hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Centar za socijalnu skrb Rijeka vs Sandra Juničić

25.04.2013.

Zahtjev Centra za socijalnu skrb Rijeka za pokretanjem postupka protiv Sandre Juničić zbog teksta „Nikica Dubravac jedva preživljava s kćerkom, a bivšoj supruzi za tu kćer plaća alimentaciju!“, objavljenog na portalu dnevno.hr 28. srpnja 2012. godine.

 

Zaključak: Novinarki Sandri Juničić izriče se teža opomena jer je u tekstu „Nikica Dubravac jedva preživljava s kćerkom, a bivšoj supruzi za tu kćer plaća alimentaciju!“, otkrila identitet malodobne osobe – i to i punim imenom i fotografijom – čime ju je nepotrebno i neprimjereno eksponirala te prekršila njezino pravo na privatnost u medijima.

 

Obrazloženje: Centar za socijalnu skrb Rijeke traži da se pokrene postupak protiv novinarke portala dnevno.hr Sandre Juničić jer je objavila puno ime i fotografiju petnaestogodišnje djevojke u kontekstu koji bi joj mogao naštetiti, odnosno negativno utjecati na njezin nesmetani psihosocijalni razvoj.

Ne samo da je novinarka Sandra Juničić objavila identitet djeteta i ime škole koju polazi, pa čak i razred, nego se upustila u analizu djevojčina unutarnjeg stanja i egzistencijalnih strahova koji se, kako se da iščitati, temelje na novinarkinim pretpostavkama: „… umjesto da uživa u ljetu i bezbrižnim slobodnim aktivnostima kojima se tijekom praznika prepuštaju njezini vršnjaci, Tea je većinu vremena zabrinuta. Zabrinuta je za tatino zdravlje, za njihovu budućnost, a ponajviše od svega za to hoće li sutra imati što za jesti i hoće li ih netko izbaciti iz stana“. Budući da je novinarka naštetila malodobnoj osobi otvorivši svojim napisom prostor za djetetovo dodatno traumatiziranje, Novinarsko vijeće časti izriče joj težu opomenu.

Povratak

AKTUALNO