hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND: Prošle su dvije godine od napada na Miljuša...

02.06.2010.

Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je pozvalo policiju i nadležne institucije da riješe slučaj premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, kojeg su prije točno dvije godine dvije nepoznate osobe dočekala ispred stana i pretukla palicama.

Stoga su HND, Europska federacija novinara, Reporteri bez granica i Medijska organizacija za jugoistočnu Europu jučer uputili otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Tomislavu Karamarku, u kojem stoji, kako je činjenica što istražni organi nisu uspjeli pronaći počinitelje i naručitelja ovog napada, kojeg je policija okarakterizirala kao pokušaj ubojstva, deprimirajuća za Miljuša, kao i za novinare u Hrvatskoj, te za slobodno i istraživačko novinarstvo, pogotovo ono koje istražuje kriminal i korupciju.

„Živimo u situaciji u kojoj je mafija jača od države. Na mom slučaju, navodno, radi najbolji tim MUP-a, a sav mehanizam i dvije godine nakon napada nije dovoljan da se pronađe troje ljudi. Međutim, još uvijek vjerujem kako policija ima sposobnost da pronađe napadače i naručitelja“, kazao je Miljuš, koji je izrazio nadu da unatoč tome što su visoki krugovi organiziranog kriminala povezani sa strukturama, nitko iz politike ili drugih institucija ne blokira istragu.

Organizacije koje su se u ovoj akciji udružile kako bi se slučaj Miljuš razriješio, u otvorenom pismu podsjetile su ministra Karamarka kako je već najavio skori uspješan kraj istrage, pa se pitaju da li netko sprječava najavljeno okončanje procesa.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istakao je kako je policijska neefikasnost u slučajevima napada na novinare loša poruka za novinarstvo i demokraciju u Hrvatskoj. Osim Miljuša, u našoj državi, još su tri novinara i jedna redakcija pod stalnom policijskom zaštitom.

Srđan Brajković

Povratak

AKTUALNO