hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ubojstvo novinarke naruèio èeèenski proruski premijer

10.10.2006.

Ruski list Novaja Gazeta, u kojemu je radila ubijena novinarka Ana Politkovskaja, uz specijalno izdanje posveæeno svojoj kolegici danas je objavio kako vjeruje da je atentat naruèio ili èeèenski premijer Ramzan Kadirov ili njegovi protivnici koji su ga željeli diskreditirati.

Prorešetano tijelo Ane Politkovskaje pronaðeno je u subotu u liftu njezine zgrade u središtu Moskve, neposredno prije nego što je u tisak pušten njezin istraživaèki èlanak o muèenjima i otmicama u Èeèeniji za koje je odgovornima držala èeèenskoga proruskog premijera Ramzana Kadirova.

- Sanjam o tome da ga vidim na sudu - rekla je u intervjuu nekoliko dana prije svoje smrti. List Komersant citirao je neimenovane istražitelje koji tvrde da su ubojstvo vjerojatno isplanirali Kadirovljevi suparnici. To bi oslabilo Kadirova i njegove ljude jer bi u Èeèeniju dovelo moskovske istražitelje koji bi tamo vodili iscrpnu istragu. Kadirov je izrazio suæut zbog smrti ruske novinarske zvijezde te negirao bilo kakvu upletenost Èeèenije.     

Povratak

AKTUALNO