hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Emisija Cenzura, 28.12.2012., TV Jadran u 21 h: Forum civilnog društva zemalja zapadnog Balkana

28.12.2012.

Europski gospodarski i socijalni odbor organizirao je Četvrti forum civilnog društva zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu, od 26. do 27. studenog. Događanje su otvorili predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Staffan Nilsson, europski povjerenik za proširenje i politiku dobrog susjedstva Štefan Füle i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić.
Glavne teme na dnevnom redu bile su sloboda izražavanja, ruralni razvoj i zapošljavanje te uloga organizacija civilnog društva u procesu proširenja. Forum je okupio oko 150 sudionika, uključujući predstavnike organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, EGSO, predstavnike vlada i institucija EU-a.

U razgovorima sa našim gošćama i gostima osvrnuli smo se, prvenstveno, na probleme slobode i neovisnosti medija, manjak transparentnosti, ovisnost o velikim oglašivačima, značaj razvoja balkanskog civilnog sektora i sl., što su problemi ne samo u zemljama zapadnog Balkana već i mnogih zemalja članica.
U Hrvatskoj, deklarativno postoje medijski zakoni i medijske slobode, međutim, problem leži u tome što se sloboda medija selektivno koristi. Ako ne znamo tko je vlasnik medija, a u pravilu ne znamo, u pozadini dnevnih informacija, zapravo nismo upućeni nalazi li se iza objavljene informacije neki potencijalni interes ili pristranost.
Zbog čega se stječe dojam da se zapravo svi izbjegavaju na pravi način baviti medijima uključujući i institucije EU, jedno je od pitanja koja se postavljaju?

Koje sve platforme i snage treba „upregnuti“ kako bi se iznjedrile istinske promjene po pitanjima zajedničkih i specifičnih problema u zemljama zapadnog Balkana, te kako unaprijediti dijalog i koordinaciju kako bi naši zastupnici u EU institucijama zastupali interese svojih građana i građanki kroz reforme koje dolaze?

O ovim problemima,te pitanjima moći EESC-a kao savjetodavnog tijela europske komisije, parlamenta i vijeća, sa gostima Cenzure, razgovara urednica i voditeljica Željana Buntić-Pejaković. Pogledajte  emisiju Cenzura i ovaj petak 28.12.2012. na TV Jadranu u 21:00 h.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.

Emisija je pripremljena uz potporu Europske unije u sklopu projekta "Informiraj se i odluči!" financiranog kroz program IPA INFO 2010. Sadržaj emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus, te ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Izrada ovog zapisa omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj ove audio (vizualne) produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajališta Nacionalne zaklade.

Povratak

AKTUALNO