hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. prosinca 2004.

Predsjednik Županijskog vijeća u Zadru vs Narodni list

25.01.2013.

Zahtjev predsjednika Županijskog suda u Zadru za pokretanje postupka protiv Narodnog lista iz Zadra zbog teksta „Sutkinja Prosenica prijavljena za korupciju i teksta u rubrici Reagiranja pod naslovom „Sramite se, sutkinjo Tatjana Domijan - Mrva!“ sve objavljeno u istom broju 4. studenog 2004. godine.

Spojeno sa zahtjevom predsjednika Županijskog suda u Zadru za pokretanje postupka protiv Narodnog lista iz Zadra zbog netočnosti u tekstovima, podcjenjivačkog  i uvredljivog načina pisanja.

 

Zaključak: Prekršen je članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara i glavnom i odgovornom uredniku Narodnog lista Nevenu Paviću izriče se opomena zbog lakšeg slučaja kršenja Kodeksa prema članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti

 

Obrazloženje: U nizu članaka o sucima i presudama sudova koji su u nadležnosti Županijskog suda u Zadru, bilo potpisanih ili nepotpisanih, prema prijavi predsjednika Županijskog suda u Zadru Antuna Klišmanića, prekršen je članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog čega se glavnom i odgovornom uredniku Narodnog lista Nevenu Paviću izriče blaži oblik opomene.

Člankom 3. Kodeksa traži se poštivanje profesionalne distance prema aktualnim zbivanjima kao jednom od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima. U člancima u kojima se piše uglavnom o nepravomoćnim presudama tog suda protiv Narodnog lista, ne samo da nema distance, već iz svakog retka izbija velika ljutnja, karakteristična za svakog tko gubi sudski spor. Zbog pravila profesije novinari se ne bi smjeli ponašati na način koji je dopušten drugim građanima.

U slučajevima u kojima nije stranka u sporu Narodni list staje bespogovorno na stranu stranke koja gubi spor i u pravilu ne traži mišljenje suda kao druge strane. Stoga nije dobro što neki od najoštrijih tekstova nisu potpisani jer se ne može razlikovati radi li se o novinarskom tekstu ili reagiranju čitatelja. Neobjavljivanjem imena autora, ma tko on bio, urednik je na sebe preuzeo odgovornost za sve što je objavljeno. Ono što bi se možda moglo oprostiti čitatelju, nikako se ne može oprostiti uredniku kojeg vežu profesionalna pravila i kada nije član HND-a.

U nepotpisanom članku „Sutkinja Prosenica prijavljena za korupciju naširoko i bez ikakve ograde iznose se tvrdnje o neosnovanosti presude i kaznenoj prijavi odvjetnika Petra Šale protiv sutkinje Prosenice, koji zastupa stranku u sporu, kao i još nekih neimenovanih odvjetnika. Nepotpisani autor daje punu vjeru tom izvoru i ne trudi se niti provjeriti navode kod treće stručne neovisne strane, niti čuti drugu stranu, čime je napravljen profesionalni propust.

U očitovanju na prijavu urednik je bez ostatka stao iza navoda iz članka „Sramite se, sutkinjo Tatjana Domljan Mrva koji je klasična uvredljiva, neargumentirana i jednostrana ljutnja stranke koja je izgubila spor napisana ispod svake profesionalne razine. Za objavu takvog teksta odgovoran je urednik.

Treći prijavljeni, nepotpisani, ali po svemu sudeći redakcijski tekst „Seksualne maštarije suca Škunce“, pretjerana je provala ljutnje na suca koji je kaznio Narodni list s 15.000 kuna naknade štete, čak i kada bi se utvrdilo da ih je nepravedno kaznio.

Urednik Narodnog lista Neven Pavić Novinarskom vijeću časti dostavio je u međuvremenu odluku Županijskog suda kojim je poništena odluka o kojoj je pisao Narodni list u članku „Sutkinja Prosenica prijavljena za korupciju“. Stav je Vijeća da viša sudska instanca i služi tome da potvrdi ili poništi odluku niže, ali takva odluka Županijskog suda ne potvrđuje da je bilo korupcije.

 

 



 

 

 

 

 
 

Povratak

AKTUALNO