hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ante Gotovina prvi s titulom heroja Domovinskog rata Nove Hvidre

09.03.2005.



ZAGREB – Nova ili reformirana Hvidra osnovat æe se 17. ožujka na Osnivaèkoj skupštini u Novinarskom domu, potvrdio nam je juèer Božo Drmiæ, bivši èlan Hvidre, iz koje je nezadovoljan istupio i krenuo u osnivanje nove udruge. Ime još nije definirano, ali disidenti dvoje imeðu naziva Nova Hvidra ili Vidra (Vojni invalidi Domovinskog rata).
    – Još ne znamo koliko æemo imati èlanova, ali pritisak je posljednjih dana stvarno velik. Danas smo postigli dogovor s nekoliko zagrebaèkih braniteljskih udruga na èelu s Miodragom Demom, pristupa nam velika grupa ljudi iz Tuðmanove garde, a blizu nam je i velika jezgra splitske Hvidre, kaže Drmiæ. Demo je, inaèe, voditelj Ureda za branitelje u Zagrebaèkom poglavarstvu i blizak suradnik i prijatelj dogradonaèelnika Milana Bandiæa.
    Nova æe se udruga zalagati za reviziju svih hrvatskih ratnih invalida i dragovoljaca, što je ukinula HDZ-ova vlast. Drmiæ dodaje da su smiješne i brojke od 500 tisuæa branitelja. Prema njegovom mišljenju, stvarnih branitelja ima jedva sto tisuæa.
    – Uvest æemo titule heroja ili junaka Domovinskog rata, o èemu æe odluèivati Glavni odbor. Najvjerojatnije æe prvi kandidat za tu titulu biti Ante Gotovina, kaže Drmiæ, dodajuæi da æe se udruga zalagati za oduzimanje odlikovanja kneza Domagoja i Nikole Šubiæa Zrinskog logistièarima i personalcima koji su obnašali dužnosti daleko od ratne crte.
    – Kako je moguæe da nam jedan logistièar, general Vladimir Zagorac, ima najviše odlikovanja, èak 13, a nije bio ni blizu rata, pita se Drmiæ.
    Za bivšeg ministra Panèiæa nema dobrih rijeèi jer, kaže, puno je štete nanio braniteljima, a osim toga èovjek je jednostavno nesposoban. No, nema dobro mišljenje ni o aktualnoj ministrici Jadranki Kosor.
    – Kosor nije kompetentna i ne zna što je bit problema. Ona nije imala snage i nije se usudila suoèiti s rašèišæavanjem stvarnih ratnih invalida od lažnih, kaže Drmiæ.

S. VEJNOVIÆ

Povratak

AKTUALNO