hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Robert Tafra vs Dražen Stjepandić, glavni urednik portala oko.hr

25.04.2013.

Pismo Roberta Tafre o tekstovima na portalima oko.hr i tjedno.hr ://www.tjedno.hr/index.php/kategorija-nalsovne-2/1505-dolores-lambaa-ostavila-dikana http://www.portaloko.hr/clanak/ http jetset-u-soku-dolores-lambasa-ostavila-vremesnog-dikana/0/35650/

Zaključak: Draženu Stjepandiću izriče se opomena, uz jedan suzdržani glas.

Obrazloženje: Na portalima „oko.hr“ i „tjedno.hr“, kako piše Robet Tafra, objavljena je informacija da je ljeto 2012. godine na svojoj jahti po uvalama srednjodalmatinskih otoka proveo s Dolores Lambašom. To je prema riječima Tafre izmišljotina koja šteti njegovom osobnom integritetu i poslovnom ugledu. Tafra tvrdi da nikada osobno nije upoznao Lambašu te da ju je prvi puta čuo preko telefona kada ga je nazvala zaprepaštena da se ovakva izmišljotina mogla pojaviti na internetu.

U svom očitovanju glavni urednik portala „tjedno.hr“ Dražen Stjepandić kaže da se nekoliko puta telefonom čuo s Robertom Tafrom i bez obzira na tvrdnje njegovog informatora da su navodi u tekstu točni, osobno mu se ispričao za eventualnu grešku. Ponudio mu je da s njim napravi intervju posvećen njegovom životu i radu u kojem će moći iznijeti i svoju verziju druženja s Lambašom. Gospodin Tafra je, dalje piše Stjepandić, uviđajući da eventualna pogreška nije tendenciozna, izrazio zadovoljstvo zbog njegove geste i rekao mu je da će za njega tada taj problem biti riješen.

Usprkos tome, razvidno je da je novinar Stjepandić prekršio članak 14. Kodeksa časti hrvatskih novinara u kojem stoji da novinar treba štiti čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti i da je obavezan poštovati svačije pravo na privatnost.  Novinarsko vijeće časti ocijenilo je da je ovaj tekst zadiranje u privatnost bez ikakvoga javnoga interesa.

Uz to, Kodeks propisuje i da je novinar dužan iznositi točnu i potpunu informaciju. Ima pravo ne otkriti izvor informiranja, ali za objavljene podatke snosi odgovornost. Ako objavi netočnu informaciju, dužan ju je ispraviti u najkraćem roku. Ispravak treba objaviti na istom ili jednakovrijednom mjestu medijskog prostora, a ne telefonski kao što je to, kako kaže Stjepandić, on učinio.

 

Povratak

AKTUALNO