hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Represija pala na sudu

22.07.2011.

Novosti

Dobra vijest za novinarsku struku stiže sa zagrebačkog Županijskog suda koji je nakon dvije i pol godine presudio u korist Nataše Škarićić, novinarke i urednice “Slobodne Dalmacije”, a protiv iste te medijske kuće.

Kolegica Škaričić čačkala je 2008. godine po zdravstvenoj reformi još uvijek aktualnog ministra, na što su joj u SD-u promptno uručili otkaz, jer da se u ministarska djela dirati ne smije. Vidjevši da je vrag odnio šalu, potražila je posao u drugim novinama i dobila ga na portalu Business.hr, ali dva mjeseca prije isteka otkaznog roka u SD-u, čime je navodno prekršila ugovor. Sve je uredno obavještavala o svojim naumima, ali nadređene to nije previše diralo, pa joj uopće nisu odgovarali. Nešto docnije, iz epehaovskog carstva stigla je tužba protiv nje, jer da je prekršila ugovor i ekskluzivne klauzule iz istog, te da stoga mora platiti 190.000 kuna odštete etc. etc.

E sad, sud je pravomoćno dao za pravo novinarki, te se ona prema pravorijeku treba vratiti na posao koji je i ranije obavljala. Pitanje je, dakako, što će to značiti za buduće slične slučajeve. Trenutačno su aktualni otkazi za 14 novinara “Večernjeg lista”, od kojih je 13 bilo u nedavnom štrajku, pa je više nego jasno da je riječ o svojevrsnoj odmazdi. Ovakva presuda daje nadu da bi ti štrajkaši također mogli zadovoljštinu dobiti na sudu. Još bizarniji je slučaj “Glasa Istre”, gdje je dvoje novinara pred otkazom jer da su prekršili radnu disciplinu budući da su za vrijeme radnog vremena sudjelovali u jednoj društvenoj akciji.

R. Dragojević

Povratak

AKTUALNO