hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Emisija Cenzura, 11. 1.2013., TV Jadran u 21h; Građanska participacija i demokratski procesi upravljanja

11.01.2013.

Kameni gradić u Istri, Bale, nije poseban i poznat kao najugodnije mjesto za život samo zbog svojih prirodnih ljepota jer sa svojih tek nešto više od tisuću stanovnika i osamdesetak četvornih kilometara površine posljednjih je godina zbog projekta Bale  epicentar svojevrsnog političko - poduzetničkog eksperimenta i mjesto na kojem započinju demokratski procesi.

Priča je započela prije nekoliko godina kada je par Baljana odlučilo staviti svoja znanja, vještine i sposobnosti na uslugu Baljanima i Općini Bale, i traje sve do danas. U međuvremenu učinjeni su brojni iskoraci i od male zapostavljene lokalne zajednice izgrađena je u sredinu iz koje ljudi više ne odlaze. Njihova misija je bila da Bale učine poželjnim za život najprije onima koji su tu rođeni, ali i svima drugima koji tu žele doći i prihvatiti ovakav način života. Pokretači ove ideje zajedno sa svim stanovnicima Bala doslovno žive za svoje mjesto.

Trgovačko društvo Mon Perin d.o.o. osnovano je krajem 2005. godine, a njegova posebnost proizlazi iz činjenice da su osnivači društva stanovnici općine Bale, sama općina Bale i prijatelji Bala.
 
Danas društvo ima više od 900 članova i kapital veći od 30 milijuna kuna. Temeljni cilj osnivanja i djelovanja društva je aktiviranje materijalnih i ljudskih resursa koji će biti pokretačka snaga i okosnica budućeg razvoja općine Bale.
 
Djelotvorna lokalna demokracija stoga je životno važna za više razine demokracije. Svaki građanin treba imati priliku da u lokalnoj jedinici bude aktivan građanin i stječe potrebno iskustvo za participaciju na višim razinama te razvija demokratsku političku kulturu. To je uspješno učinjeno u Općini Bale koja bi zasigurno mogla predstavljati dobar primjer i model višim razinama vlasti u našoj zemlji.

Pogledajte emisiju Cenzura ovaj petak 11.1.2013. na TV Jadranu u 21:00 h, u kojoj smo o općini Bale razgovarali s načelnikom Općine Bale Ediem Pastrovicchio, pročelnicom Irinom Gobbato, predstavnikom  Mon Perina d.o.o Enniom  Malusa i Sandrom Mitton iz Turističke zajednice Bala.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.
Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Izrada ovog zapisa omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj ove audio (vizualne) produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajališta Nacionalne zaklade.

Povratak

AKTUALNO