu novinarku nazvao u subotu u 10.57 na mobitel dok je ona bila u svome stanu s djetetom i izrekao joj prijetnje smræu. Dva puta joj je kazao: "Osobno æu se pobrinuti da vam dijete doðe na sprovod!", te dodao: "Doæi æu do vas tijekom dana i slomit æu vam kièmu!"
Prijetnje se povezuju s tekstom koje je novinarka objavila o dogaðajima oko ploèe Mili Budaku u Sv. Roku, u kojemu se Damir Mašiæ navodi kao èlan Crkvenog odbora, tijela koje je odluèivalo o postavljanju ploèe.
— U sluèaju verbalnih prijetnji smræu koje nije pratio fizièki napad, standardna procedura nalaže da se protiv poèinitelja podnese kaznena prijava, ali ne i da ga se smjesti u pritvor — ustvrdio je to u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" prof. dr. Josip Kregar, analizirajuæi prve korake koje je policija poduzela u sluèaju prijetnji novinarki "Slobodne Dalmacije" Ladi Kalmeti od predsjednika lovinaèkog HDZ-a Damira Mašiæa.
Prema njegovim rijeèima, u takvim se sluèajevima u pravilu procjenjuje da, nakon verbalnih prijetnji, ipak neæe doæi do pokušaja njihova ostvarenja. "To, meðutim, ne znaèi da vaša kolegica ne treba tražiti zaštitu od policije", pojašnjava Kregar dodajuæi da bi èovjeka koji je prijetio trebalo prijaviti i lokalnom ili županijskom HDZ-u, koji takoðer može provesti stegovni postupak. On napominje da i nadležno tužiteljstvo može tražiti pritvor za onoga koji je uputio prijetnju, ali da je malo vjerojatno da æe se to doista i dogoditi. "Za sada je, koliko sam upoznat, sve napravljeno lege artis, a ostaje vidjeti hoæe li se i iduæih dana postupati po podnesenoj kaznenoj prijavi", zakljuèuje Kregar.

Povratak

AKTUALNO