hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

OTKRIVAMO Što su sve kandidati za ravnatelja HRT-a napisali u svojim životopisima!

24.09.2012.

Bivši direktor Microsofta Hrvatska Goran Radman položio je ispit iz predmeta “Politički sistem SFRJ” na Fakultetu političkih znanosti 1978. s ocjenom vrlo dobar, a njegov mlađi konkurent za funkciju glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, trenutni v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet , na Ekonomskom je fakultetu uglavnom imao odlične ocjene. No, Radman je diplomirao u 23., a Novokmet u 30. godini. Treći kandidat, nezavisni producent Saša Runjić, Filozofski fakultet u Zagrebu završio je u 29. godini, a četvrti konkurent za šefa nacionalne TV kuće, Duško Radić, također je diplomirao kao 29-godišnjak. Zanimljivosti su to iz natječajne dokumentacije koju je osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT -a dostavilo saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Odbor je ocijenio da je šest kandidatura pravovaljano, a da dvije - Novokmetova i ona manje poznatog Zorana Kalinića - to nisu jer ne ispunjavaju kriterij desetogodišnjeg radnog iskustva.

Od indeksa do dozvole

Zanimljivo je, međutim, kako su se pojedini od kandidata predstavili u vlastitim životopisima te što su sve od dokumentacije priložili u vlastitim prijavama. Neki od njih su, iako to nije nužno, priložili i preslike ocjena iz fakultetskih indeksa, popisali sve aktivnosti kojima su se bavili, od sportskih do opisa bračnog stanja, i sve dozvole koje su stekli, od vozačke do skiperske...

Najjačem kandidatu, navodno pulenu predsjednika Ive Josipovića, Goranu Radmanu, bivšem direktoru Microsofta Hrvatska te glavnom direktoru Microfota za jugoistočnu Euopu, dekanu veleučilišta Vern te osnivaču i direktoru još nekoliko tvrtki, za životopis nisu bile dovoljne dvije stranice.

Košarkaš i novinar

Radman je sve svoje poslove i poslovna iskustva, obrazovanje, poslovno osposobljavanje, vještine i kompetencije, dozvole, akademska zvanja, članstvo u nadzornim i upravnim, društvenim i savjetodavnim tijelima, kao i svoje drušvene i stručne reference te ostale reference i publikacije pobrojao na četiri stranice opširnog životopisa.

Nije izostavio gotovo ništa, pa ni podatak da ima plovidbenu dozvolu skipera (B kategorije), kao i svjedožbu o osposobljenosti za mornara motorista. Nije propustio reći ni da se bavio sportom: od 1970. do 1981. igrao je košarku u KK Industromontža te odbojku u AOK Mladost i OOK Novi Zagreb. Aktivan je bio i u politici: od 1972. do 1988. godine kao aktivist i rukovoditelj Savez socijalističke omladine i Saveza komunista. Danas nije član nijedne političke stranke. Korisno je za funkciju na koju se kandidirao da se bavio i novinarstvom: od 1975. do 1992. godine kao suradnik, novinar/urednik i glavni urednik novina Studentski list, Polet, Pitanja, Solidarnost i Svijet medija. Radman engleski poznaje, kako je naveo, vrsno, a francuski razumije i govori, ali pisanje mu ide lošije.

Pokretač s iskustvom

Drugi kandidat, nezavisni producent Saša Runjić, bio je opširniji od Radmana što se tiče stranica na kojima je opisao prijedlog programa, no sažetiji u životopisu. Runjić je diplomirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti, a tijekom školovanja redovito je surađivao u Omladinskom listu. Od 1993. godine radio je u većini hrvatskih medija kao urednik, novinar, scenarist, producent, menadžer i konzultant. Nije član nijedne političke stranke.

Najbolja referenca za funckiju za koju aplicira mu je sudjelovanje u pokretanju RTL Televizije u Hrvatskoj. Na njoj je bio urednik Zabavnog programa i direktor korporativnih komunikacija. “Bio sam najviše pozicionirani hrvatski urednik i menadžer u procesu pokretnanja i etabliranja RTL Televizije, odgovoran za ustroj i funkcioniranje svih redakcija osim Vijesti i Magazina, te produkciju svih televizijskih programa i formata RTL Televizije u tom razdoblju”, ističe Runjić u životopisu.

Za krizne situacije

Navodi da je bio autor koncepta i glavni konzultant tvrtke Sonoma Magazines (danas Adria Media) pri pokretanju i uspostavljanju redakcije tjednika TV Story, nadalje kolumnist i urednik tjednika Globus, priloga TV Studio u Jutarnjem listu itd. Karijeru je započeo kao direktor propagande u Zagrebačkom kazalištu mladih te autor nekoliko izložbi.

I Novokmet se u životopisu raspisao na tri stranice. Tvrdi da ima računalne vještine i kompetencije iz Microsof Officea, da ima scenarističko isksutvo, što je naveo pod umjetničkim vještinama, a od organizacijskih vještina Novokmet navodi cijeli niz: “rukovođenje (trenutno sam odgovoran za odjel od 50 osoba), osmišljavanje, provođenje i superviziju projekata i projektnih timova, organizacija poslovanja i rješavanje kriznih situacija”. No, nisu to sve njegove vještine, kako tvrdi u životopisu.
Priznanje i nagrade

Nadalje v. d. glavnog ravnatlja kaže da ima “izvrsne komunikacijske vještine, motivacijske, pregovaračke i posredničke, te iskustvo u radu u međunarodnim timovima”. Iskusni je, kako tvrdi, “korisnik engleskog jezika, a temeljni korisnik ruskog i njemačkog”. Jedino što mu nedostaje je, kako je utvrdio saborski odbor, deset godina radnog iskustva.

Duško Radić ima pozamašno iskustvo, koje je opisao u najopširnijem životopisu - na pet stranica. Na Fakultetu političkih nauka diplomirao je, navodi, na temu iz međunarodnih ekonomkih i političkih integracija. Od 1986. godine do danas radi na Hrvatskom radiju, a tijekom karijere radio je kao novinar, komentator, urednik, direktor marketniga, glavni urednik HR-a, privremeni direktor programa HR-a.

Radić tvrdi da govori njemački, engleski, španjolski te da se služi talijanskim jezikom. Navodi i cijeli niz priznanja i nagrada koje je osvojio od one Premios Ondas u Barceloni 1997. pa do nagrade Marije Jurić Zagorke 1998.
Na kraju i maslinar

Radić ponosno ističe i priznanja za promicanje prometne kulture, zaštite okoliša te kulture uzgoja maslina i maslinova ulja. Zanimljivo je da je posebna stavka u Radićevu životopisu bračno stanje: “Oženjen je Nedom Šegović-Radić, prof. povijesti umjetnosti”.

Nadalje Radić detaljno analizira vlastiti karijerni put, i to od Radio Sljemena, na kojem je, kako tvrdi, počeo “obavljajući najjednostavnije novinarske zadatke: obrada vijesti, javljanje s tržnice, kraći intrevjui, ankete itd.”.

Autor: Vanja Nezirović


Povratak

AKTUALNO