hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

O Podbevšeku æu odluèiti nakon što dobijem njegovo izvješæe

10.12.2004.

Premijer Ivo Sanader u èetvrtak je na sjednici Vlade najavio brzo razrješenje »sluèaja POA-e«. Odluku o sudbini ravnatelja POA-e premijer æe donijeti, najavio je, nakon što u èetvrtak ili petak dobije njegovo izvješæe o cijelom sluèaju. Isto tako, premijer je odluèno odbacio napise u Nacionalu prema kojima je predsjednik Stjepan Mesiæ po njegovom nalogu bio pod obradom POA-e. »Odbacujem insinuacije o mom tobožnjem involviranju u praæenju predsjednika Mesiæa. To je u potpunosti neutemeljeno i neprihvatljivo i oèito je da se medij u kojem je to objavljeno otvoreno svrstao na jednu stranu u predizbornoj kampanji«, istaknuo je Sanader.
Najavljujuæi razrješenje »sluèaja POA«, premijer je rekao da æe on biti riješen sukladno Ustavu i Zakonu o sigurnosnim službama. Naveo je da se cijela operacija POA-e, prema informacijama koje imaju u Vladi, vodila u svrhu borbe protiv organiziranoga kriminala. »Nedopustivo je da se u tome krše ljudska prava. Prema tome, ispitivanje novinara kao što je bio sluèaj novinarke Helene Puljiz nikako nije bilo dobro. Oèekujem izvješæe Podbevšeka o tome«, istaknuo je Sanader i najavio kako æe Vlada uèiniti sve da se poštuju zakoni, ali i zaštite temeljna ljudska prava kao temeljne vrijednosti. No, ponovio je da je borba protiv organiziranoga kriminala jedan od Vladinih prioriteta te da tu neæe dopustiti zamjenu teza.
Odluku o ravnatelju POA-e Podbevšeku Sanader æe, rekao je, donijeti u dogovoru s predsjednikom Republike, »jer moramo èuvati ustavnu funkciju premijera i Predsjednika i nije dobro da dovodimo jedni druge pred gotov èin«.
Sanader je nedopustivim ocijenio i to što se proteklih dana javna pozornica davala onima koji su razriješeni s visokih dužnosti u Uredu Predsjednika te onima koji su izgubili povjerenje državne vlasti. Poruèio je da se mora voditi raèuna o vjerodostojnosti Hrvatske, te je pozvao sve u Hrvatskoj na poštivanje temeljnih ljudskih prava, ali i zakonitosti. O aferi s Podbevšekom Sanader je progovorio u kontekstu išèekivanja odluke Europskog vijeæa o datumu poèetka pregovora Hrvatske i Europske unije. Onima koji se pribojavaju zbog katastrofiènih najava u medijima, Sanader je poruèio da Vlada i Hrvatska imaju dobru meðunarodnu reputaciju, te je siguran da æe Europsko vijeæe donijeti pozitivnu odluku o poèetku pregovora.

Povratak

AKTUALNO