hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Glavaš novinarku "Veèernjeg lista" proglasio nepoželjnom

22.07.2005.

OSIJEK - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš unatoè najavi da se od srijede nalazi na godišnjem odmoru, u èetvrtak je priopæenjem za javnost obznanio da novinarki Veèernjeg lista iz Osijeka Maji Mariæ zabranjuje ("da nije dobrodošla") praæenje njegova rada te matiènoj redakciji ponudio moguænost da ukoliko smatra važnim za taj sektor rada odredi nekog drugog novinara.
U objašnjenju takve odluke, koja, istina, nije niti presedan u politièkom djelovanju Branimira Glavaša, on navodi neprofesionalan, pristran i uvredljiv naèin izvještavanja novinarke "Veèernjaka" o posljednjim aktualnim dogaðanjima o sluèaju Glavaš. Nezadovoljan je, naime, èinjenicom da je uz njegove izjave novinarka objavila i izjavu Vjenceslava Billa s kojim je on veæ ranije vodio sudski spor.
Na ovakav neprimjeren Glavašev zahtjev upuæen Veèernjem listu oštro se usprotivilo Županijsko vijeæe Hrvatskog novinarskog društva Osjeèko-baranjske županije koje prosvjeduje zbog zabrane rada novinarki i miješanja u ureðivaèku politiku medijske kuæe.
"Ako zastupnik Glavaš ili bilo koji drugi politièar uistinu smatra da je novinar uèinio bilo kakav propust ima otvorenu moguænost, kao i svaki drugi graðanin ove zemlje, obratiti se novinarskom vijeæu, Sudu èasti HND-a ili u skladu sa zakonima tražiti ispravak netoèno objavljenih informacija.
Svaki drugi pokušaj miješanja u rad novinara i ureðivaèku politiku medija smatramo nedopustivim pritiskom na novinare i kršenje medijskih sloboda u RH", stoji u priopæenju Županijskog vijeæa HND-a kojega su podržali i ostali osjeèki novinari koji nisu èlanovi HND-a.

T. PRUSINA

Povratak

AKTUALNO