hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prosvjed zbog zlonamjernih i tendencioznih ocjena

17.04.2009.

»Neutemeljen i zlonamjeran« ocjena je Ministarstva vanskih poslova i europskih integracija o tekstu koji je u četvrtak objavio BBC, pozivajući se na podatke britanskog Foreign Officea da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala. »Smatramo taj tekst neutemeljenim i zlonamjernim«, rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom.
»Interesantno je da se taj tekst pojavljuje desetak dana nakon što je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a, za što smo trebali zadovoljiti visoke političke kriterije, te u vrijeme kada počinje turistička sezona«, naglasio je Jandroković.
Iz Banskih je dvora pak najavljeno da će MVPEI poslati oštru prosvjednu notu Veleposlanstvu Velike Britanije zbog ocjena britanskg ministarstva vanjskih poslova koje je 7. travnja upozorilo svoje građane koji namjeravaju posjetiti Hrvatsku da budu maksimalno oprezni. U Vladi ne žele žele spekulirati o razlozima zbog kojih je britansko ministarstvo to učinilo, ali isto tako ne isključuju mogućnost da to ima veze s akcijskim planom za turizam, odnosno ukidanjem viza koje je »jako dobro odjeknulo u Ukrajini i Rusiji«.
»Hrvatska je sigurna zemlja za sve turiste, pa tako i za one iz Britanije«, komentirao je u četvrtak za posjeta Lonjskom polju predsjednik Republike Stjepan Mesić upozorenje britanskog ministarstva. »Možete zamisliti koliko je ubojstava bilo u velikim europskim gradovima i SAD-u«, podsjetio je predsjednik. Dodao je kako ne vjeruje da je riječ o nekakvoj britanskoj uroti protiv Hrvatske, iako je činjenica, smatra Mesić, da je proglasom učinjena određena šteta hrvatskom turizmu.
MVPEI pak u svom priopćenju od četvrtka poslije podne navodi kako tekst BBC-jeva novinara Matta Prodgera u kojem se on poziva na sigurnosnu procjenu Hrvatske iz Foreign Officea ne odgovara stvarnom sigurnosnom stanju u Hrvatskoj. »Najbolji odgovor na pitanje o sigurnosti turista u našoj zemlji mogu dati hrvatski građani, ali i turisti koji su posjetili našu zemlju tijekom uskršnjih blagdana. Podsjećamo da nije zabilježen ni najmanji incident, a i podaci govore da turisti u Hrvatsku stižu u sve većem broju«.
Govoveći o preporuci Forigen Officea, iz MVPEI-ja navode da su od britanskog veleposlanstva u Zagrebu zatražili objašnjenje takve preporuke, kao i objavu objektivne slike Hrvatske.
I britansko se veleposlanstvo u Zagrebu očitovalo o pisanju BBC-ja. U priopćenju ističe kako »London svojim građanima nije savjetovao da izbjegavaju bilo koji dio Hrvatske, već da u toj zemlji postoji latentna teroristička prijetnja i organizirani kriminal, no da je u njoj stopa kriminala niska, a nasilan zločin rijedak«.
Britansko je veleposlanstvo upozorilo da je važno pročitati naputak Forigen Officea u cijelosti.
Velika Britanija snažno podupire pristup Hrvatske Europskoj uniji, dodaje Veleposlanstvo te podsjeća da su hrvatski predsjednik Mesić i premijer Sanader obećali da će se predano boriti protiv organiziranog kriminala. »Snažno podupiremo to obećanje i britanske i hrvatske vlasti zajednički rade u borbi protiv takva kriminala u svim njegovim oblicima«, navodi se priopćenju. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 270 tisuća Britanaca.

Bruno Lopandić

Povratak

AKTUALNO