hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. ožujka 2013.

Nives Badurina, Ženska soba, Aleksandar Perc, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova vs Jutarnji list, 24sata, Slobodna Dalmacija

25.04.2013.

Zahtjev Nives Badurine za pokretanjem postupka protiv urednika dnevnih listova zbog načina izvještavanja – iznošenja svih detalja silovanja u Podstrani.

Isto: pritužba Ženske sobe na izvještavanje Jutarnjeg lista

Isto: pritužba Aleksandra Perca na izvještavanje 24sata i komentare ispod teksta na portalu 24sata.

Isto: pritužba Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na izvještavanje Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Glavnim urednicima 24sata – Renatu Ivanušu, Jutarnjeg lista- Mladenu Plešeu i Slobodne Dalmacije- Krunoslavu Kljakoviću  izriču se teške opomene.

Obrazloženje: U pismima koja su upućena Novinarskom vijeću časti navedenim se medijima, među ostalim, zamjera se navedenim medijima što su na senzacionalistički način i s puno nepotrebnih detalja izvještavali o slučaju silovanja splitske studentice. Otkrivanje intime i drugih detalja silovanja i zdravstvenih posljedica nasilja posebno su okrutni te upućuju na identitet žrtve i izravno dovode do ponovne viktimizacije. Silovanje  samo po sebi izaziva teške posljedice, ovisno o reakciji okoline i tu se traumu može dodatno pojačati ili umanjiti. Nadalje zamjeraju formulacije kao što su "zvjersko silovanje" i "tulum iz pakla", što ne prestaje nego se nastavlja iz dana u dan, bez ikakvih dokaza i konkretnih informacija, uz objavljivanje inicijala osumnjičenog mladića i snažne riječi koje izazivaju negativne emocije: "užasne ozljede", "brutalno silovanje", "zvjerski izrezana". Nakon toga objavljuje se i identitet osumnjičenika uz fotografiju i njegovo puno ime i prezime. Ubrzo su taj slučaj prenijeli i brojni portali te su uslijedili brojni vrlo neprimjereni komentari građana, od čega najveće posljedice može imati djevojka koja je stradala, stoji u pismima upućenima Novinarskom vijeću časti. Osim toga, prijavitelji smatraju da je cilj ovakvog pisanja isključivo podizanje čitanosti, a ne informiranje javnosti o problemu i njegovom rješenju. To je samo još jedan od primjera gdje je detaljno opisivanje slučaja kompromitirajuće i nikako nije dozvoljeno te ne pomaže nesretnoj djevojci koja će doživotno nositi traumu, nego samo podilazi znatiželji čitatelja.

Ovakvim pisanjem prekršena su sva načela Kodeksa časti koja se odnose na profesionalnost, etičnost, moral i zaštitu čovjekove intime – prije svega članak 14., koji propisuju da novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti, i članak 15., u kojem stoji da se posebna pozornost, obazrivost i odgovornost zahtjeva pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelovanjima. 

Povratak

AKTUALNO