hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Imam dokaze da su me pratile tajne službe

08.12.2004.

SPLIT – Smjene u POA-i oèekivao sam kada je buknula afera. Kako nije bilo takve reakcije, ova naknadna pamet ne rješava praktièno ništa. Dva puta sam primio Podbevšeka i on mi je svaki put rekao da je sve u najboljem redu. Ovo je naknadno razmišljanje, ali spašavati utopljenika metodom oživljavanja »usta na usta« nakon tri dana, stvarno nema nikakvoga smisla, komentirao je juèer predsjednik Stipe Mesiæ odluku naèelnika POA-e da smijeni dvojicu bliskih suradnika.
    – Èekao sam dosta dugo da vidim što æe biti poduzeto prema onima koji su u »aferi Puljiz« zloupotrijebili svoje ovlasti. Nisam to doèekao. Razriješio sam onoga tko je najodgovo
Vlast mora reagirati na zadarsku ustašku paradu
   
    Mesiæ je upitan i za prekjuèerašnji marš ustaša ulicama Zadra.
    – Još uvijek ima onih koji su zaokupljeni motivima Drugog svjetskog rata. Izlaze na ulicu s kapama i znakovima onih koji su prodali Talijanima Dalmaciju!? Pa, to je besmislica! Zna se kako je taj rat završio, zašto je tko išao na koju stranu, ali je sve to povijest i ne možemo je redefinirati. Hrvatska se mora uozbiljiti, prihvatiti èinjenicu da moramo biti uspješni u bitkama, ali ne u onima iza nas, nego u onome što danas stvaramo i nudimo generacijama koje dolaze, rekao je Mesiæ.
    Na primjedbu da je beogradski student, zateèen u Zagrebu s fotografijom èetnika Draže Mihailoviæa, s pravom po kratkom postupku smješten na 15-dnevni »odmor« u Remetinec, ali da u Zadru ustaše paradiraju ulicama bez prave reakcije vlasti, dapaèe, u pratnji predsjednika Gradskog vijeæa, Mesiæ je izjavio:
    – Mislim da ne možemo iskljuèiti reakciju vlasti, bit æe je. Mora. Nije dobro da ljudi ovako demonstriraju nešto što bode oèi nama, Europi i svijetu.
rniji i to æemo dotjerati do kraja, ali æemo sigurno intervenirati u sustav obavještajnih službi. Dobro je što se ovo dogodilo bez veæih posljedica, ali da se ne bi dogaðalo ponovo, i s težim posljedicama, što znaèi i politizaciju službi, moramo intervenirati. Do afera u takvim službama dolazi kada ih se zloupotrijebi, ili kada su loše organizirane. Afera s novinarkom Puljiz svjedoèi da se dogaðaju i zloupotrebe i loša organiziranost. To se više u ovoj zemlji ne smije dogoditi. Ako je maltretiran jedan èovjek, to je isto kao da su maltretirani svi i zato moramo reagirati, kazao je Mesiæ na tribini sa studentima splitskog Pravnog fakulteta.
    Upitan je li istina da je, kako piše Nacional, i sam bio predmetom obrade tajnih službi, Mesiæ je novinarima izjavio kako je to proèitao u Nacionalu, ali je i sam, »nema dugo, vidio i jedan dokument koji to potvrðuje«. Upitan zna li razlog zbog èega je »obraðivan«, rekao je :
    – Pa, vjerojatno ni oni ne znaju. Oèito je da se služba bavila stvarima koje nemaju nikakve veze. Oni su se trebali baviti onima koji žele nauditi ovoj državi i ovom narodu, a ne lojalnim graðanima. To je osnovni sukob koji je danas sasvim evidentan.

Zoran KRŽELJ

Povratak

AKTUALNO