hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Stanje korupcije u zemljama bivše Jugoslavije; emisija Cenzura, 1.3.2013., TV Jadran u 21 h

01.03.2013.

Global Financial Integrity, istraživačka organizacija iz Washingtona, objavila je u izvješću iz prosinca 2012. da je u razdoblju 2001. do 2010. godine iz Hrvatske izvučeno 11,4 milijarde eura kroz kriminal, korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza.
Traže odgovore na dva pitanja: da li su hrvatske vlasti od Lihtenštajna, Austrije, Švicarske i Velike Britanije, kao i drugih zemalja, zatražile imena pojedinaca i iznose novca na koje se odnosi izvještaj o neleganim transferima, u koliko je slučajeva nezakonitog bogaćenja pokrenut kazneni progon od 1991. , te koliko je sredstava dosada uspješno vraćeno.

Danas je jako popularna teza da je korupcija u zemljama Balkana (ili u post-komunističkim zemljama općenito) dio komunističkog nasljeđa ili starih režima te "50 godina nedostatka slobode i standarda dobrog upravljanja". Iako ovo popularno mišljenje često koriste stručnjaci, postoje dokazi da je razvoj korupcije u zemljama bivše Jugoslavije daleko složeniji.

Poslijeratna, i ratna privatizacija, "stvaranje novih tajkuna", pljačka državne imovine zajednička je ovim prostorima.

U emisiji Cenzura razgovaramo s novinarom i bosanskohercegovačkim diplomatom Zlatkom Dizdarevićem; publicistom, književnim kritičarom i komentatorom Slobodne Dalmacije Dankom Plevnikom i glavnim urednikom Novog lista Brankom Mijićem, koji nam mogu dati pregled ovih tema iz perspektive svojih zemalja i zemalja u susjedstvu, te medija u kojima su radili i rade.
Gostovanje Zlatka Dizdarevića iskoristit ćemo i za predstavljanje njegove knjige "Hiljadu i druga noć" kroz koju je kako sam autor kaže, Bliski istok propitivao, a čini se da upravo takve metode nedostaju novinarskom radu.

Pogledajte emisiju Cenzura ovaj petak 1.3.2013. na TV Jadranu u 21 h

Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:00 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.
Ova emisija  dio je projekta „Aktivno civilno društvo-garancija stvarnih reformi“ kojeg sufinancira Europska unija. Sadržaj ove emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i ne odražava nužno gledišta Europske unije.

Izrada ovog zapisa omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj ove audio (vizualne) produkcije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajališta Nacionalne zaklade.

Povratak

AKTUALNO