hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Uzroci i posljedice korupcije, Emisija Cenzura, 18. 1. 2013., TV Jadran u 21 h

17.01.2013.

Korupcija je sklona  pojaviti se tamo gdje se ukaže ''povoljna prilika'', gdje nema mehanizama kontrole ni rizika, te gdje ne postoje standardi osobnog integriteta i profesionalne etike.
Politološka istraživanja pokazuju kako građani iskazuju vrlo nisko povjerenje u političare, a političkim strankama najmanje vjeruju. Stvarnost, pak, ukazuje na to da je člansku iskaznicu jedne od pet vodećih stranaka nakon posljednjih parlamentarnih izbora preuzelo blizu 13.000 ljudi.

Postoji izreka: "Ako se nećete baviti politikom, politika će se baviti vama. „ Većina građanki i građana Hrvatske zasićeni su i osjećaju prijezir prema politici.

Možemo  zaključiti kako je hrvatsko društvo predugo lobotomizirano da bi pronašlo čvrstu vezu između 47 milijardi eura vanjskog duga i lošeg unutrašnjeg osjećaja  da se tu ništa ne može promijeniti.
Imamo li drugu opciju kako bismo mi kao građani i građanke mijenjali sustav nego putem aktivnog političkog sudjelovanja počevši od najniže razine ?

Koliko je bitno naučiti da je politika proces gdje mi odlučujemo kako ćemo živjeti, da politika nisu samo izbori svake četiri godine ili referendum svakih dvadeset godina i da bi napokon većina trebala voditi računa o tome što se događa u našoj zajednici.
O navedenoj temi, u emisiji Cenzura,  razgovaramo sa splitskim sveučilišnim profesorom s Pravnog fakulteta Zoranom Malenicom, splitskim piscem, kolumnistom i profesorom Juricom Pavičićem i zagrebačkim sveučilišnim profesorom s Fakulteta političkih znanosti Bertom Šalajem.

Pogledajte emisiju Cenzura ovaj petak 18. 1. 2013. na TV Jadranu u 21 h.

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.
Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.
I

zrada ovog zapisa omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj ove audio (vizualne) produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajališta Nacionalne zaklade.

Povratak

AKTUALNO