hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

TZ Dubrovnika: Naslovi o meduzama i fekalijama tjeraju goste

03.03.2009.

Senzacionalistički naslovi o onečišćenju mora, prometnom kaosu, najezdi morskih klobuka i dramatičnom padu broja inozemnih posjetitelja objavljivani lani u nacionalnom i lokalnom tisku naštetili su turizmu dubrovačke regije, zaključio je autor analize turističke sezone 2008. na području Dubrovačko-neretvanske županije, član županijskog Poglavarstva i predsjednik TZ Županije Vjekoslav Vierda.

Iz užeg izbora Vierda je kao "izrazite medijske autogolove" izdvojio naslove "Šok za turiste- fekalije iscurile na Batali"; "Ljetna opasnost-u dubrovački akvatorij stižu smeđe meduze", "Dubrovčani ljuti na inspekciju- Ceste preuzeli taksisti na crno", "Poražavajuće- pad turističkog prometa: Na izlet u Dubrovnik" i "Alarmantno- Česi zaobišli Pelješac".

Osim domaćih, od Vierdinih kritika nisu ostali pošteđeni ni strani mediji.

- Neki događaji koji s Dubrovnikom nemaju ili imaju jako maloveze, bili su povod ružnim člancima tipa "Crnci i homoseksualci, pazite se u Hrvatskoj", koji je objavio irski Independent, a prenio Jutarnji list u studenom 2008. Mjesec dana kasnije, JL prenosi napise The Guardiana;The Daily Telegrapha i IHT-a koji pišu da se u Hrvatskoj zbog kritika hapsi ljude.- navodi Vierda u analizi sadržaja novinskih napisa u kojima prepoznaje prijetnju turizmu i uoči nastupajuće "recesijske" sezone.

- Nažalost, protekle mjesece u Dubrovniku su obilježili i tragičan nestanak australske državljanke Britt Lapthorne, odnosno ubojstvo francuskog državljanina Robina Rolanda Courreaua na Šipanu. Ti događaji imali su odjeka u međunarodnoj javnosti i doveli u pitanje ono u čemu smo sebe držali neprikosovenim, a to je sigurnost i nas i naših turista.- ocijenio je Vjekoslav Vierda, koji je kritizirao je i hrvatske "birokratske zavrzlame".

- Ni sebe nismo štedjeli, pa smo se raspisali o problemu unosa hrane preko granica RH, što nam je štetilo posebno kod čeških turista.- zaključio je autor izvješća koje će se nakon županijskog poglavartstva naći i pred skupštinskim vijećnicima.

Gabrijela Bijelić / epeha

Hrvatska imena bez samoglasnika?

Predsjedniku TZ najjužnije županije u oko je upao tekst iz dnevnika The Australiana  u kojem je Hrvatska opisana kao zemlja "gdje su ljudi toliko siromašni da si ne mogu priuštiti samoglasnike u imenima". Napis je prenio Poslovni dnevnik u srpnju prošle godine, dva mjeseca prije stradavanja Britt Lapthorne u Dubrovniku

Povratak

AKTUALNO