hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 10. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. siječnja 2013.

Željko Domitrović (po Agenciji za elektroničke medije) vs mediji

03.05.2013.

Prijava Željka Domitrovića (po Agenciji za elektroničke medije) protiv niza medija zbog oskvrnuća sprovoda odnosno neprihvatljivoga rada novinara (fotografiranja, intervjuiranja) prilikom sprovoda Gordane Sambunjak, na koji je došao i brat pokojnice, Branimir Glavaš..

 

Zaključak: Jednoglasno je ocijenjeno da, izvještavajući sa sprovoda Gordane Sambunjak, na koji je došao i brat pokojnice, Branimir Glavaš, novinari nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara. Vijeće, međutim poziva redakcije da pri izvještavanju sa sprovoda poštuju žalost obitelji, prijatelja i poznanika, dostojanstvo pokojnika kao i specifičnost prostora, te da potaknu svoje novinare da se, prikupljajući informacije u takvim prilikama, i sami ponašaju u skladu s tim.

 

Obrazloženje: Tvrdeći da je ogorčen, Željko Domitrović u prvom redu zamjera novinarima ponašanje prilikom sprovoda, tvrdeći kako su „svojim upadom i neprimjerenim ponašanjem oskvrnuli posljednji ispraćaj pokojne te uznemiravali supruga, petero ožalošćene djece i prijatelje.“ „Prije i tijekom sprovoda 'novinari' su bez dopuštenja, a usprkos višekratnim molbama članova uže obitelji da napuste sprovod i prestanu fotografirati, nastavili s fotografiranjem i snimanjem sprovoda na krajnje neprimjeren način na groblju, u mrtvačnici i tijekom Svete mise“. Domitrović zamjera i sadržaju objavljenoga, tvrdeći da su „članci, fotografije i snimke objavljene u novinama, internetskim portalima i televiziji neprimjereni i uznemirujući i predstavljaju krajnji čin zvjerskog napada na ljudsku i obiteljsku slobodu i pravo na privatnost“. Tvrdi kako su time novinari prekršili temeljna ustavna prava i brojne članke Kodeksa hrvatskih novinara.

Vijeće ocjenjuje da je sprovod specifičan događaj koji zahtijeva poštovanje i sućut, ali je ujedno i javni događaj, osim kad se najavljeno odvija u zatvorenom krugu obitelji. Ponekad on može imati i elemente od javnoga interesa, kao što ih je nesumnjivo imao sprovod Gordane Sambunjak, s obzirom na to da je bio prisutan i njezin brat, osuđenik koji izdržava zatvorsku kaznu u drugoj državi, Branimir Glavaš. Uvidom u raspoloživi objavljeni materijal o tom sprovodu Vijeće je ocijenilo da se izvještavanje ograničilo samo na te elemente od javnoga interesa te da, postupajući tako, mediji i novinari nisu kršili Kodeks.

 

Povratak

AKTUALNO