hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 10. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. siječnja 2013.

Pravobraniteljica za djecu vs Mladen Pleše, Kristina Turčin, Marijo Pušić

03.05.2013.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanjem postupka protiv urednika Jutarnjeg lista, zbog otkrivanja identiteta djece, žrtava spolnog zlostavljanja u tekstovima „Bolesnim pohotnicima davala maloljetnu kćer za 100 kn, a za 150 i ona sudjelovala u orgijama“, od 15. srpnja 2012., „Ekskluzivno: Jutarnji razgovarao sa socijalnim radnikom koji je bio zadužen za slučaj majke svodnice i njezine obitelji“ te „Perverznjaci bez kazne zbog očitog pravnog nonsensa“ od 18. srpnja 2012.

 


Zaključak: Glavnom uredniku Mladenu Plešeu izriče se teža opomena, novinarima Kristini Turčin i Mariju Pušiću izriče se opomena.

 

Obrazloženje: Vijeće se u potpunosti slaže s Pravobraniteljicom koja smatra da je u ovim člancima otkriven identitet djece koja su spolno zlostavljana, a ujedno su i žrtve majčina zanemarivanja i drugih neprimjerenih postupaka. Time su ozbiljno ugrožena prava djece iz obitelji o kojoj je riječ. Ovim postupkom novinara i urednika prekršene su odredbe Konvencije o pravima djece, Zakona o medijima, Zakona o elektroničkim medijima te Kodeks časti hrvatskih novinara. Fotografijom majke, fotografijom kuće u kojoj žive, raspitivanjem kod susjeda o detaljima iz života obitelji te cjelokupnim nemarnim postupanjem i senzacionalističkim pristupom novinari Mario Pušić i Kristina Turčin te glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše ugrozili su prava i dobrobit djece. U raspravi je upozoreno kako ovo nije prvi slučaj takvoga pisanja Jutarnjeg lista o zlostavljanoj djeci odnosno teškoga kršenja Kodeksa, te je dogovoreno da će Vijeće o tome izvijestiti i Središnji odbor HND-a.

 

Povratak

AKTUALNO