hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Emisija o sukobu interesa

20.09.2012.

EMISIJA „CENZURA“
Petak 21.09.2012.,  21h TV Jadran

TEMA: Sukob interesa

Sukob interesa uključuje sukob između javne dužnosti i privatnog interesa službene osobe, unutar kojeg osoba ima privatni interes koji bi mogao negativno utjecati na izvršavanje njenih službenih dužnosti i odgovornosti. Služenje interesu javnosti osnovni je zadatak vlada i javnih institucija. Građani očekuju od pojedinačnih dužnosnika da svoje dužnosti obavljaju časno, na pravičan i nepristran način.

Sukob interesa predstavlja zloupotrebu vlasti koja je često vrlo suptilna i na prvi pogled nema obilježja „klasične“ korupcije. No, iako potencijalni sukob interesa ne predstavlja sam po sebi  korupciju, sukobi između privatnih interesa i dužnosti u javnoj vlasti vrlo često dovode do  korupcije i pogodovanja interesima privatnog kapitala.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u pripremama zemalja za pristupanje Europskoj uniji te unapređivanju reformi u pojedinim sektorima, kako onima vezanim uz pravno nasljeđe Europske unije tako i u onima vezanim za promociju vrijednosti demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

U emisiji Cenzura 21. rujna u 21 sat na TV Jadranu pogledajte što o sukobu interesa, njegovu sprečavanju i poznatim aferama kažu gosti emisije Luís de Sousa, stručnjak za područje političke korupcije, autor brojnih knjiga i doktor političkih znanosti i Zorislav Antun Petrović, član upravnog odbora Transparency international Hrvatska. Telefonskim putem u emisiju će se uključiti i Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj, koji će komentirati Zakon o sukobu interesa.
Voditeljica emisije je Željana Buntić-Pejaković, izvršna direktorica udruge Cenzura Plus.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, a reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od idućeg tjedna na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI.

Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Povratak

AKTUALNO