hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zaustavite BBC

17.04.2009.

Neutemeljenim i zlonamjernim proglasio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković tekst BBC-a »Hrvatska je ukleta kriminalom i korupcijom« uputivši oštar protest Foreign Officeu koji je britanskim građanima preporučio oprez prilikom putovanja u Hrvatsku.
    Da sve bude u stilu onih koji su svojedobno na sličan način željeli zaustaviti Reuters kada je u pitanju bila mračna slika Jugoslavije, Jandroković je, prema Hini, izjavio da se tekst »u informacijama poziva na osobe koje negativno gledaju na Hrvatsku«. A ti po Jandrokoviću neprijatelji Hrvatske s kojima je razgovarao novinar Matt Prodger bili su odvjetnik Zvonimir Hodak, novinari Goran Flauder i Gordan Malić, ministar pravosuđa Ivan Šimonović!
    – Osim mafije, Hrvatska ima problema i s korupcijom, a brojni biznismeni ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine, piše britanski portal.
    I tko tu laže koza ili rog, Jandroković ili BBC? Nažalost, Matt Prodger nije se stigao pozabaviti slučajem bivšeg ministra Rončevića kojeg se već godinama javno proziva da je oštetio državu za milijunski iznos prilikom sumnjive nabave kamiona za potrebe Hrvatske vojske izravnom pogodbom. Je li dakle Hrvatska »ukleta kriminalom i korupcijom« ili bezbrižna država kada čovjek kojeg za kriminal glavom i bradom optužuje predsjednik Republike umjesto pred policijom završava na njezinom čelu, u ministarskoj fotelji? Kako je moguće da se o tome pune tri godine ne otvara istraga iako se radi o kaznenom djelu za koje je zakonom predviđeno 10 godina zatvora već USKOK tek 7. prosinca 2007. godine, dakle nakon izbora, pokreće predistražne radnje?
    Kakva je to zemlja u kojoj Državno odvjetništvo (Bajić) proziva Državnu reviziju (Krasić) da mu nije dostavilo izvješće o korištenju proračunskih sredstava u MORH-u te 2004. godine kada se dogodila sporna kupovina, a Državna revizija pak vraća lopticu DORH-u tvrdeći da je greška njihova? Kako se zove država u kojoj vladajuća stranka u Saboru opstruira rasvjetljavanje istine optužujući jednog od istinskih junaka Domovinskog rata i generala Hrvatske vojske da laže umjesto da svome zastupniku skine imunitet i utvrdi činjenice, makar šaljući obojicu na poligraf? Tko to i zašto svim raspoloživim sredstvima danas štiti Rončevića baš kao što je to jučer činio s njegovim nasljednikom Vukelićem kada je iz »Brodosplita« nestalo pet milijuna dolara? Kako to da je drugi kamiondžija iz afere Ivo Bačić još uvijek državni tajnik u MUP-u!? Rade li to BBC, neprijatelji Hrvatske ili svi putevi vode i odgovori se traže od predsjednika HDZ-a i premijera Ive Sanadera koji jedini ima tu moć?
    I zašto bi se u tako nakaradno nasađenoj zemlji Britanci trebali osjećati sigurnima kada to nisu i ne mogu biti dok ovakva anarhija traje niti njezini ukleti i prokleti stanovnici.

Povratak

AKTUALNO