hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Bez cenzure o EU

Emisija Cenzura: O medijima, 13. 6. 2014. na TV Jadranu, 21:10 h

12.06.2014.

Urednica i voditeljica Željana Buntić-Pejaković
Izvršna producentica Blagica Kujundžić

Reporteri bez granica u svom izvješću uspoređuju stanje u medijima u 180 država i regija svijeta u razdoblju od prosinca 2012. do sredine listopada 2013. godine. Od članica Europske unije najlošije je plasirana Bugarska na 87. mjestu. Hrvatska se popravila za četiri mjesta u odnosu na godinu dana ranije i zauzela 64. mjesto, a Srbija se na ljestvici popela za čak 10 mjesta i sada je po stanju slobode medija 63. Unatoč tome, stanje medijskih sloboda u zemljama regije izuzetno je loše.
O medijima, medijskim slobodama, o statusu medija u Hrvatskoj, medijskim zakonima te značaju medija za građanke i građane, u emisiji Cenzura, razgovaramo sa Zdenkom Dukom, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva.

Ako je država željela smisliti savršen instrument za “kroćenje” novinara,njihovo zastrašivanje i autocenzuru, napokon je uspjela. Kaznenim djelom sramoćenja koje je na snazi od početka prošle godine, usmjerenim ponajprije na autora, a ne nakladnika, zakonodavac je akterima iz sive zone u ruke gurnuo ubojito oružje za odmazdu nad novinarima. Za bilo koji tekst u kojem se novinar drzne propitivati nečije poslovanje, protuzakonito ili nemoralno postupanje, prozvani ga može tužiti za sramoćenje, a sud ekspresno osuditi, čak i ako je napisao istinu.

Sudac Marko Benčić tužiteljici Ivanki Trstenjak Rajković dao je za pravo i presudio da je Slavica Lukić kriva za sramoćenje  privatne poliklinike Medikol.

“Po nalogu gradonačelnika, a zbog vrijeđanja, neprofesionalnog i neprimjerenog ponašanja prestali smo Vas obavještavati o događanjima u Gradskoj upravi. Nadamo se da će se uvjeti za povlačenje takvog naloga steći u što skorijem vremenu”, stoji u pismenom odgovoru splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, kojeg je dobio novinar Indexa Dragan Miljuš. Gradonačelniku je posebno zasmetala  Miljuševa  kritika na njegovu nazočnost pri otkrivanju spomenika 9. bojni HOS-a Rafael vitez Boban, te objava računa s ručka s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem koji je porezne obveznike stajao više od 9 500 kuna.

U prilogu emisije poslušajte što nam na navedeno kažu Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista i Dragan Miljuš, novinar Indexa.


Emisija Cenzura realizira se u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, a emitira se u petak u 21:10 na TV Jadranu, te reprizno u subotu u 16:30. Emisiju Cenzura možete izravno pratiti putem platformi Max TV, B.Net i Iskon TV, a od tjedna nakon prvog emitiranja i na YouTube kanalu CenzuraPlusTV te lokalnim televizijama Gradskoj televiziji Zadar, TV Atili iz Bjelovara te Kanalu RI  iz Rijeke.
Za sva pitanja i prijedloge kontaktirajte nas putem stranice www.cenzura.hr  ili pišite na mail cenzuraplus@cenzura.hr.

Emisija Cenzura pripremljena je u okviru projekta  “Aktivno europsko građanstvo – što time dobivam, program “Europa za građane” kojeg financira Europska unija.  Sadržaj emisije odgovornost je udruge Cenzura Plus te ne odražava nužno gledišta Europske unije.
TV emisija Cenzura sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Sadržaj emisije isključiva je odgovornost Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus te ne odražava nužno gledište Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 

Povratak

AKTUALNO