hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

TV emisija Cenzura, 19.10.2012. 21h, TV Jadran

19.10.2012.

Tema ovotjedne emisije Cenzura je pravo na pristup informacijama. Svjedoci smo sudskih procesa i istraga o kaznenim djelima u Hrvatskoj koja u svojim začecima imaju zajednički element- skrivene informacije, nedostupne podatke o javnim poslovima i tajne dogovore na zatvorenim sastancima i sjednicama institucija vlasti.

Pristup informacijama sve se više potvrđuje kao osnovni alat prevencije korupcije na svim razinama. Od prvog usvajanja Zakona o pravu na pristup informacijama 2003. godine, preko njegovih izmjena, ne postoji jasna i koherentna poruka vlasti o njegovoj svrsi, a koja bi preventivno trebala biti prepoznavanje i umanjivanje korupcijskih rizika.
U svijetu je trenutno aktivno više od 260 portala s otvorenim podacima koji su dodatni doprinos transparentnosti upravljanja te omogućuju zainteresiranoj javnosti daljnju upotrebu i analizu podataka, sudjelovanje u razmjeni informacija te stvaranje novih vrijednosti. Zašto u Hrvatskoj takva praksa još uvijek nije zaživjela, razgovaramo s Vanjom Škorić i Nataliom Mirković- pravnim savjetnicama GONG-a.  

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30 h. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI iz Rijeke.

Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Povratak

AKTUALNO