hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

OSNIVA SE DALMATINSKI RADIO ZA SRBE I TALIJANE

10.09.2004.

Hrvojka Dokoza, v.d. glasnogovornice Misije OESS-a u Hrvatskoj, potvrdila nam je informaciju o pokretanju dalmatinske radiopostaje za nacionalne manjine pojasnivši da se radi o autohtonoj inicijativi iz ove regije, a ne o prijedlogu OESS-a ili nekih europskih institucija. Dokoza je "Slobodnoj Dalmaciji" dala na uvid dopis kojim je koordinator projekta Aleksandar Mudriniæ u ime udruge "Zvonimir" obavijestio krajem kolovoza predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera.
Predviðeno je da projekt bude financiran iz dijela sredstava europskog CARDS programa namijenjenih održivom razvitku ratom zahvaæenih podruèja. Europska komisija bi osigurala financiranje 80 posto troškova, a preostalih 20 posto pokrili bi donatori i partneri ukljuèeni u projekt.
O ovome projektu, vidljivo je iz spomenutog dopisa, inicijatori su razgovarali i s predstavnicima talijanske manjine u Dalmaciji, konkretno sa Zajednicom Talijana u Zadru koja je podržala osnivanje manjinske radiopostaje te obeæala pomoæ u pronalaženju donatora u susjednoj Italiji.
Cilj je ove radiopostaje - stoji u dopisu Tolnaueru - unapreðivanje tolerancije, slobode govora te uvažavanja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a ona bi bila namijenjena prvenstveno pripadnicima tih manjina kao i svim graðanima, institucijama i organizacijama koje se zanimaju za manjinska pitanja.
Pokretaèi ove inicijative kao i institucije koje su je podržale, smatraju da su u današnjoj povoljnijoj politièkoj atmosferi u Dalmaciji sazreli uvjeti za osnivanje jedne takve radiopostaje.

Šenol SELIMOVIÆ
    
Aleksandar Mudriniæ: Dostavit æemo
prijedlog programa do 15. studenoga

- Rok za predaju prijedloga programa u Europskoj komisiji je do 15. studenoga i mi æemo, svakako, do tada dostaviti naš prijedlog. Oèekujemo da æe EK pomoæi u financijskoj realizaciji ovoga projekta, ali oslanjamo se i na veæi broj partnera koji veæ imaju iskustva u ostvarenju sliènih programa. Ovakva radiopostaja otklonila bi jedan vakuum koji postoji u Dalmaciji, za razliku od nekih drugih dijelova Hrvatske poput Istre ili Slavonije - kaže Mudriniæ.

Povratak

AKTUALNO