hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ: Galiæ mora otiæi

15.12.2005.

Odstupit æu kad budem imao razloga, a sad ga nemam. Mandat odraðujem uspješno, kuæa je konsolidirana, gubici sanirani, a novinarstvo slobodno i neovisno. Kad bi to bilo ugroženo, povukao bih se. No, buduæi da nije tako, neæu nikome donositi darove za Božiæ iako znam da bi se mnogi obradovali da im poklonim ostavku kazao nam je juèer Galiæ, èekajuæi kraj saborske rasprave o financijskom i programskom izvješæu HRT-a za 2004.

Odbijaju izvješæa
Ako mu parlamentarna veæina iskaže nepovjerenje odbijanjem izvješæa, pozicija mu, kaže, neæe biti povoljna, ali ne smatra da je to valjan razlog za ostavku. No, glavnog ravnatelja HRT-a Sabor može "izribati", ali ga ne može smijeniti. Njega postavlja i razrješuje Programsko vijeæe, i to dvotreæinskom veæinom, koju, procjenjuje se, za Galiæevu smjenu ne bi skupili. Galiæu je ostalo nešto više od dvije godine mandata i bio bi spreman povuæi se samo kad bi njegov ostanak poljuljao kuæu. Teoretski, takva bi situacija nastala kad bi, npr., HTV-u ponovno uveli PDV na pretplatu, zbog èega bi velik dio prihoda umjesto u razvoj morao biti proslijeðen u proraèun.

Kakav god bio rasplet, rasprava je pokazala da Galiæ nema potporu vladajuæe stranke. Jagoda Majska Martinèeviæ otvoreno je rekla da ako vodstvo HTV-a nije sposobno proizvoditi kvalitetan program, treba odstupiti. Iako su ih neki zastupnici oporbe, poput Nenada Staziæa, provocirali da æe sami sebi skoèiti u usta jer æe ih Sanader, zbog smirivanja meðunarodnih institucija, natjerati da prihvate izvješæa, juèer se èinilo da su šanse za takav preokret minorne. HDZ je imao unaprijed dogovoren stav da se izvješæa, posebno financijsko koje drže friziranim, odbiju.

Zbog žestine rasprave oporba je, osim HSP-a, napustila sabornicu. Optužili su HDZ da želi prije izbora porobiti HTV. I HDZ-ov partner Milorad Pupovac pozvao je HDZ da ne šalje znakove kako je na HTV-u izvanredno stanje, dodajuæi da je rasprava otišla predaleko i da treba zaštiti Sabor od Sabora. No, oni koji su ostali inzistirali su da dobiju odgovore na pitanja o plaæama i posebnim ugovorima na televiziji, o primanjima braènog para Merliæ - Ogresta i zvijezda, kako su kazali, poput Denisa Latina.

Kome novac od poziva
Kroz vanjsku produkciju odlazi novac s HTV-a pa bi, smatra Ivo Lonèar, trebalo tamo poslati kriminalistièku i financijsku policiju, Državnu reviziju i neovisne revizore kako bi ušli u poslovanje, a u konaènici bi bilo posla i za Državno odvjetništvo. Posebno ga zanima tko dobiva novac od telefonskih poziva koji stižu u emisije vanjske produkcije poput "Piramide".

Zastupnici HDZ-a smatraju da HTV ima loš odnos prema Domovinskom ratu i važnim hrvatskim datumima, da prodaju banaliziran sadržaj poput sapunica koje kupuju od domaæih produkcijskih kuæa bez javnih natjeèaja... Inzistirali su da dobiju podatke o plaæama TV-zvijezda. Galiæ je rekao da je njegova plaæa 20.000 kuna, da posebnih ugovora ima 10, a zadržani su zbog bitke s konkurencijom. Kazao je da su prièe o ogromnim honorarima na HTV-u netoène.

Povratak

AKTUALNO