hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Propali tajkun prijeti gašenjem Slobodne Dalmacije ako mu ne plati 27 milijuna kuna

19.12.2013.

forum.tm

Propali tajkun prijeti gašenjem Slobodne Dalmacije ako mu ne plati 27 milijuna kuna

Da je netko i htio napisati bolji scenarij, teško da bi mogao: splitska Slobodna Dalmacija ovih dana doživljava traumatične trenutke s mačem milijunske ovrhe koji joj stoji nad glavom. A mač drži ni manje ni više nego Željko Kerum, bivši gradonačelnik koji već mjesecima i godinama bjesni upravo zbog novinara i urednika ovog lista.

I to, pazite zbog čega - Kerum prijeti dugom koji potječe još od Miroslava Kutle!

Posljednjih tjedana vodstvo splitskog dnevnika doživljavalo je šok za šokom. Najprije je Visoki trgovački sud u Zagrebu nakon punih osam godina kilavljenja odbilo žalbu Slobodne Dalmacije i potvrdilo presudu kojom je dužna isplatiti propaloj tvrtki Jadrantekstil oko šest milijuna kuna duga iz 1995. godine, zajedno sa zateznim kamatama. Pa se otkrilo da postoji još jedan identičan slučaj s iznosom od tri milijuna kuna, također s kamatama. A onda se doznalo da je 'vlasnik' svih tih dugova u međuvremenu postao bivši gradonačelnik, odnosno donedavno njegova tvrtka Koteks.

Koja, naravno, formalno više nije Kerumova - baš prije nekoliko mjeseci prodao ju je vlastitom nećaku.

Kamate na iznose skupljale su se i množile, da bi narasle do neslužbene procjene o ukupnih 27 milijuna kuna - što je ogroman zalogaj i za tvrtke veće od Slobodne Dalmacije. No, pravomoćna presuda je u Kerumovim rukama i više nije bilo zafrkancije, pa se u jednom trenutku činilo da su ovrha i blokada računa neizbježne. Krenuli su pregovori i, kako sada stvari stoje, za dogovor je preostalo još nekoliko dana - do ponedjeljka, 23. prosinca. Tada će se ponovno sastati odbor vjerovnika tvrtke Jadrantekstil u stečaju i formalno zaključiti je li Slobodna Dalmacija podmirila dug, ili je eventualno dogovorena isplata na rate. Ili, eto, Kerum kreće u blokadu i pokušaj njenog uništenja.

Cijeli slučaj prilično je zamršen, no za neupućene ćemo ga nastojati pojednostavniti: prije točno 18 godina, u vrijeme kada je Kutle drmao Splitom, u sastavu njegova 'bicikl-carstva' nalazile su se i tvrtke Jadrantekstil, Slobodna Dalmacija i zagrebačka Diona. Ova posljednja zadužuje se kod Zagrebačke banke, a kao jamci se pojavljuju dvije Kutline splitske tvrtke. Kredit se, kao i mnogi iz tog doba, nije vratio, pa banka kreće u prisilnu naplatu - no, umjesto od Dione, naplaćuje se od Jadrantekstila. I to većim dijelom u nekretninama.

Ova tvrtka potom se pridružila nizu urušenih splitskih simbola, a u mukotrpnom desetogodišnjem stečajnom postupku na vidjelo izlazi mogućnost da utjera barem dio svojih potraživanja. Pa podnosi tužbu protiv Slobodne Dalmacije i traži da podmiri pola Dioninog kredita za koji je u prahistoriji jamčila.

Zašto je tužen baš splitski list, a ne sama Diona koja je potrošila novac - a koja je živa, zdrava i puna nekretnina? Nitko nema pojma. Zašto se i Zagrebačka banka naplatila baš od Jadrantekstila, a ne od originalnog dužnika? Ni to nije poznato. Zna se tek da je sudski spor trajao godinama i da je 2005. godine Trgovački sud presudio da Slobodna mora platiti. Ova tvrtka potom se žalila,  a Visoki trgovački sud je u svom legendarno ažurnom stilu o tome odlučivao punih osam godina, sve do početka ovog mjeseca.

Jadrantekstil je u međuvremenu podmirio dosta svojih potraživanja, namireni su čak i radnici, a preostala su mahom dugovanja tvrtkama iz bivšeg Kutlinog imperija. Jedna od njih je i Koteks, čije je dionice malo-pomalo kupovao Kerum. A zajedno s njima i adut kojim Slobodnu Dalmaciju danas drži u šaci. Od svih dugova koje Jadrantekstil još uvijek ima između 70 i 80 posto odnose se baš na tvrtku bivšeg gradonačelnika, pa su ostali vjerovnici njemu velikodušno prepustili pregovaranje s uznemirenom upravom Slobodne Dalmacije.

Kako će stvar završiti? Teško je prognozirati: kuloari ipak spominju dogovor, jer nikome nije u interesu da novine propadnu, pa je moguće da splitski dnevni list idućih godina Kerumu isplaćuje milijunske iznose u ratama. Spominje se i nekakav kredit kojim bi se iznos podmirio odjednom, ali čak i objedinjavanje ovoga s drugim EPH ovim problemima, iz čega bi jedna banka svoja milijunska potraživanja i nekoliko hipoteka jednim potezom pretvorila u vlasništvo nad splitskim listom.

Činjenica da je zdravorazumskom logikom u potpunom pravu i da će vjerojatno pobijediti na koncu ove pravne bitke, odnosno reviziji presude, Slobodnoj Dalmaciji trenutno malo koristi. Novac se mora pronaći sad i odmah, a Kerum doživljava svoj blistavi trenutak osvete za navodno šikaniranje u medijima.

Istina, nešto slično on je najavljivao još godinama ranije, kada je obećao da će odmah po osvajanju saborskog mandata stati za govornicu i javno upitati kako je EPH postao vlasnik Slobodne Dalmacije. Možda bi to i napravio da se pojavio u Saboru...

Piše: Damir Petranović

Povratak

AKTUALNO