hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Emisija Cenzure: Neprofitni mediji - novi prostor za medijske slobode i pluralizam medija

19.12.2012.

Emisija Cenzure TV Jadran, 21. 12. 2012. u 21:00 h

Tema:  Neprofitni mediji –novi prostor za medijske slobode i pluralizam medija

Ima li budućnosti za istraživačko novinarstvo u svijetu u kojem se sloboda medija neprestano smanjuje pod utjecajem različitih privatnih interesa kapitala i politike?

Ozbiljni financijski problemi  ugrožavaju sve medije, a posebno tiskane. Nema jasne medijske strategije, niti strateškog poslovnog promišljanja vlasnika medija, a novinari  ostavljeni na milost i nemilost vlasnika, korporacija i politike ne vide izlaz iz ovakve situacije. Javni mediji koji imaju vrlo važnu ulogu prvenstveno obrazovati i informirati pokušavaju voditi tržišnu „bitku“ s komercijalnim medijima što umanjuje njihov značaj i interes javnosti. Istraživačko novinarstvo koje je se pokazalo kao jedan od najboljih društvenih i političkih korektiva sve više iščezava.

Mogu li neprofitni mediji biti medijski sektor koji će svojim razvojem promijeniti medijsku sliku, povećati pluralizam i slobodu medija, podržati istraživačko novinarstvo i doprinijeti nastojanjima da mediji budu društveni korektiv i služe interesu javnosti?

Pogledajte  emisiju Cenzura ovaj petak 21.12.2012. na TV Jadranu u 21:00 h, u kojoj smo o navedenim temama razgovarali  sa Joeom Bergantinom, direktorom Centra za istraživačko novinarstvo u Novoj Engleskoj, u Sjedinjenim Američkim Državama, sa Timothyem  E.Gerhardsonom, savjetnikom veleposlanstva SAD-a u Zagrebu za odnose s javnošću, sa Danom Gillmorom, sa Arizona State University ,te Zdenkom Dukom, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva,  na Regionalnoj medijskoj konferenciji pod nazivom - Tradicionalne vrijednosti u novom medijskom okruženju, u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu i Hrvatskog novinarskog društva, koja je u studenom održana u Zagrebu.
Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.
Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.
Izrada ovog zapisa omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj ove audio (vizualne) produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajališta Nacionalne zaklade.
 

Povratak

AKTUALNO